Drama Vsi mi tujci je novembra gostovala tudi na ljubljanskem festivalu Liffe. Foto: IMDb
Drama Vsi mi tujci je novembra gostovala tudi na ljubljanskem festivalu Liffe. Foto: IMDb
Sorodna novica Vsi mi tujci

Vsi mi tujci je zgodba osamljenega scenarista Adama – igra ga Andrew Scott –, ki se mora soočiti z dolgoročnimi posledicami nenadne smrti svojih staršev; obenem je film tudi ljubezenska zgodba, saj se protagonist zbliža s svojim skrivnostnim sosedom (Paul Mescal).

Poleg naštetih nagrad za Haigha je bil tudi Paul Mescal nagrajen za svojo upodobitev Harryja, deset let mlajšega moškega, v katerega se Adam zaljubi.

Že prejšnji mesec je na podelitvi nagrad bifa v "tehničnih" kategorijah celovečerec Vsi mi tujci prejel štiri priznanja – za fotografijo, montažo, glasbo in scenarij.

Veliki preboj Andrewa Haigha
V sezoni nagrad ta zmaga seveda pomeni velik zagon za morebitne oskarjevske upe. Andrew Haigh, ki je zaradi filma Weekend (2012) že ikona LGBTQ-filma in ki je na dober odziv naletel tudi z dramo 45 let (2015), je s filmom Vsi mi tujci končno dočakal svoj veliki mainstreamovski preboj. Vprašanje je sicer, ali so ga opazili tudi Američani: prejšnji mesec je bil film nominiran za štiri nagrade gotham, pa ni na koncu dobil nobene.

Sorodna novica Anatomija padca

Najboljša igralka britanskega neodvisnega filma je v nedeljo zvečer postala Mia McKenna-Bruce. V How to Have Sex, prvencu režiserke Molly Manning Walker, igra 16-letnico na divjih počitnicah na Kreti. Njen soigralec Shaun Thomas si je – s prej omenjenim Paulom Mescalom – razdelil nagrado za najboljšega igralca v stranski vlogi.

Francoska sodna drama Anatomija padca, ki je zmagala na letošnjem festivalu v Cannesu, je postala najboljši mednarodni film. Nagrado za najboljši prvenec je osvojila Savanah Leaf, nekdanja olimpijska odbojkarica; v svet filma je stopila z dramo o noseči materi samohranilki, Earth Mama.

Tudi nagrado za najboljšega igralca sta si razdelila dva nominiranca: Nathan Stewart-Jarrett in George MacKay sta skupaj nastopila v filmu Femme, zgodbi o kraljici draga in njenem homofobnem napadalcu. V tehničnih kategorijah je Femme pobral tudi nagradi za kostumografijo ter za frizure in ličenje.

Film vsi mi tujci sta na letošnji podelitvi nagrad bifa zastopala Andrew Scott in Claire Foy, ki v njem – zaradi nadnaravne premise – igrata mamo in sina. Foto: EPA
Film vsi mi tujci sta na letošnji podelitvi nagrad bifa zastopala Andrew Scott in Claire Foy, ki v njem – zaradi nadnaravne premise – igrata mamo in sina. Foto: EPA

Nagrado za scenaristični prvenec je osvojila Nida Manzoor za komedijo o sestrah Polite Society. Najboljša igralska novinka je bila Vivian Oparah, ki se je predstavila v romantični komediji Rye Lane.

Sorodna novica Interesno območje

Nagrade bifa so bile ustanovljene pred 25 leti, z idejo promocije britanskega filma, ki ga ne financirajo veliki studii. Nagrado za izjemen prispevek k britanskemu filmu je letos prejel Stephen Graham, žirija pa je posebno nagrado izročila tudi podjetju We Are Parable, ki se ukvarja s promocijo filmov temnopoltih ustvarjalcev.

Kako kaže v letošnji sezoni nagrad?
Kampanje za filmske nagrade so v polnem zagonu že vse od prekinitve igralske stavke 9. novembra. Zvezdniki poskušajo izgubljeni čas nadoknaditi z entuziastično promocijo filmov, ki pridejo v poštev za najvišje nagrade na začetku leta 2024.

Britanci imajo v letošnji tekmi dva glavna aduta: dramo Vsi mi tujci in pa Interesno območje režiserja Jonathana Glazerja, ki tematizira idilično življenje Nemcev tik ob ograji koncentracijskega taborišča Auschwitz v času holokavsta.

Sorodna novica Pretekla življenja

Na podelitvi nagrad gotham, ki so posvečene ameriškemu neodvisnemu filmu, se je kot favorit izkazala drama Pretekla življenja režiserke Celine Song. Iz mainstreama je gotovo treba upoštevati tudi Scoresesejeve Morilce cvetne lune, Cooperjevega Maestra, Paynov The Holdovers in Nesrečna bitja Yorgosa Lanthimosa. Prav gotovo bosta v sezoni nagrad prisotna tudi velika fenomena letošnjega poletja, Barbie in Oppenheimer.

Nominacije za zlate globuse bodo znane čez en teden, 11. decembra, dobitniki zlatih globusov pa 7. januarja prihodnje leto. Oskarjevski nominiranci bodo znani 23. februarja prihodnje leto, podelitev, ki jo bo vodil komik Jimmy Kimmel, pa sledi 10. marca.