Junija bomo dobili že tretjo sezono kulinarične serije The Bear, scenaristični ceh pa je pravkar nagradil šele drugo. Potrjena je bila tudi že četrta sezona, ki jo snemajo sočasno s tretjo. Foto: IMDb
Junija bomo dobili že tretjo sezono kulinarične serije The Bear, scenaristični ceh pa je pravkar nagradil šele drugo. Potrjena je bila tudi že četrta sezona, ki jo snemajo sočasno s tretjo. Foto: IMDb

Letos se je prvič zgodilo, da je scenaristični ceh svoje nagrade razdelil več kot en mesec po podelitvi oskarjev – zamiku je botrovala lanska večmesečna scenaristična stranka. "Letos smo zadnji dogodek sezone nagrad," je povedal tudi voditelj newyorške podelitve Josh Gondelman. "Zlati globusi so prazgodovina. Oskarji so bili naša uvodna točka. Nagrade WGA so torej glavni dogodek vseh podelitev nagrad. Nekaj časa je že, odkar so bili nominirani naslovi predvajani. Nasledstvo se je končalo že davno, da je Tom Wambsgans vmes najbrž že spravil v stečaj korporacijo Waystar-Royco."

Nasledstvo se je končalo že davno, da je Tom Wambsgans vmes najbrž že spravil v stečaj korporacijo Waystar-Royco.

Josh Gondelman (o ažurnosti nagrad WGA)

Najboljši prirejeni scenarij je imela celovečerna drama Ameriška fikcija; ista črna komedija je Cordu Jeffersonu in Percivalu Everettu prejšnji mesec že prinesla oskarja za najboljši prirejeni scenarij.

Najboljši izvirni scenarij je imela božično obarvana drama Bartonova akademija (The Holdovers). (Na oskarjih je v tej kategoriji slavila francoska drama Anatomija padca, ki pa po kriterijih WGA-ja ni prišla v poštev.) Scenarist David Hemingson se je ob prevzemu nagrade zahvalil "brilijatni igralski zasedbi in režiserju" ter jo sprejel "v imenu mame, ki ga je vzgojila, strica, ki ga je rešil, in očeta, ki je nanj prenesel ljubezen do pisanja ter mu predočil pomen integritete".

Sorodna novica Bartonova akademija

V televizijskih kategorijah prav tako ni bilo večjih presenečenj: scenaristično najboljša komična serija je The Bear, dramska pa Nasledstvo. HBO-jeva uspešnica Zadnji med nami je dobila priznanje za najbolje napisano novo serijo, Beef za najbolje napisano miniserijo.

Niecy Nash-Betts, ki je vodila losangeleško vejo podelitve, se je v svojem monologu dotaknila stavke. "Lani je v Ameriki stavkalo 312 sindikatov. Hollywood je prestal dve stavki, ki sta trajali rekordnih 148 dni. Borili smo se za enakopravno plačilo, za pravico, da nas obdržijo do konca 10-delne sezone. In še dobro, kajti kako bi nam sicer Krona pokazala, kaj se je zgodilo z Diano in njenima otrokoma?"

WGA vsako leto podeli tudi več častnih nagrad. Nagrado Iana McLellana Hunterja za življenjsko delo je letos prejel Tony Gilroy, avtor serije Andor ter scenarist filmov o Jasonu Bournu, Michaela Claytona in mnogih drugih. Nagrado Walterja Bernsteina je prejel Ron Nyswaner, avtor serije Fellow Travelers in scenarist klasike Philadelphia.