Sorodna novica Slavo Vajt: Tam gor si neskončno sam sredi vsega, a hkrati se počutiš del vesolja

Na slovesnosti, ki je potekala v Slovenski kinoteki, je združenje nagradilo izstopajoče dosežke v lanskem letu. Celovečernemu igranemu filmu Telesce je tako še eno nagrado prinesel direktor fotografije Mitja Ličen. Za dokumentarni film Nič nas ne sme presenetiti, nastal v produkciji RTV Slovenija, je nagrajen Bernard Perme, za tv-serijo Območje brez signala Marko Brdar, za študentski film Otava Žiga Planinšek, za glasbeni spot skupine MRFY (Zaljubila) pa Sašo Štih.

Direktorja fotografije Mitja Ličen je Združenje filmskih snemalcev nagradilo za večkrat nagrajeno italijansko-slovensko-francosko koprodukcijo Telesce. Foto: Kinodvor
Direktorja fotografije Mitja Ličen je Združenje filmskih snemalcev nagradilo za večkrat nagrajeno italijansko-slovensko-francosko koprodukcijo Telesce. Foto: Kinodvor

Snemalec in kamera morata biti eno
Dobitnik nagrade za življenjsko delo Slavo Vajt je bil več kot trideset let sodelavec Televizije Slovenija. Vajt se je vizualnim podobam sprva posvečal kot fotograf Moderne galerije Ljubljana, nato pa stopil na več kot tri desetletja dolgo pot snemalca, režiserja, direktorja fotografije in scenarista na Televiziji Slovenija.

Morata se združiti v eno bitje in bosta naredila nekaj lepega.

Slavo Vajt

Tam je posnel vrsto drznih projektov, kot je spremljanje prvega slovenskega vzpona na Mount Everest. Leta 1980 je o tem posnel avtorski dokumentarec Sagarmatha, ki je bil nagrajen na mednarodnem filmskem festivalu v San Sebastianu. Za svoje delo je prejel vrsto nagrad, med drugim srebrni plaketi Metoda Badjure za filma Zmagujoča podoba narcisa in Opre Roma ter nagrado na mednarodnem festivalu televizijskega filma v Sofiji leta 1984 za dramo Pasja pot. Sodeloval je pri nekaterih ključnih delih zgodovine slovenskega filma, kot so Cvetje v jeseni, Boj na požiralniku in Povest o dobrih ljudeh.

Ob prevzemu nagrade je nekaj besed namenil mlajšim kolegom. "Če želi dobro delati, morata biti filmski snemalec in kamera eno bitje. Morata se združiti v eno bitje in bosta naredila nekaj lepega," je nagrajenec povedal za Radio Slovenija.

Podelitev nagrad Združenja filmskih snemalcev
Nič nas ne sme presenetiti, dokumentarni film