Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Kulturni in umetniški program TV Slovenija bo stoto obletnico rojstva Karla Destovnika - Kajuha zaznamoval z igrano-dokumentarnim filmom Samo en cvet avtorja Zvezdana Martića. V filmu, ki si ga bomo lahko na TV SLO premierno ogledali 13. decembra, na obletnico pesnikovega rojstva, je v ospredju nastajanje Kajuhove zbirke Pesmi.

Premiera filma Samo en cvet bo 13. decembra ob 20.55 na Prvem programu Televizije Slovenija.

Po korakih XIV. divizije
V filmu se prepletata dve rdeči niti: Kajuhova partizanska zgodba in zgodba o skupini mladih na pohodu po poteh XIV. divizije. Vizualno gre za menjavo črno-belih fotografij Kajuha in XIV. divizije ter barvnih posnetkov današnje pokrajine ob poti XIV. divizije, po kateri hodi skupina mladih, podobna kulturniški skupini divizije.

Podobe znanih krajev se tako prelivajo iz črno-belih v barvne. Kajuhove sanje o lepši prihodnosti, ki vejejo iz številnih njegovih pesmi, se materializirajo skozi mlade na pohodu, so na RTV Slovenija zapisali v sporočilu za javnost.

Hčerki obeh žensk Kajuhovega življenja
Kajuhovo življenje sta zaznamovali dve ženski, velika ljubezen iz časa ilegale v Ljubljani Silva in članica kulturniške skupine, soborka Brina. V filmu nastopita hčerki obeh in z gledalci delita spomine svojih mam na Kajuha.

V film so vključena tudi pričevanja zadnjega še živega borca XIV. divizije. "Da ti ljudje take povedo takšne zgodbe, ti morajo zaupati. Pokazal sem jim svoje prejšnje filme in vsi trije so mi pustili, da sem jim zlezel pod kožo. Oni pa so zlezli pod kožo meni," je povedal Martić po predpremieri filma v ljubljanskem Kinodvoru.

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Kot pravi Martić, gre za njegov "daleč najbolj čustven dokumentarni film". "Pa ne samo zaradi Kajuhove tragične življenjske usode. Ob vsaki pesmi in vsakem človeku, ki je govorili o njem ali recitiral njegove pesmi, je imel kdo od nas solzo v očesu. Najbolj pa sem zadovoljen, da sem pridobil zaupanje hčerk Brine in Silve. Tako blizu Kajuhu nismo bili še nikoli," so njegove besede navedli v sporočilu za javnost.

Če ni bilo 2022, bo pa 2023 Kajuhovo leto
Kajuh se je rodil 13. decembra 1922 v Šoštanju in v njegovem rojstnem kraju so letošnje leto posvetili spominu na Kajuha. V filmu se tako pojavijo številni njegovi sokrajani, ki že vse leto vsako soboto pred Kajuhovim spomenikom recitirajo njegove pesmi.

Na nacionalni ravni je vlada leto 2023 razglasila za Kajuhovo leto kot poklon pesnikovi ustvarjalnosti in njegovi vlogi v kolektivni zavesti Slovencev. Kot je spomnil Martić, prejšnji minister za kulturo Vasko Simoniti letošnjega leta ni želel razglasiti za Kajuhovo leto, sedanja ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je, kot je dejal, to popravila.