Cillian Murphy, Emily Blunt in Robert Downey Jr. na letošnji podelitvi nagrad Ameriškega producentskega ceha (PGA). Foto: AP
Cillian Murphy, Emily Blunt in Robert Downey Jr. na letošnji podelitvi nagrad Ameriškega producentskega ceha (PGA). Foto: AP

Producente biografske drame Oppenheimer je PGA venčal z nagrado Darryla F. Zanucka za "izjemnega producenta celovečernega filma". Za nagrado je bilo nominirano točno istih deset naslovov, ki se bodo 10. marca potegovali za oskarja v kategoriji najboljšega filma, med njimi so tako tudi Barbie, Nesrečna bitja in Morilci cvetne lune. Režiser Morilcev cvetne lune, Martin Scorsese, je na nedeljskem slavju dobil častno nagrado za svojo plodovito producentsko kariero.

Statistika kaže v korist Oppenheimerju
V zadnjih šestih letih je dobitnik Zanuckove nagrade oskarja za najboljši film dobil kar petkrat. Če vzorec razširimo na zadnjih 15 let, sta se nagrajenca ujemala 12-krat, tudi lani, ko je obe priznanji pobrala satira Vse povsod naenkrat.

V svojem zahvalnem govoru je Christopher Nolan posebej izpostavil svojega soproducenta Charlesa Royena, ki mu je podaril knjigo Ameriški Prometej ter s tem "sprožil verižno reakcijo, ki se je razširila po svetu". Knjiga je namreč služila kot predloga za scenarij Oppenheimerja.

Še pred tem je Robert Downey Jr. film opisal kot "najdonosnejši film o teoretični fiziki, kar jih je bilo kdaj posnetih". Downey je v soboto za svojo vlogo v Oppenheimerju dobil nagrado igralskega ceha (SAG); SAG je Oppenheimerju tudi podelil nagrado za najboljšo igralsko zasedbo; pred tem je Nolanov film slavil na zlatih globusih in nagradah ceha ameriških režiserjev (DGA).

Seriji Nasledstvo in The Bear sta dobili glavni nagradi v televizijskih kategorijah nagrad PGA – enako se je pred tem zgodilo že na podelitvi emmyjev in na nagradah SAG.

Za najboljši animirani film so producenti okronali Spider-Mana: Potovanje skozi Spider-svet, ki lahko čez dva tedna dobi tudi oskarja za celovečerno animacijo.

Martin Scorsese in Lily Gladstone na snemanju Morilcev cvetne lune. Foto: AP
Martin Scorsese in Lily Gladstone na snemanju Morilcev cvetne lune. Foto: AP

Martin Scorsese se je v panteonu dobitnikov častne nagrade Davida O. Selznicka pridružil Tomu Cruisu, Stevenu Spielbergu in Kevinu Feigeju. V svojem govoru je povedal, da je najstarejša filmska izkušnja, ki se je spominja, Selznickov Dvoboj na soncu – videl ga je, ko je imel štiri leta. "Film je Katoliška Cerkev obsodila, moja mama pa ga je hotela videti. Fantu so všeč vesterni, je rekla, vzela ga bom s seboj."

"Prvi vpliv klasičnega Hollywooda name se je začel točno tam in takrat. Pljuski barve, gibanja, pokrajine, neverjetne scenografije." Scorsese to izkušnjo opiše kot "proustovske čutne spomine". "Prestrašili so me – in navdušili." 81-letnik je pripomnil še, da je hvaležen za to, da je lahko "celo življenje raziskoval lepoto, ki je v jedru vsega, za kar si prizadevamo".

Scorsese je v svoji karieri produciral celo vrsto lastnih filmov, kot so Hugo, Volk z Wal Streeta, Tišina in Morilci cvetne lune, pa tudi številne prvence mladih avtorjev, na primer Clockers Spika Leeja, Uncut Gems bratov Safdie in Souvenir Joanne Hogg.

Nagradi za življenjsko delo sta dobila še Charles D. King in Gail Berman.