Filmske nagrade letos praznujejo 75. obletnico, zmagovalce pa bodo razglasili na slovesnosti, ki jo bo 13. marca vodila Rebel Wilson v londonski dvorani Royal Albert Hall, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Britanski televizijski voditelj AJ Odudu, namestnica predsednice Bafte Sarah Putt, predsednik Bafte Krishnendu Majumdar in komik Tom Allen na današnji razglasitvi nominacij. Foto: EPA
Britanski televizijski voditelj AJ Odudu, namestnica predsednice Bafte Sarah Putt, predsednik Bafte Krishnendu Majumdar in komik Tom Allen na današnji razglasitvi nominacij. Foto: EPA

Znanstvenofantastični epski film Dune: Peščeni planet Denisa Villeneuvea, v katerem igrata Timothee Chalamet in Zendaya, je prejel enajst nominacij, vključno s tistimi za najboljši film, kinematografijo in izvirno glasbeno podlago. Temačni vestern The Power of the Dog Jane Campion, v katerem je Benedict Cumberbatch v glavni vlogi kot lastnik ranča, pa je dobil osem nominacij, tudi za najboljšega režiserja in najboljši film.

Sorodna novica Dune: peščeni planet

Polavtobiografski film Belfast Kennetha Branagha, ki pripoveduje o otroštvu na Severnem Irskem v času "Težavnega" obdobja (angl. The Troubles), je bil tudi nominiran za najboljši film in še v petih drugih kategorijah. Branagh se ni uvrstil na seznam najboljših režiserjev, je pa v četrtek dejal, da so nominacije "neverjeten poklon temu izjemnemu delu sveta". Druga dva kandidata za najboljši film sta še Don't Look Up, komedija katastrofe z Leonardom DiCapriem v glavni vlogi, in drama Sladičeva pica.

DiCaprio in Cumberbatch sta med nominiranimi v kategoriji za najboljšega glavnega igralca, skupaj z Willom Smithom, ki je prejel svojo prvo nominacijo za bafto za vlogo očeta Serene in Venus Williams v filmu Kralj Richard. Cumberbatch je dejal: "Pot, da igram Phila Burbanka, me je odpeljala daleč od vsega, kar mi je znano, in to priznanje dela doživljam, kot da bi končal krog in se vrnil domov."

Sorodna novica Moč psa (The Power of the Dog)

Na seznamu najboljših igralk pa so Lady Gaga za vlogo v Hiši Gucci, Alana Haim za vlogo v Sladičevi pici in Emilia Jones za film Coda. Kot poudarjajo pri AP-ju, je bilo presenečenje, da se na seznamu nista znašli Olivia Colman za vlogo v filmu The Lost Daughter in Kristen Stewart, ki igra princeso Diano v Spencerju.

Sorodna novica Sladičeva pica

Zadnji film iz franšize o vohunu Jamesu Bondu z Danielom Craigom v glavni vlogi, Ni čas za smrt, in Zgodba z Zahodne strani (West Side Story) Stevena Spielberga pa sta prejela po pet nominacij.

Zvezdniki, vključno s Chalametom in Cumberbatchem, so se zdaj znašli pred dilemo, ali naj se udeležijo podelitve nagrad bafta ali 27. podelitve nagrad kritikov v Los Angelesu, saj bosta potekali ob istem času, poroča BBC.

Organizatorji baft pravijo, da so zavezani podpori svežim talentom, letos pa so vsi nastopajoči v kategoriji stranskih igralcev prvič nominirani. Med njimi sta Woody Norman za C'mon C'mon, ki je pri komaj 11 letih najmlajši nominiranec leta, in Ariana DeBose, ki igra Anito v Zgodbi z Zahodne strani. V skladu z nominacijami zadnjih let je večina igralskih nominacij pripadla nebritanskim umetnikom.

Nominacije za bafte v osrednjih kategorijah

Najboljši film:
Belfast
Don’t Look Up
Dune: Peščeni planet
Licorice Pizza
The Power of the Dog

Glavna igralka:
Lady Gaga (Hiša Gucci)
Alana Haim (Sladičeva pica)
Emilia Jones (Coda)
Renate Reinsve (The Worst Person in the World)
Joanna Scanlan (After Love)
Tessa Thompson (Passing)

Glavni igralec:
Adeel Akhtar (Ali & Ava)
Mahershala Ali (Swan Song)
Benedict Cumberbatch (The Power of the Dog)
Leonardo DiCaprio (Don’t Look Up)
Stephen Graham (Boiling Point)
Will Smith (King Richard)

Režija:
After Love (Aleem Khan)
Drive My Car (Ryûsuke Hamaguchi)
Happening (Audrey Diwan)
Licorice Pizza (Paul Thomas Anderson)
The Power of the Dog (Jane Campion)
Titane (Julia Ducournau)

Izvirni scenarij:
Being the Ricardos (Aaron Sorkin)
Belfast (Kenneth Branagh)
Don’t Look Up (Adam Mckay)
King Richard (Zach Baylin)
Licorice Pizza (Paul Thomas Anderson)

Prirejeni scenarij:
Coda (Siân Heder)
Drive My Car (Ryûsuke Hamaguchi)
Dune: Peščeni planet (Eric Roth, Jon Spaihts, Denis Villeneuve)
The Lost Daughter (Maggie Gyllenhaal)
The Power of the Dog (Jane Campion)

Dokumentarni film
Becoming Cousteau – Liz Garbus, Dan Cogan
Cow – Andrea Arnold, Kat Mansoor
Flee – Jonas Poher Rasmussen. Monica Hellström
The Rescue – Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin, John Battsek, P. J. Van Sandwijk
Summer of Soul (or, When the Revolution Could Not Be Televised) – Ahmir Questlove Thompson, David Dinerstein, Robert Fyvolent, Joseph Patel