Nagrajeni film Čolite, prejemnik glavne nagrade mesta Domžale, pripoveduje zgodbo o vzponu petih Bolivijk na najvišji vrh Amerik. Foto: Arhiv FGF
Nagrajeni film Čolite, prejemnik glavne nagrade mesta Domžale, pripoveduje zgodbo o vzponu petih Bolivijk na najvišji vrh Amerik. Foto: Arhiv FGF

"Vrh Aconcague postane boj za emancipacijo iz trdega vsakdana, obenem pa tudi glas vseh domorodnih ljudstev Latinske Amerike. Aconcagua se povzpne ne le v metaforo novega življenja, osnovanega na globokem poznavanju narave, pač pa tudi v sredstvo za boljše življenje domorodnih ljudstev," je o filmu zapisala žirija. "Ne manjka čustev, uspeha, napetosti, globoke vere in navsezadnje humorja zunaj cone udobja. Lepo zajeta popolna dramaturška mojstrovina o uspehu," še piše žirija o filmu, ki jo je prepričal tako zaradi dramaturške in tehnične dovršenosti kot tankočutne zgodbe.

V tekmovalnem programu se je letos predstavilo 37 filmov, med katerimi je žirija nagradila tudi najboljše v kategorijah alpinizem, plezanje, gore, šport in avantura ter gorska narava in kultura.

O vzponu na K2, edini nepreplezani osemtisočak v zimskih razmerah
Za najboljši alpinistični film je razglasila poljski film Zadnja gora Dariusza Zaluskega, "iskren prikaz dogajanja v Karakorumu, kjer sta se neločljivo povezala poljski vzpon na K2, edini nepreplezani osemtisočak v zimskih razmerah, in reševanje na sosednjem Nanga Parbatu".

Zgodba o slepem kajakašu, ki je preveslal Kolorado
Za najboljši plezalni film je nagrajen ameriški film Sredi ničesar Petra Mortimerja, ki raziskuje trenja med balvanskimi plezalci in konservativno lokalno skupnostjo podeželskega Utaha. Najboljši film o gorah, športu in avanturi je postal kanadski film Teža vode Michaela Browna o slepem kajakašu Eriku, ki je preveslal reko Kolorado skozi Veliki kanjon, kar je le eden izmed njegovih življenjskih izzivov in uspehov.

Najboljši alpinistični film je Zadnja gora, v katerem Dariusz Zaluski sledi poljskemu vzponu na K2. Foto: Imdb
Najboljši alpinistični film je Zadnja gora, v katerem Dariusz Zaluski sledi poljskemu vzponu na K2. Foto: Imdb

Najboljši film kategorije gorska narava in kultura je britanski film Klavir v Zanskar Michala Sulime. "Filmska zgodba združuje skoraj vse, kar je bistveno v življenju: povezanost med ljudmi, duhovnost, vseobsegajočo moč narave, stremljenje po spremembah v svetu, ki so vedno osnovane na osebnih odločitvah, in radost ob dosegu nečesa, kar se nam je zdelo nemogoče," piše žirija.

Nagrado za kratki gorniški film je prejel španski film Arktika, ki sta ga režirala Venero Josu in Jesus Mari Lazkano. Gre za portret slikarja, ki zapluje v Arktično morje na Svalbard in potuje skozi svojo duševnost. "Zgodba ima močno sporočilo refleksije umetnosti ob globalnem segrevanju."

"Zanimali sta nas zgodba in sporočilnost filma"
V žiriji so sedeli nekdanji predsednik Ameriškega alpinističnega kluba in alpinist Jim Donini, režiserka in novinarka Vida Valenčič ter filmski ustvarjalec in fotograf Rožle Bregar, ki je poudaril, da so pri izbiri nagrajencev v ospredje postavili zgodbo in sporočilnost filma.

Žirijo Televizije Slovenija je prepričal film Slepo plezanje. Foto: IMDb
Žirijo Televizije Slovenija je prepričal film Slepo plezanje. Foto: IMDb

Poklon volji do življenja
Posebno nagrado je podelila tudi žirija Televizije Slovenija, ki so jo sestavljali Andrej Otovčevič, Miha Lampreht in Miro Štebe. Nagradili so britanski plezalni film Slepo plezanje v režiji Alastairja Leeja, "poklon volji do življenja, ko nam slep plezalec odpre oči na poti iz teme v svetlobo".

Podelitev nagrad je potekala v Cankarjevem domu. V soboto in nedeljo bodo nagrajeni filmi na ogled v Domžalah in Radovljici, so še sporočili s festivala, ki ga vodi alpinist Silvo Karo.

Nagrajenci Festivala gorniškega filma