O tem, kako je potekalo reševanje lipicancev ob koncu druge vojne in kakšna predanost lipiških konjarjev stoji za vsem tem, pripoveduje dokumentarni film, ki ga je po scenariju Draga Misleja Mefa posnel režiser Dušan Milavec. Film z naslovom Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice je nastal v produkciji postojnskega Društva Kolut.

Foto: Društvo KOLUT
Foto: Društvo KOLUT

Po kapitulaciji Italije leta 1943 so Nemci iz lipiške kobilarne na Češko odpeljali vseh 179 konj, od tega šest žrebcev, 54 kobil in 119 žrebet, ki so se skotili med letoma 1940 in 1943. Po reševalni akciji ob koncu druge svetovne vojne se jih je vrnilo 11.

V operaciji, ki so jo Američani poimenovali Kavboj, so konje prepeljali na območje, ki je bilo pod poveljstvom združenih zavezniških sil. General Patton, ki ga v filmu igra Vladimir Jurc, je imel do konj poseben odnos. Leta 1912 je na olimpijskih igrah v Stockholmu kot konjeniški oficir uspešno tekmoval v peteroboju, v katerega je spadala tudi spretnost v jahanju. In tako je več kot 30 let pozneje, aprila leta 1945, odobril reševalno akcijo konj iz češkega mesta Hostouna.

Po poročanju Dnevnika je zgodovinarka Karen Jensen v arhivih odkrila, da je imel pomembno vlogo pri reševanju konj tudi nemški vojaški veterinar Rudolf Lessing.

Foto: Društvo KOLUT
Foto: Društvo KOLUT

Zgodba je poznana, o operaciji Kavboj je bilo napisanih več knjig. O reševanju lipicancev je Walt Disney leta 1963 posnel film Čudež belih žrebcev. Konje so odpeljali v Schwarzenberg na Bavarskem, nato pa v dveh etapah v Sankt Martin pri Neustadtu. Od tam so 215 konj vrnili v Avstrijo. Večina konj in arhiv Kobilarne Lipica sta bila predana Italijanom, Lipica pa je tako na vrnitev konj čakala do konca leta 1947.

Dokumentarni film o reševanju lipicancev so premierno predstavili sredi decembra v Kulturnem domu Postojna. V Kinu Pivka bo film na ogled 12. januarja, projekcijo filma pa bosta pospremila priložnostna razstava Lipicanci – žive legende, ki so jo pripravili v Parku vojaške zgodovine Pivka. Ob tej priložnosti pa pripravljajo tudi pogovor na to temo.

To je dvanajsti dokumentarni film, ki je nastal v produkciji društva Kolut oziroma Studia Proteus.

Foto: Društvo KOLUT
Foto: Društvo KOLUT

Pri nastanku filma je sodelovala lokalna skupnost iz Hostouna na Češkem, od koder so reševali konje, Kobilarna Lipica in Park vojaške zgodovine ob finančni podpori Občine Postojna, Zavarovalnice Triglav ter ameriškega veleposlaništva v Ljubljani.

Direktor fotografije je Manuel Tomšič, snemalci Manuel Tomšič, Neja Kalan in Luka Vovk Vižintin, oblikovalka Tjaša Spetič. Za glasbo in zvok je skrbel Drago Kočiš. Vodja projekta je Alenka Furlan Čadež, izvršni producent pa Ernest Zakarija.