Vsi filmi o članih skupine The Beatles naj bi v kinematografe prišli v letu 2027. Foto: AP
Vsi filmi o članih skupine The Beatles naj bi v kinematografe prišli v letu 2027. Foto: AP

Nad megalomanskim filmskim projektom bedi eden največjih filmskih studiev na svetu Sony Pictures. Kot sporočajo, se je prvič zgodilo, da so vse potrebne osebe dale dovoljenje za prikaz celotne življenjske zgodbe skupine na velikem platnu in glasbene pravice za film – to so še živeča člana skupine Paul McCartney in Ringo Starr ter družini pokojnih članov Johna Lennona in Georgea Harrisona.

Vse od razpada skupine leta 1970 družini dveh članov skupine do zdaj nista dovolili, da bi celotno zgodbo zasedbe The Beatles ovekovečili na filmskem platnu. Kljub temu je o priljubljeni skupini nastala cela vrsta dokumentarnih filmov – kmalu po razpadu je bil denimo posnet Let it Be, Peter Jackson pa je v seriji The Beatles: Get Back posnel zgodbo o nastanku albuma Let it Be. Legendarna glasbena četverica pa je nastopila seveda tudi v svojih filmih – leta 1964 v A Hard Day’s Night, 1965 v Help!, 1967 v Magical Mystery Tour in 1968 v Yellow Submarine.

Vse štiri filme bo režiral Sam Mendes. Foto: EPA
Vse štiri filme bo režiral Sam Mendes. Foto: EPA

Mendes, med drugi tudi režiser filmov o Jamesu Bondu Skyfall in Spectre ter vojne drame 1917, je dejal, da je počaščen, da pripoveduje zgodbo o največji rockovski skupini vseh časov, in se obenem veseli, da bodo izzvali obstoječe pojmovanje obiskovanja kinematografov. Vsi filmi naj bi namreč v kinematografe prišli v istem letu, kar bi lahko bila tvegana poteza. Vendar pri Sony Pictures Entertainment, ki bo financiral in distribuiral vse štiri filme, napovedujejo, da bo strategija "inovativna in prelomna". Točni datumi premier bodo znani naknadno, vse pa naj bi se zgodile v letu 2027.

Producentka Pippa Harris napoveduje, da bo film "edinstveno vznemirljiva in epska kinematografska izkušnja; štirje filmi s štirimi različnimi perspektivami, ki bodo pripovedovali eno samo zgodbo o najslavnejši skupini vseh časov".

V zadnjih letih so se glasbeni filmi med gledalci v kinematografih in uporabniki platform izkazali za precej priljubljene – Elvis Baza Luhrmanna in Bob Marley: One Love Reinalda Marcusa sta oba pritegnila več obiskovalcev, kot je bilo pričakovano, medtem ko je koncertni film Taylor Swift. The Eras Tour s prodajo vstopnic presegel marsikatere hollywoodske franšize. V zadnjih letih smo videli tudi odmevno zgodbo o zasedbi Queen Bohemian Rhapsody, Tina je pripovedovala zgodbo o Tini Turner, Rocketman pa o Eltonu Johnu. Kar nekaj ekranizacij življenjskih zgodb glasbenikov je tudi v pripravi: med drugim Michaela Jacksona, Amy Winehouse, Ridley Scott pa se dogovarja za snemanje filma o zasedbi Bee Gees.

Družini dveh članov skupine do zdaj nista dovolili, da bi celotno zgodbo zasedbe The Beatles ovekovečili na filmskem platnu. Foto: AP
Družini dveh članov skupine do zdaj nista dovolili, da bi celotno zgodbo zasedbe The Beatles ovekovečili na filmskem platnu. Foto: AP

Zasedba The Beatles je napovedala razpad skupine aprila 1970, šest mesecev po izidu albuma Abbey Road in mesec dni pred Let It Be. V desetletnem sodelovanju so McCartney, Lennon, Harrison in Starr posneli 14 najbolje prodajanih albumov in prodali skoraj milijardo plošč.