Sorodna novica V dneh, ko smo doma, slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci podarjajo na ogled slovenske filme

Gre za nadaljevanje akcije Vsi (filmi) doma, ki jo je Slovenski filmski center (SFC) zagnal s partnerji v času razglašene splošne karantene. Izbor slovenskih filmov na ogled tako podarjajo domači filmski ustvarjalci in ustvarjalke v sodelovanju s SFC-jem, Bazo slovenskih filmov in Filmoteko – zavodom za širjenje filmske kulture.

V štirih tednih in pol več kot 53 tisoč obiskov
Spored bogatijo vsak ponedeljek in četrtek, filmi pa so dostopni sedem dni. Spored in dostop sta na voljo na tej povezavi. Akcijo so začeli pred štirimi tedni in pol, dosedanji skupni obisk filmov pa je več kot 53.000, so sporočili s SFC-ja. V tokratnem svežnju igrane celovečerce zastopata filma Zgodbe iz sekreta Gregorja Andolška in Tijane Zinajić, ki sta družno poskrbela za scenarij in režijo, ter Voda v očeh scenarista in režiserja Jožeta Baše.

Od bežnega pogleda v tri življenja do matematičnega genija
Leta 2014 posneti celovečerec Zgodbe iz sekreta je igrani omnibus, bežen pogled v življenja treh ljudi, umetnice, pesnika in bodočega očeta, ki noče biti gej. V filmu poleg Zinajićeve igrata še Primož Pirnat in Gregor Zorc, nastal pa je pod okriljem produkcijskih hiš Azra film in Benjamin produkcija.

Tijana Zinajić in Gregor Andolšek. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Tijana Zinajić in Gregor Andolšek. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić

Voda v očeh iz leta 2005 je Bašev celovečerni igrani prvenec. Pripoveduje zgodbo o matematičnem geniju Marku, ki od družabnega življenja odtujeno otroštvo preživlja v Prekmurju. Njegov oče, ki se edini zaveda otrokove izoliranosti, ga spodbuja in uči življenja. Po očetovi nenadni smrti se Marko odloči za študij. Film je na Festivalu slovenskega filma leta 2005 prejel nagrado vesna za najboljši scenarij, nagrado kritikov in nagrado občinstva za najboljši film. V njem je poleg režiserja med drugim nastopil Milivoj Miki Roš, producent je Dejan Kolarič.

Ita Rina se je kot Ida Kravanja rodila leta 1907 v Divači. Foto: SFC
Ita Rina se je kot Ida Kravanja rodila leta 1907 v Divači. Foto: SFC

Tista Slovenka, ki je zavrnila hollywoodske sanje
Dokumentarno produkcijo tokrat zastopajo trije filmi. Ita Rina, Filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood (2016) scenaristke in režiserke Marte Frelih pripoveduje o prvi in največji slovenski filmski zvezdi Iti Rini, ki je posnela več kot 40 filmov ter večkrat zavrnila mamljive ponudbe iz ZDA in namesto v Hollywood odpotovala v Beograd.

Stoletje sanj (2017) režiserja Vena Jemeršiča govori o slovenskem izumitelju Petru Florjančiču, ki je pred kratkim praznoval sto let. Film je na festivalu Moscow Film Party letos prejel nagrado za dokumentarni film, uvrstil pa se je tudi v tekmovalni program New Dreams International Film Festival v Los Angelesu, ki bo potekal od 19. do 21. junija, so še sporočili s SFC-ja.

Tretji pa je celovečerni dokumentarno-igrani televizijski film režiserke Maje Weiss Občutek za veter (2008), nastal po istoimenski pesniški knjigi Ferija Lainščka in Dušana Šarotarja, ki je leta 2004 izšla pri založbi Franc Franc iz Murske Sobote. Posnet je bil na različnih lokacijah v Prekmurju. To je predvsem film o besedi, vetru, o nevidnem, o tistem, kar je edino v nas, morebiti temu lahko še pravimo duša, mogoče samo občutek.

Še dva kratka in več animiranih
Sklop kratkih filmov, ki si jih je mogoče ogledati na spletu, dopolnjujeta kratka igrana filma – grozljivka scenarista in režiserja Tomaža Gorkiča Veriga mesa (2010), ki je leta 2011 na 6. Trash Film Festivalu v Varaždinu dobil nagrado zlata motorka, in Cenzor (1990) režiserja Zdravka Barišića.

Na voljo pa so še dve kratki animirani TV-seriji Princ Ki-ki-do (2014–2018) in dva kratka animirana filma – Mehurčki (2019) scenaristke in režiserke Antonelle D'Amico ter komedija Preveč (2019) scenarista in režiserja Mihe Ovna.