Sklepna sezona nanizanke bo štela deset epizod, prva pa na spored prihaja 4. februarja naslednje leto. Foto: HBO
Sklepna sezona nanizanke bo štela deset epizod, prva pa na spored prihaja 4. februarja naslednje leto. Foto: HBO

Soavtor kultne serije Seinfeld že od leta 2000 na malih zaslonih igra godrnjavo, ljudomrzno in karikirano različico sebe, ki prav tako sliši na ime Larry David; Nikar tako živahno je HBO-jeva humoristična nanizanka z najdaljšim stažem. Podobno kot pred njo Seinfeld tudi Nikar tako živahno humor črpa iz nezgod in banalnih zapletov vsakdanjega življenja. Dialogi so večinoma improvizirani, osnutke in iztočnice zanje pa napiše David, ki v seriji igra na pol upokojenega televizijskega scenarista.

Prvih osem sezon nanizanke Nikar tako živahno so predvajali med letoma 2000 in 2011, nato je šla na šestletni odmor in se leta 2017 vrnila. Dvanajsta in zadnja sezona bo imela deset epizod, na sporedu pa bo med februarjem in aprilom 2024.

Larry David bo ... drug človek?
"Zdaj, ko se Nikar tako živahno zaključuje, bom končno dobil priložnost, da se otresem tega lika "Larryja Davida" in postanem tak človek, kot je Bog zame predvidel – prijazno, nesebično, skrbno in uvidevno bitje, kakršen sem bil, preden me je iztirilo upodabljanje tega zlohotneža,"
je David izjavil v četrtek in s tem napovedal prihod sklepne sezone.

"In tako se, "Larry David", poslavljam od tebe. Tvoje ljudomrznosti ne bomo pogrešali. Tisti, ki pa bi radi stopili v stik z menoj, me lahko dosežete prek Zdravnikov brez meja."

Serija Nikar tako živahno je bila v 11 sezonah nominirana za 51 emmyjev, kar desetkrat v kategoriji najboljše komedije. Foto: HBO
Serija Nikar tako živahno je bila v 11 sezonah nominirana za 51 emmyjev, kar desetkrat v kategoriji najboljše komedije. Foto: HBO
V 12. sezoni se bosta v gostujočih vlogah vrnila Tracey Ullman (na sliki) in Vince Vaughn. Foto: HBO
V 12. sezoni se bosta v gostujočih vlogah vrnila Tracey Ullman (na sliki) in Vince Vaughn. Foto: HBO

HBO-jevo odprto vabilo
HBO je imel z Davidom "dogovor o odprtih vratih": to pomeni, da avtor serijo lahko nadaljuje, dokler ima zanjo ideje in energijo, pogodba pa ga ne obvezuje k točno določenemu številu sezon. Izvršni producent Jeff Schaffer je v preteklosti sicer pojasnil, da je "vsaka sezona nanizanke tudi njena zadnja – dokler se David ne odloči, da ima še nekaj idej." (Za konec 11. sezone so baje posneli sklepno epizodo, v kateri Larry umre, a so si na koncu premislili in si pustili iztočnico za 12. sezono.)

Predsednik HBO-ja Casey Bloys je seriji v slovo zapisal: "Težko se je posloviti od tako pionirske, briljantno duhovite in kultne serije, kot je Nikar tako živahno, ki je pustila globok pečat na televiziji in žanru komedije."

Vrnitev Seinfelda?
Oktobra se je na naslovnicah znašel Davidov prijatelj in sodelavec Jerry Seinfeld, ki je namignil, da bi se David potencialno lahko vrnil k Seinfeldu, seriji, ki je iz obeh naredila zvezdi – če bi jo seveda obujali od mrtvih. Larry David je pri Seinfeldu sodeloval samo prvih sedem sezon, se je pa vrnil in napisal sklepno epizodo zadnje sezone. Ta še danes velja za eno najbolj kontroverznih epizod televizije v zgodovini: nekaterim se zdi genialna, drugim nesmiselna in dolgočasna.

"Zgodilo se bo nekaj, kar bo povezano s tistim koncem. Ni se pa še zgodilo," je Seinfeld enigmatično izjavil na nekem dogodku v Bostonu. "O tem, o čemer zdajle razmišljate, sva razmišljala tudi midva z Larryjem. Boste videli in bomo videli."