V okviru festivala Poklon viziji bo na ogled tudi retrospektiva del Petra Zeitlingerja. Foto: Kinoatelje
V okviru festivala Poklon viziji bo na ogled tudi retrospektiva del Petra Zeitlingerja. Foto: Kinoatelje

V Pragi leta 1960 rojeni avstrijski direktor fotografije Peter Zeitlinger bo 20. oktobra v goriški Hiši filma v okviru tega čezmejnega festivala vodil tudi celodnevni mojstrski tečaj, so sporočili iz Kinoateljeja v Gorici.

Nenehno odkrivanje neznanih območij
V utemeljitvi nagrade so med drugim zapisali, da "Zeitlingerjev način oblikovanja filmske govorice sega v same začetke medija filma, ko je bil ta še složen z ritmom sveta, nenehno razvijajoč nove pristope, kako v objektiv ujeti dogajanje". Ves čas se podaja na potovanja, na katerih odkriva neznana območja. Naj so to oddaljeni prostori, kot je jama Chauvet v dokumentarnem eseju Wernerja Herzoga Jama pozabljenih sanj.

Sorodna novica Sanremo, novi slovenski celovečerec o jeseni življenja, s svetovno premiero v Estoniji

Ali kraji, ki jim zgodovina v ničemer ni prizanašala, kot je bil opustošeni New Orleans po orkanu Katrina v filmu Pokvarjeni poročnik: New Orleans, ki ga je prav tako režiral Herzog, v glavnih vlogah pa so nastopili Nicolas Cage, Eva Mendes in Val Kilmer. Nedavno je sodeloval tudi pri slovenskem filmu Sanremo v režiji Miroslava Mandića, v katerem sta glavni vlogi odigrala Sandi Pavlin in Silva Čušin.

"Opomin, kako neomajna je lahko moč filma"
Zeitlingerjeva kamera snema svet, ki se odpira pred njo – ne ustvarja novega, piše v utemeljitvi. "Ne glede na to, ali se posamezniki soočajo z bolečinami lastne preteklosti, nevarnimi zvermi, nacizmom ali stanji spremenjene zavesti – njegove podobe vsakokrat odražajo vedoželjnost. In nikdar ne obsojajo. V svetu, ki jim namenja kvečjemu 'všečke', je to dobrodošel opomin, kako neomajna je lahko moč filma," še piše v utemeljitvi.

Darko Bratina (1942–1997). Foto: Kinoatelje
Darko Bratina (1942–1997). Foto: Kinoatelje

V spomin na ustanovitelja Kinoateljeja
Goriški Kinoatelje nagrado podeljuje od leta 1999 v spomin na svojega ustanovitelja, sociologa in filmskega kritika Darka Bratino, ki je v filmu videl odličen medij za razumevanje družbe, njene zgodovine in kulture. Z njo izpostavlja filmske ustvarjalce, ki estetske vrednote dopolnjujejo s posebno pozornostjo do zgodovinskega in družbenega okolja ter se zavzemajo za medkulturni dialog.

Lani je nagrado Darka Bratine prejel srbski režiser Srdan Golubović (1972, Beograd), čigar zadnji film Oče je v okviru festivala Poklon viziji doživel slovensko premiero.

V Kinoateljeju so spomnili, da je do 21. avgusta odprt mednarodni poziv. Nanj lahko svoja dela prijavijo mladi in že uveljavljeni filmski avtorji, ki si v iskanju svojega pečata v svetu filma drznejo biti svobodni in eksperimentalni. V sekciji Prvi poleti bo tako kot v prejšnjih festivalskih edicijah poudarek na temi meje - v najširšem možnem pomenu te besede. Letošnji poudarek bo zadeval temo gozda.