James Cameron ima očitno ambiciozne načrte, toda ali lahko res ponovi uspeh iz leta 2009? Tehnologija vizualnih učinkov je v zadnjih 13 letih neznansko napredovala in novi Avatar najbrž slogovno ne more še enkrat ponuditi česa revolucionarnega. Foto: IMDb
James Cameron ima očitno ambiciozne načrte, toda ali lahko res ponovi uspeh iz leta 2009? Tehnologija vizualnih učinkov je v zadnjih 13 letih neznansko napredovala in novi Avatar najbrž slogovno ne more še enkrat ponuditi česa revolucionarnega. Foto: IMDb

V intervjuju za aktualno izdajo revije Empire je James Cameron spregovoril o spremenjenih navadah kinoobiskovalcev in o precejšnji količini časa, ki je pretekla od rekordnega uspeha prvega Avatarja. Režiser se očitno zaveda, da z najambicioznejšim projektom svoje kariere stoji pred precejšnjim izzivom. Predvsem upa, da bo ponovna distribucija Avatarja (2009) v septembru gledalcem osvežila spomin na naravovarstveno sago, preden decembra v kina pride spektakel Avatar: The Way of Water.

Definicija samozavesti
Vrnitev v kina naj bi po njegovih besedah tudi utišala "trole", ki so kritični do izvirnega filma: "Troli bodo trdili, da svet en drek briga, da se nihče niti ne spominja imen likov ali ene same hudičeve stvari, ki se je zgodila v filmu. Ampak potem bodo film videli še enkrat in bodo rekli, 'Oh, okej, oprostite, zdaj bom zaprl svojo klinčevo gofljo.' Tako da to me ne skrbi."

Še nenaslovljeni tretji film, ki je torej prav tako že posnet, na velika platna prihaja v letu 2024 – po tem pa se bo Cameron morda poslovil od Pandore. Poigrava se namreč z idejo, da bi za načrtovani četrti in peti film režiserjev stolček odstopil komu drugemu.

"Avatarji te posrkajo celega," ugotavlja. "Sam pa razvijam še nekaj drugih projektov, ki so prav tako vznemirljivi. Mislim, da bom na neki točki – ne vem, ali bo to po tretjem ali četrtem filmu – predal štafeto režiserju, ki mu lahko zaupam, da bom imel čas za druge stvari. Ali pa mogoče ne. Ne vem."

Marsikoga so osupnili tehnični dosežki prvega Avatarja, zgodbe pa kritiki niso pretirano hvalili, nekaterim se je zdelo celo, da je cel zaplet samo
Marsikoga so osupnili tehnični dosežki prvega Avatarja, zgodbe pa kritiki niso pretirano hvalili, nekaterim se je zdelo celo, da je cel zaplet samo "kopija Pocahontas v vesolju". Foto: IMDb

To niti ne bi bilo prvič, da bi oskarjevec svoj projekt predal v tuje roke: po tem, ko je napisal in režiral prva dva dela Terminatorja (v letih 1984 in 1991), je vajeti tretjega filma leta 2001 prevzel Jonathan Mostow. Cameron se je k franšizi kot producent vrnil šele leta 2019, pri filmu Terminator: Temačna usoda. Prav tako je v preteklosti uspešno "vskočil" v že obstoječe franšize: nadaljevanje Osmega potnika je leta 1986 nasledil po Ridleyju Scottu.

Vseeno pa močno namiguje, da bi Avatar 4 rad režiral kar sam, "če bo trg dopuščal". "Vse, kar bi rad povedal o družini, o trajnostnem pristopu, o podnebju, o naravnem svetu – vse, kar je zame pomembno v resničnem in v umetniškem življenju – pripovedujem na tem platnu," je povedal o franšizi. "Bolj ko sem napredoval, bolj navdušen sem bil. Četrti film je špica. Od hudiča je. Pravzaprav upam, da ga bom lahko posnel. Ampak to je odvisno od silnic na trgu. Res pa upam, da bomo dokončali tudi štirico in petico, ker je v resnici vse skupaj ena zgodba."

Komu bo prodajal kinovstopnice?
V omenjenem intervjuju režiser precej prostodušno prizna še, da je (lastno) idejo za štiri nadaljevanja kar sam poimenoval "najbolj butast poslovni načrt v zgodovini". "Ali sploh še obstajajo občinstva v takih okvirjih kot leta 2009?" se sprašuje bolj ali manj retorično. "Slabo bo, če bomo zaslužili 20 ali 30 odstotkov manj, in to samo zato, ker tržišče ne obstaja več."