Kratki dokumentarni film Alzheimer Cafe zaokroža ljubezensko zgodbo Jožice in Ivana. Foto: Timon Hozo
Kratki dokumentarni film Alzheimer Cafe zaokroža ljubezensko zgodbo Jožice in Ivana. Foto: Timon Hozo

Kratki filmi različnih žanrov bodo v programu Naši kratki 16 ob prisotnosti ustvarjalcev veliko platno ljubljanskega Kinodvora preželi ob 21. uri.

Kratki igrani film Bik, za katerega je Labović napisal tudi scenarij, je nastal v produkciji Makus filma in koprodukciji Staragare, Studia Legen ter RTV Slovenija. Film postavlja v središče 40-letnega brezposelnega likovnega pedagoga Milana, ki je premlad, da bi se postaral, in prestar, da bi začel znova. "Vse do trenutka, ko med odpiranjem konzerve govejega golaža skozi okno zagleda bika," so o filmu zapisali v Kinodvoru. V njem nastopajo Jure Ivanušič, Minca Lorenci in Jurij Drevenšek, direktor fotografije pa je Jure Černec.

Ko sončni dan nepričakovano prekine močno deževje, sina zaskrbi, da je to povezano z očetom. Iz filma Potop. Foto: Lev Predan Kowarski
Ko sončni dan nepričakovano prekine močno deževje, sina zaskrbi, da je to povezano z očetom. Iz filma Potop. Foto: Lev Predan Kowarski

Kratki igrani film Potop je nastal v produkciji EnaBande, koproducenti so RTV Slovenija, Eclectica, MB Grip in 100. Pripoveduje o očetu in sinu, ki se odpravita na izlet do družinske gorske koče. Ko sončen dan nepričakovano prekine močno deževje, sina zaskrbi, da je to povezano z očetom. Krajnčan je napisal tudi scenarij in ustvaril filmsko glasbo, vlogi pa sta odigrala Matej Puc in Žigan Krajnčan. Fotografijo je podpisal Lev Predan Kowarski.

Sorodna novica Liliana, ljubezenska vrnitev Milanke Fabjančič k animiranemu filmu
Sorodna novica Večer filmov, ki so jih študentje posneli, kot bi pisali opomnike sebi za prihodnost

Liliana je kratki animirani film. "Prav blazno narobe tega filma ni mogoče razumeti," pravi Milanka Fabjančič o filmu, ki je nastal v njeni režiji, avtorski podobi, animaciji in po scenariju. Nastal je v produkciji ZVVIKS ter koprodukciji RTV Slovenija in NuFrame. Mlada Liliana je simbol skromnosti, predanosti in dela; te lastnosti krepi notranja želja po izpolnitvi zastavljenega cilja, vsebino povzema Kinodvor. Na letošnjem 22. Festivalu slovenskega filma (FSF) je kratkometražec dobil nagrado vesna za najboljši animirani film. Glasbo za film je ustvaril Robert Pešut – Magnifico, producent je bil Kolja Saksida.

Kratki dokumentarni film Alzheimer Cafe Martina Drakslerja pa zaokroža ljubezensko zgodbo Jožice in Ivana, ki sta se po sedemdesetih letih skupnega življenja preselila v dom starejših občanov, kjer nadaljujeta skupno življenje v novem okolju doma. "Spomini bledijo, ljubezen ostaja," so povzeli sporočilo tega filma, ki je dobil nagrado vesna za najboljši študentski film na 22. Festivalu slovenskega filma. Draksler je tudi avtor scenarija, avtor fotografije je Timon Hozo, producentka je bila Jožica Blatnik. Film je nastal v produkciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT).