Avtorja igre sta hotela ustvariti serijo, ki bo
Avtorja igre sta hotela ustvariti serijo, ki bo "holistična in se navezovala samo nase, tako da gledalci ne bodo imeli občutka, da bi morali igrati igro, če hočejo vse skupaj razumeti". Foto: HBO

Po dveh predvajanih epizodah (tretja bo ZDA premiero doživela v nedeljo) je mreža HBO že naročila drugo sezono serije, ki je po konsenzu kritikov "prva uspešna adaptacija videoigre v zgodovini". Nastala je namreč po predlogi istoimenske igre za PlayStation.

"Počaščen in, iskreno rečeno, močno začuden sem nad tem, koliko ljudi se je priklopilo in se navezalo na našo zgodbo o potovanju Joela in Ellie. Sodelovanje s Craigom Mazinom, našo neverjetno igralsko zasedbo in ustvarjalno ekipo ter s HBO-jem je preseglo moja že v izhodišču visoka pričakovanja," je v svojem odzivu na vest zapisal izvršni producent serije Neil Druckmann, ki je v projekt vključen tudi kot scenarist. "In zdaj čutimo še dodatno radost tega, da bomo lahko vse skupaj še enkrat ponovili! V imenu vseh pri Naughty Dogu in PlayStationu, hvala vam!"

Pohvalne kritike in bliskovita rast gledanosti
Odločitev za podaljšanje sicer najbrž nikogar ne preseneča: nadaljevanka se je izkazala za silno uspešnico tako pri gledalcih kot tudi pri kritikih. (Recenzenti, ki so nekaj epizod videli vnaprej, so še posebej pohvalili tretji del prve sezone.)

Agregatna spletna stran Rotten Tomatoes kaže, da je serijo pohvalilo kar 97 odstotkov kritikov, drugo epizodo pa si je v ZDA ogledalo 5,7 milijona ljudi. To je kar 22 odstotkov več ljudi, kot je videlo prvo epizodo (4,7 milijona), kar pomeni najhitrejšo dvotedensko rast gledanosti v zgodovini HBO-ja. Od premiere 15. januarja je prva epizoda zdaj nabrala že 22 milijonov ogledov samo v ZDA.

Videoigra The Last of Us (2013) je osvojila več kot 200 nagrad za igro leta – kar pomeni, da je bila ena najbolj nagrajevanih videoiger vseh časov, dokler je ni sedem let pozneje prehitelo nadaljevanje, The Last of Us: Part II (2020). Foto: HBO
Videoigra The Last of Us (2013) je osvojila več kot 200 nagrad za igro leta – kar pomeni, da je bila ena najbolj nagrajevanih videoiger vseh časov, dokler je ni sedem let pozneje prehitelo nadaljevanje, The Last of Us: Part II (2020). Foto: HBO

Še enkrat si predstavljamo konec sveta
Dogajanje serije je postavljeno v čas "20 let po uničenju sodobne civilizacije". Peščica ljudi, ki jim je uspelo preživeti epidemijo zajedavskih gliv, ki okužene pred smrtjo spreminjajo v brezumne zombije, so postali zakrknjeni samotarji. Eden od njih je Joel (Pedro Pascal), plačanec z lastno tragično preteklostjo, ki mora z despotsko vodenega karantenskega območja pretihotapiti 14-letno siroto Ellie (Bella Ramsey). Kar se je zdelo kot preprosta, linearna naloga, se kmalu spremeni v nevarno, nasilno in tragično potovanje. Ubežnika morata prečkati ZDA in ob tem potrebujeta drug drugega, če hočeta preživeti, navaja uradni sinopsis.

Čeprav je serija primarno osredotočena na oba protagonista, pa igralsko zasedbo zaokrožijo še Gabriel Luna, Anna Torv, Nico Parker, Murray Bartlett, Nick Offerman, Melanie Lynskey, Storm Reid, Merle Dandridge, Jeffrey Pierce, Lamar Johnson, Keivonn Woodard, Graham Greene in Elaine Miles.

Za zdaj sicer še ni znano, kam bodo zgodbo v drugi sezoni odpeljali, sta pa avtorja Craig Mazin in Neil Druckmann za The Hollywood Reporter pred kratkim namignila, da ne bosta zavlačevala z vključevanjem zgodbenih elementov iz naslednje igre, The Last of Us II. "Ne maram praznega mašila," je na to temo pripomnil Mazin.