Kakšne zaklade skriva filmsko leto 2019? Foto: IMDb
Kakšne zaklade skriva filmsko leto 2019? Foto: IMDb

Avengers: Endgame, četrti film v megalomanski franšizi Maščevalci, bo sklenil v dramatični maniri prekinjeno zgodbeno nit letošnje Brezmejne vojne, ki je (začasno?) pokosila skoraj vse Marvelove superjunake. Film se je uvrstil na vrh seznama najtežje pričakovanih blockbusterjev leta 2019, ki ga je s pomočjo ankete sestavilo podjetje Fandango (največja ameriška platforma za prodajo vstopnic za kino). Isti film je na drugo mesto svojega seznama uvrstila spletna filmska enciklopedija IMDb. Pred nove Maščevalce je namreč uvrstila Stotnico Marvel, novo Marvelovo franšizo o superjunakinji, ki jo igra Brie Larson.

Če se spustimo nižje po lestvici, sta Fandango in IMDb v resnici sestavila precej različna seznama. Na obeh se pojavljajo: novi film Nighta M. Shyamalana, Glass, Joker z Joaquinom Phoenixom v glavni vlogi ter igrana različica Aladina, ki jo režira Guy Ritchie.

Fandango na tretje in četrto mesto svojega seznama uvršča deveto epizodo franšize Vojna zvezd in pa Sonyjevega Spider-Mana, Far From Home, medtem ko ju IMDb sploh ne upošteva. Namesto tega ima v svoji prvi šesterici še Tarantinov film Once Upon a Time in Hollywood, Scorsesejevo dramo The Irishman in drugo, sklepno poglavje lani začete grozljivke Tisto (It).

Čeprav so blockbusterji - vsaj po številu oboževalcev - praviloma vedno med najbolj pričakovanimi filmskimi premierami leta, pa so nato ob koncu sezone le redko na vrhu seznamov najboljših. Spodaj predlagamo nekaj pretežno mainstreamovskih naslovov, napovedanih za leto 2019, ki vzbujajo vsaj radovednost, če že ne nezadržne evforije.

Robert Downey Jr. v filmu Avengers: Endgame. Foto: IMDb
Robert Downey Jr. v filmu Avengers: Endgame. Foto: IMDb

Maščevalci: Končna igra (Avengers: Endgame), r. A. in J. Russo
Neposredno nadaljevanje in medias res prekinjene Brezmejne vojne bo skoraj gotovo zaslužkarsko največji film leta 2019. (Že napovednik je podrl rekord gledanosti na YouTubu v prvih 24 urah.) Potem ko je Thanos letos tlesknil s prsti in z obličja zemlje izbrisal večino ljubljenih Marvelovih superjunakov, bosta morala zdaj brata Anthony in Joe Russo z Endgame najti prepričljiv način, kako vse - ali pa vsaj nekatere - ljubljene heroje obuditi od mrtvih. Film končuje "tretjo fazo" Marvelovega filmskega sveta in bo morda dolg tudi do tri ure. Svetovna premiera bo 26. aprila.

Leonardo DiCaprio in Brad Pitt v filmu Once Upon a Time in Hollywood. Foto: IMDb
Leonardo DiCaprio in Brad Pitt v filmu Once Upon a Time in Hollywood. Foto: IMDb

Bilo je nekoč v Hollywoodu (Once Upon a Time in Hollywood), r. Quentin Tarantino
Potem ko se je napajal pri vrelcih navdiha v žanru vesterna in blaxploitacijskega filma, se bo Quentin Tarantino spogledoval še s senzacionalizmom resničnega zločina. V filmu Once Upon a Time in Hollywood bo ekraniziral zloglasne umore Tate-LaBianca, v katerih je med drugim umrla noseča žena Romana Polanskega, Sharon Tate. Bolj kot portret sekte Charlesa Mansona naj bi bil film zastavljen kot "slika hipijevske ere v Hollywoodu". Protagonista zgodbe sta Rick Dalton (Leonardo DiCaprio), odcveteli zvezdnik televizijskega vesterna, in njegov dolgoletni kaskader Cliff Booth (Brad Pitt). Oba se trudita ostati nad gladino v Hollywoodu, ki ga ne prepoznata več. "Toda Rick ima zelo slavno sosedo: Sharon Tate." Umorjeno zvezdnico bo igrala Margot Robbie. Premiera je napovedana za avgust.

Al Pacino in Robert De Niro na snemanju filma The Irishman. Foto: IMDb
Al Pacino in Robert De Niro na snemanju filma The Irishman. Foto: IMDb

Irec (The Irishman), r. Martin Scorsese
Netflix se zadnje čase loteva ambicioznih in visokoproračunskih zvezdniških projektov - in Irec bo morda najvelikopoteznejši med njimi. Martin Scorsese bo znova pred kamero združil svoje ljube igralce - Roberta De Nira, Joeja Pescija in Harveyja Keitela - ter jih popeljal v podzemlje mafijskih vojn v sedemdesetih. De Niro igra mafijskega morilca Franka Sheerana, Pacino pa skorumpiranega sindikalista Jimmyja Hoffo. Film bo ekranizacija Sheeranove knjige, v kateri je priznal krivdo za Hoffov umor.

Lupita Nyong'o v filmu Us. Foto: IMDb
Lupita Nyong'o v filmu Us. Foto: IMDb

Mi (Us), r. Jordan Peele
Jordan Peel bo svojo briljantno satirično grozljivko Zbeži! nasledil s filmom Us (Mi), ki bo v vode žanrskega filma zakorakal še odločneje, vključno s pošastmi, strašljivimi maskami in nadnaravnimi elementi. Winston Duke in Lupita Nyong'o igrata zakonca, ki morata sebe in svoja otroka obvarovati pred napadom skupine vsiljivcev, ki so videti kot njihove zrcalne podobe. "Zgodbe o pošastih so eden najboljših načinov, kako se dokopati do globljih resnic in se spopasti s strahovi, ki imajo družbo v primežu," o svojem pristopu k žanru pravi Peele.

Taron Egerton v filmu Rocketman. Foto: IMDb
Taron Egerton v filmu Rocketman. Foto: IMDb

Rocketman, r. Dexter Fletcher
Po nenadejanem uspehu in orjaškem zaslužku glasbene biografske drame Bohemian Rhapsody so upi za žanrsko soroden projekt o Eltonu Johnu seveda visoki. Taron Egerton se je - res zelo prepričljivo, po slikah sodeč - prelevil v Rega Dwighta (tako nesijajno je namreč pravo ime Eltona Johna). Jamie Bell bo njegov sodelavec, veliki tekstopisec Bernie Taupin. Da bo sorodnosti s filmom o zasedbi Queen še več, naj povemo, da Rocketmana režira Dexter Fletcher, ki je dokončal Bohemian Rhapsody, ko je bil Bryan Singer odpuščen. Tokrat bo pod film vsaj dejansko podpisan.

Alan Horn na predstavitvi načrtov za franšizo Vojna zvezd leta 2015. Foto: IMDb
Alan Horn na predstavitvi načrtov za franšizo Vojna zvezd leta 2015. Foto: IMDb

Vojna zvezd: Epizoda IX, r. J. J. Abrams
Film sicer še vedno nima uradnega naslova, jasno pa je, da gre za sklepni del tretje trilogije najslavnejše franšize v filmski zgodovini, trilogije, ki se je začela z megalomanskim uspehom filma Sila se prebuja (2015). Potem ko je Colin Treworrow od projekta odstopil, se na režiserjev stolček vrača J. J. Abrams. Vsebina zgodbe je seveda varovana kot največja državna skrivnost, vemo pa, da bodo neuporabljene prizore iz Epizod VII in VIII uporabili za dokončno slovo od generalke Leie - čeprav je Carrie Fisher umrla že leta 2016. V igralski zasedbi se sicer vračajo Daisy Ridley, John Boyega, Adam Driver, Lupita Nyong’o in Mark Hamill, pridružil pa se jim bo Matt Smith (poznamo ga kot princa Phillipa iz nadaljevanke Krona).

Joaquin Phoenix v filmu Joker. Foto: IMDb
Joaquin Phoenix v filmu Joker. Foto: IMDb

Joker, r. Todd Phillps
Zgodba o poreklu Batmanovega zlikovca Jokerja bo menda posneta v slogu temačne kriminalke, in ne kot superherojski film. Razlog za to morda tiči tudi v tem, da je producent projekta nihče drug kot Martin Scorsese. Spremljali bomo zgodbo nekdanjega komika, ki postane eden največjih kriminalcev mesta Gotham v 80. letih preteklega stoletja. V filmu bodo poleg Joaquina Phoenixa v glavni vlogi nastopili še Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Marc Maron in Josh Pais. Todd Phillips, ki ga najbrž poznate predvsem po Prekrokani noči, je film režiral in zanj napisal scenarij. Premiera je napovedana za oktober.

 Asier Etxeandia, Pedro Almodóvar in Antonio Banderas v filmu Dolor y gloria. Foto: IMDb
Asier Etxeandia, Pedro Almodóvar in Antonio Banderas v filmu Dolor y gloria. Foto: IMDb

Bolečina in slava (Dolor y gloria), r. Pedro Almodóvar
S celovečercem Dolor y gloria se veliki Pedro Almodóvar vrača k igralcema, ki mu tako rekoč dolgujeta kariero: to bo njegovo osmo sodelovanje z Antoniem Banderasom in šesto s Penelope Cruz. V nasprotju z režiserjevim prejšnjim filmom, Julieta, bo novi celovečerec v ospredje postavil zgodbe moških - njegova protagonista sta Antonio Banderas in Asier Etxeandía. Zgodba je sestavljena iz "serije srečanj" filmskega režiserja v jeseni svojega življenja - nekateri se odvijajo v filmski sedanjosti, drugi v spominskih prebliskih. Almodovar bo tako zajel teme "prvih ljubezni, drugih ljubezni, mame, smrtnosti, šestdeseta, osemdeseta, sodobni čas in praznino, občutek neizmerne praznine, ki se pojavi iz nemoči, še naprej ustvarjati filme". Verjetno je jasno, da bomo iz tega vsi skušali izluščiti avtobiografske elemente.

Brad Pitt v filmu Ad Astra. Foto: IMDb
Brad Pitt v filmu Ad Astra. Foto: IMDb

Ad Astra, r. James Gray
Premiera znanstvenofantastičnega popotovanja k zvezdam je bila z januarja prestavljena na maj, kar je "priročno" blizu canskemu filmskemu festivalu. (Najbrž lahko računamo na svetovno premiero na francoski rivieri.) V "epopeji", ki se kiti z zvezdniško igralsko zasedbo - tu so Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Ruth Negga, Donald Sutherland in Jamie Kennedy - bomo spremljali astronavta (Pitt) na poti proti robu sončnega sistema, da bi našel odgovor na vprašanje, od česar je odvisno preživetje človeške rase. Sodeč po uspehu Prvega moža in pred tem Gravitacije, je tema vesolja za gledalce še vedno hipnotična.

Samuel L. Jackson, James McAvoy in Bruce Willis v filmu Glass. Foto: IMDb
Samuel L. Jackson, James McAvoy in Bruce Willis v filmu Glass. Foto: IMDb

Glass, r. M. Night Shyamalan
M. Night Shyamalan se je lani s srhljivko Razcepljen (Split) vrnil v staro formo, vključno z enim od svojih tipičnih končnih preobratov, ki je Razcepljenega povezal z avtorjevim zgodnejšim filmom, Nezlomljiv. V prihajajočem nadaljevanju tema filmoma, Glass, bodo Bruce Willis, Samuel L. Jackson in James McAvoy združili moči kot globoko moteni posamezniki z nadnaravnimi sposobnostmi.

Nicole Kidman na snemanju filma Lišček. Foto: IMDb
Nicole Kidman na snemanju filma Lišček. Foto: IMDb

Lišček (The Goldfinch), r. John Crowley
Irski režiser John Crowley (Brooklyn, Kid A) režira adaptacijo tudi pri nas silno priljubljenega romana Donne Tartt. Skoraj 900 strani obsežno romaneskno delo Lišček, za katerega je Donna Tartt leta 2014 prejela Pulitzerjevo nagrado za leposlovje, je zgodba Theodorja Deckerja, ki pri 13 letih preživi teroristični napad na newyorški Metropolitanski muzej, v njem pa za vedno izgubi svojo mater. Ko se fant opoteka skozi ruševine, se oprime znamenite slike Lišček Carla Fabritiusa iz leta 1654, ki nato postane njegova edina oporna točka v življenju. Theodorja, ki ga je izkušnja v otroštvu popeljala na pot ponarejanja umetnin, igra Ansel Elgort. Premiera je napovedana za oktober, film pa je prvi skupni projekt Amazona in studia Warner.

Anna Pniowsky in Casey Affleck na snemanju filma Light of my Life. Foto: IMDb
Anna Pniowsky in Casey Affleck na snemanju filma Light of my Life. Foto: IMDb

Light of My Life, r. Casey Affleck
Dve leti po tem, ko je osvojil oskarja za svojo vlogo čustveno strtega hišnika v komorni drami Manchester By The Sea in deset let po tem, ko se je nazadnje preizkusil kot filmski režiser, Casey Affleck tokrat stoji pred in za kamero. Light of my Life je zgodba o očetu in hčerki, ki živita v gozdu (kar zelo spominja na letošnjo indiedramo Ne puščaj sledov), ob Afflecku pa v njem nastopita še Anna Pniowsky in Elisabeth Moss.

Tom Hanks, Tim Allen, Keegan-Michael Key in Jordan Peele v Svetu igrač 4. Foto: IMDb
Tom Hanks, Tim Allen, Keegan-Michael Key in Jordan Peele v Svetu igrač 4. Foto: IMDb

Svet igrač 4 (Toy Story 4), r. Josh Cooley
Verjetno Pixarjeva najboljša franšiza vseh časov ni ena tistih, ki so iz nadaljevanja v nadaljevanje vse bolj kilave. Četrti del sage o skrivnem življenju igrač je bil v predprodukciji že vsaj od leta 2014 in zdaj končno počasi dobivamo prve oprijemljive podatke. Dobili bomo nov pomembni lik, Forky (ki bo, kot ste najbrž uganili, vilica); glas mu posoja Tony Hale (Arrested Development). Šerif Woody (Tom Hanks), astronavt Buzz (Tim Allen) in preostali so že v prejšnjem filmu od prvega lastnika Andyja (ki jih je prerasel) prešli v roke male Bonnie. Majhno glasovno vlogo ima celo Keanu Reeves, čeprav še niso razkrili, kakšno.

Mačkon Church v Mačjem pokopališču. Foto: IMDb
Mačkon Church v Mačjem pokopališču. Foto: IMDb

Mačje pokopališče (Pet Sematary), r. Kevin Kölsch in Dennis Widmyer
Novo leto, nova ekranizacija kakega romana Stephena Kinga. Tokrat je na vrsti Mačje pokopališče, moderna (horror) klasika o družini, ki bo na lastni koži ugotovila, da obstajajo tudi hujše stvari, kot je smrt družinskega ljubljenčka. V glavnih (človeških) vlogah nastopijo Jason Clarke, John Lithgow in Amy Seimetz. Projekt je nastal pod okriljem studia Paramount, ki je ekraniziral tudi Kingovo uspešnico Tisto - in da, tudi Tisto dobi v letu 2019 nadaljevanje in epilog. Premiera Mačjega pokopališča je napovedana za april.

Xavier Dolan v filmu Matthias & Maxime. Foto: IMDb
Xavier Dolan v filmu Matthias & Maxime. Foto: IMDb

Matthias & Maxime, r. Xavier Dolan
Kritiki nad zadnjima dvema celovečercema kanadskega čudežnega dečka Xavierja Dolana niso bili ravno navdušeni. A z naslednjim projektom se Dolan vrača v domovino, kjer je posnel svojo nagrajevano dramo Mommy - obenem pa je spet poiskal svojo redno sodelavko Anne Dorval. Film se vrti okrog skupinice prijateljev v dvajsetih, Dolan pa v njem tudi sam igra. O projektu je izjavil: "Po navadi veliko pišem o najstnikih, zadnje čase pa bi o homoseksualnosti rad spregovoril z odrasle in ne postadolescentne perspektive. Rad bi povedal zgodbo o najboljših prijateljih, ki se zaljubita, čeprav jima prej nikoli ni padlo na pamet, da so jima všeč moški. Rad bi spregovoril o pravem prijateljstvu in o pravi ljubezni."