V glavnih vlogah nove serije nastopata Katarina Stegnar in Marko Mandić. Foto: SOJ RTV SLO/arhiv RTV Slovenija
V glavnih vlogah nove serije nastopata Katarina Stegnar in Marko Mandić. Foto: SOJ RTV SLO/arhiv RTV Slovenija
Nadaljevanka Trigrad je predstavitev v Lillu dobila v okviru sekcije
Nadaljevanka Trigrad je predstavitev v Lillu dobila v okviru sekcije "Coming next from Balkans" (Prihaja z Balkana), ki je nastala v sodelovanju platforme s sarajevskim filmskim festivalom. Foto: Series Mania

Series Mania je profesionalna platforma, namenjena ustvarjalcem na področju dramskih nadaljevank, dogodek, ki letno našteje več kot tri tisoč udeležencev s področja televizijske produkcije. Med njimi so tako ustvarjalne ekipe kot tudi predstavniki televizij, distributerji, ponudniki streamingov ipd.

Nadaljevanka Trigrad je predstavitev dobila v okviru sekcije "Coming next from Balkans" (Prihaja z Balkana), ki je nastala v sodelovanju platforme s sarajevskim filmskim festivalom. Namen sekcije je predstaviti najobetavnejše dramske nadaljevanke z območja. Tako se je Trigrad znašel v družbi odmevnih nadaljevank priznanih režiserjev iz regije. Med njimi so bile hrvaška nadaljevanka Šutnja, hrvaška nadaljevanka v režiji Daliborja Matanića, bosanska serija Kotlina v režiji Danisa Tanovića in srbska produkcija Klan v režiji Slobodana Skerlića.

Skrivnosti, ki jih varuje gozd
V Trigradu bomo spremljali zgodbo Črta (igra ga Marko Mandić), ki so ga kot otroka poslali od doma, iz rodne hribovske vasi. Kot odrasel mož in uspešen arhitekt se po dolgih letih v domačo vas vrne prodat gozd, ki ga je podedoval po pokojnem očetu.

Trigrad je odročna vas v julijskih Alpah, v kateri je glavno bogastvo ravno gozd – les ni le temelj lesarske industrije, od katere je odvisna blaginja vasi, ampak ima gozd tudi višji pomen, je kraj, v katerem se skrivajo skrivnostne in svete moči. Ko Črt pride v vas, se mu začnejo dogajati čudne stvari, meja med resničnostjo in fikcijo se v njegovem umu počasi zabrisuje. Ob vsem tem je postavljen pred dilemo: bi bilo gozd najpametneje prodati ali ne?

"Mistično dramo z elementi trilerja" je režirala Sonja Prosenc, snemalec je njen stalni sodelavec Mitja Ličen, glasbo je napisal duo Silence, v glavnih vlogah pa sta nastopila Marko Mandić in Katarina Stegnar.

Utrinek s snemanja serije konec lanskega leta. Foto: Andrej Plos
Utrinek s snemanja serije konec lanskega leta. Foto: Andrej Plos

Zanimivi ženski liki in okoljevarstvena nota
"Trigrad je obetal zanimive ženske like, ki nam jih kronično manjka, in zgodbo, ki prepleta preiskovanje osebne družinske zgodovine glavnega lika z aktualnimi okoljevarstveno naravnanimi temami, hkrati pa je dal prostor razkrivanju skrivnosti in demonov,"
je komentirala Sonja Prosenc. "Vse to me je pritegnilo k projektu, ko sem dobila povabilo za režijo serije. Nato so se pridružili še vrhunski, mednarodno priznani filmski ustvarjalci. To, da smo dobili priložnost serijo predstaviti na najpomembnejšem evropskem festivalu za serije Series Mania v Franciji, pa je tudi neke vrste prijetna potrditev za opravljeno delo vseh, ki smo serijo soustvarjali."

Nadaljevanka Trigrad predstavlja nadaljevanje uspešne mednarodne poti, ki so jo utrle nadaljevanke Jezero, Leninov park in Dolina rož, nastale v Igranem programu Televizije Slovenija. Nadaljevanka Trigrad se bo slovenskemu občinstvu premierno predstavila 1. maja na prvem programu Televizije Slovenija.

Napovednik za Trigrad si lahko ogledate tukaj: