Britanska igralka Kristin Scott-Thomas, francoska igralka Juliette Binoche, britanski igralec Ralph Fiennes in britanski igralec Julian Wadham na projekciji filma Angleški pacient na 11. Rimskem filmskem festivalu. Prikazali so ga ob 20. obletnici premiere, kar je bilo leta 2016. Foto: EPA
Britanska igralka Kristin Scott-Thomas, francoska igralka Juliette Binoche, britanski igralec Ralph Fiennes in britanski igralec Julian Wadham na projekciji filma Angleški pacient na 11. Rimskem filmskem festivalu. Prikazali so ga ob 20. obletnici premiere, kar je bilo leta 2016. Foto: EPA

Zaigrala bosta v novi različici Homerjeve starodavne klasike Odiseja, naslovljeni Vrnitev, ki jo bo režiral Uberto Pasolini.

Film spremlja dogodke ob koncu Odiseje in predstavlja Fiennesa kot Odiseja, ki se je končno vrnil domov na Itako po dvajsetih letih odsotnosti.

Odiseja je sicer razdeljena na dva dela – v prvem se Odisej vrača na rodno Itako, a pot traja deset let (med drugim se spopade z enookimi Kiklopi in živi s čarovnico Kirko), drugi del pa govori o vrnitvi domov, sinu Telemahu, boju s snubci in ženi Penelopi, ki je podnevi tkala, ponoči parala.

Sorodna novica Rekviem za Anthonyja Minghello

Snemanje v Grčiji in Italiji
Film, v izvirniku poimenovan The Return, so najavili aprila, vendar podrobnosti do zdaj niso bile znane. Produkcija filma se bo začela to pomlad v Grčiji, snemanje bo potekalo na Krfu in Peloponezu, nato se bo nadaljevalo v Italiji.

"Izčrpan, neprepoznaven in z brazgotinami zaradi izkušnje trojanske vojne se Odisej otepa poti domov. Binoche igra njegovo ženo Penelopo, ki je postala ujetnica v lastnem domu, potem ko jo preganjajo nešteti snubci, željni krone," opisujejo na spletnem portalu IndieWire. Charlie Plummer bo Odisejev in Penelopin sin Telemah, ki se spopada s smrtnimi grožnjami s strani snubcev, saj v njem vidijo oviro do prestola. "Odisej se je prisiljen soočiti s svojo preteklostjo, da bi znova odkril moč, ki jo potrebuje za rešitev svoje družine in da pridobi ljubezen, ki jo je izgubil."

The Return je koprodukcija Italije, Grčije, Združenega kraljestva in Francije.

Sorodna novica Zlati booker za roman Angleški pacient Michaela Ondaatjeja

Devet oskarjev
Binoche je leta 1997 prejela oskarja za igro v filmu Angleški pacient, Fiennes je bil nominiran za najboljšega igralca. Film, ki je priredba romana v režiji Anthonyja Minghelle, je dobil devet oskarjev, med drugim tudi tistega za najboljšo režijo.

V romanu, za katerega je Michael Ondaatje prejel bookerja leta 1992, sta v ospredju tragični ljubezenski zgodbi, položeni v čas konca druge svetovne vojne. Avtor ga je pisal šest let.

Protagonist (Fiennes) je do nerazpoznavnosti ožgani moški, ki je edini preživeli potnik iz letalske nesreče, v kateri je, v zadnjih izdihljajih 2. svetovne vojne, v puščavskem pesku severne Afrike izginilo majhno letalo. Umikajoča se vojska je v razsulu, območje prepredeno s skritimi minami. V stari, napol porušeni toskanski vili s pacientom trmasto vztraja le Hana (Binoche), medicinska sestra, ki skuša zaceliti tudi svoje rane iztekajoče se vojne.