Nagrada zlato jabolko je poimenovana po kranjski liliji, ki je znana tudi kot zlato jabolko. Kranjska lilija cveti ravno junija in je uvrščena na slovenski rdeči seznam ogroženih vrst. Z zlatimi jabolki tako festival opozarja tudi na okoljevarstveno problematiko. Foto: Krafft
Nagrada zlato jabolko je poimenovana po kranjski liliji, ki je znana tudi kot zlato jabolko. Kranjska lilija cveti ravno junija in je uvrščena na slovenski rdeči seznam ogroženih vrst. Z zlatimi jabolki tako festival opozarja tudi na okoljevarstveno problematiko. Foto: Krafft

Nagrade so podelili na zadnji dan druge izvedbe mednarodnega igralskega filmskega festivala Kranj – Krafft, ki se je končal 19. junija.

Neverjetno živa prisotnost mlade igralske zasedbe
Zlato jabolko grand prix je prejela glavna igralska zasedba celovečerca Čudovita bitja, ki je nastal v koprodukciji Islandije, Danske, Švedske, Nizozemske in Češke. "Neverjetno živa prisotnost mladih igralcev pred kamero nas že od prvega kadra kot udar strele posrka v zgodbo in nam ne pusti dihati do samega konca filma. Zasedbi uspe odigrati vloge na način, o katerem vsaka velika filmska zvezda lahko le sanja. Talent take igralske zasedbe si zasluži priložnost študirati igro in iz tega velikega obeta zgraditi uveljavljeno kariero," je zapisano v utemeljitvi nagrade.

Sorodna novica Inventura: "Nenadejana komedija" je eden od najboljših domačih filmov leta

V detajle razčlenjena vloga
Radoš Bolčina
, sicer prvak SNG-ja Nova Gorica, je zlato jabolko za najboljšega igralca prejel za svojo prvo filmsko vlogo, in sicer v filmu Inventura v režiji Darka Sinka. "V detajle razčlenjena vloga, v kateri se zrcali cela paleta razpoloženj in čustev; od otroške začudenosti, dvomov, strahu, jeze, preganjavice do olajšanja. Vedno znova je presenečen – skozi cel film rahlo naiven. Igra je pravilno dozirana, do konca izpeljana in je s tem tudi največja podpora žanru tega filma," piše v utemeljitvi.

Optimizem, humor, materinskost in neposrednost
Zlato jabolko za najboljšo igralko je prejela Pantea Panahiha za večplastno upodobitev vloge v filmu Pohodi plin iranskega režiserja Panaha Panahija, ki se, kot so zapisali v utemeljitvi, poklanja ne samo materam v družinah, temveč vsem ženskam – pravim stebrom – v družbi. "Pantei graciozno uspeva prikrivati in hkrati nositi v sebi bolečino in skrb skozi celoten film. Pokaže optimizem, humor, materinskost, neposrednost ob skrbi za družino in njeno nepredvidljivo usodo. Preseneti nas s čustvenim prebojem – ki bi sam po sebi bil dovolj za nagrado – ki razkrije tako njeno igralsko kot tudi človeško moč. Ko poje o svoji bolečini ob izgubi in nujnosti, da se ne vda, se pred nami razlije čista hvaležnost, ki jo čuti do življenja," je mogoče prebrati v utemeljitvi.

Iranska igralka Pantea Panahiha. Foto: EPA
Iranska igralka Pantea Panahiha. Foto: EPA

Sicer se je za nagrado zlato jabolko potegovala deveterica celovečernih filmov. Igralske presežke tekmovalnega filmskega programa je ocenjevala tričlanska mednarodna žirija, ki so jo sestavljali italijanska igralka Valentina Carnelutti ter slovenska igralca Marijana Brecelj in Sebastian Cavazza.

Sorodna novica V drugem letu se Krafft posveča intimnim prizorom na filmu

Sedem dni v znamenju filma in igralcev
Letošnji Krafft je gostil domače in tuje strokovnjake s filmskega področja, kot so britanski režiser Bill Anderson, hrvaški režiser Dalibor Matanić, režiserka in scenaristka Barbara Zemljič, vodilna britanska koordinatorka intimnih prizorov Ita O'Brien, direktorica izbora igralske zasedbe Yngvill Kolset Haga ter hrvaška igralca Jelena Graovac Lučev in Leon Lučev.

Premierno se je na festivalu predstavil program ReActing as a Star, ki so ga pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom (SFC).

Sedemdnevni festival je prinesel več kot 30 filmskih dogodkov, ki so segali od celovečernih filmov, izborov kratkih plesnih, plesnih dokumentarnih in študentskih igranih filmov, okroglih miz, mojstrskih tečajev, delavnic do priložnosti za druženje, mreženje in zabavo.