Fotoutrinek s snemanja filma v Viba Studiu v Ljubljani. Foto: ZVVIKS
Fotoutrinek s snemanja filma v Viba Studiu v Ljubljani. Foto: ZVVIKS

Scenarij sta napisali Kaja Jerneja Balog in Maja Križnik po literarni predlogi češkega pisatelja Arnošta Goldflama, pripoved pa temelji na prvinah magičnega realizma. Film sestavljajo štiri zgodbe, ki nastajajo v štirih evropskih državah pod taktirko štirih režiserjev, poleg Leona Vidmarja še Davida Súkupa s Češkega, Patrika Pašša s Slovaškega in Jean-Clauda Rozeca iz Francije.

Ko je prekinjena vsakdanja rutina namrgodenega vdovca ...
V slovenskem delu filma spremljamo namrgodenega vdovca Bogdana skozi njegovo vsakdanjo rutino, ki jo nekega dne prekine nenaden veter. Ta mu odnese časopis, potem ko na ženinem grobu zapada v nostalgijo. Vse to dogajanje opazuje razigrana deklica iz soseske Zarja, ki vdovca spodbudi, naj skoči za odpihnjenimi listi. "Ko z okornimi skoki poskakuje za časopisom, se mu veter ujame v plašč in ga odnese na fantastično popotovanje, od koder se vrne vidno spremenjen – njegov obraz žari in njegovi koraki postanejo lahkotno igrivi," so povzeli vsebino pri Slovenskem filmskem centru (SFC).

Prizor iz filma (Ne)zaželene reči. Foto: ZVVIKS
Prizor iz filma (Ne)zaželene reči. Foto: ZVVIKS

Zapleteno filmsko scenografijo je kar osem mesecev gradilo sedem scenografinj in scenografov (Mateja Rojc, Simon Hudolin - Salči, Marko Turkuš, Bine Skrt, Jaka Kramberger, Neža Mekota in Anja Gruden), lutke je ročno izdelala Patricia Oritz Martínez, ki je tudi sicer avtorica likovne zasnove filma. Snemanje poteka v prostorih filmskega studia Viba film, pred ekipo pa je 108 snemalnih dni.

Slovenski del filma nastaja pod okriljem ljubljanske produkcijske hiše Zavod ZVVIKS iz Ljubljane – producent je Kolja Saksida, pridružena producentka je Deja Škerjanc. Direktor fotografije je Miloš Srdić, glavna animatorka je Julia Peguet, animatorja sta Ivana Bošnjak in Leon Vidmar. Glavnim likom filma bodo glasove posodili igralci Niko Goršič, Maša Derganc Veselko, Blaž Šef in Asja Kahrimanović Babnik.

Snemanje se bo glede na napoved sklenilo na sredini junija. Foto: ZVVIKS
Snemanje se bo glede na napoved sklenilo na sredini junija. Foto: ZVVIKS

Sodelovanje četverice mednarodno priznanih producentov
Lutkovni animirani celovečerec nastaja pod okriljem štirih mednarodno priznanih producentov – MAUR film s Češkega, Artichoke s Slovaškega, omenjenega slovenskega Zavoda ZVVIKS in Vivement Lundi! iz Francije. Radiotelevizija Slovenija je slovenski koproducent, projekt pa so že podprli Creative Europe MEDIA, Češki filmski sklad, Slovaški avdiovizualni sklad, Slovenski filmski center, Bretagne Cinéma, TVR Tempo, Češka televizija, Studio Viba Film Ljubljana in Eurimages, so še sporočili s SFC-ja.