Tenet je imel produkcijski proračun 250 milijonov dolarjev, kar pomeni, da je to najdražji Nolanov projekt po izvirni predlogi doslej. Pravzaprav bo eden najdražjih filmov po izvirni predlogi v zgodovini. Foto: IMDb
Tenet je imel produkcijski proračun 250 milijonov dolarjev, kar pomeni, da je to najdražji Nolanov projekt po izvirni predlogi doslej. Pravzaprav bo eden najdražjih filmov po izvirni predlogi v zgodovini. Foto: IMDb

Novi napovednik je občutno bolj informativen kot prvi "teaser" v decembru – a decembrski se je končal z obljubo premiere 17. julija. Ta datum so zdaj umaknili, napovednik obeta le, da film "prihaja v kinematografe". Napovednik so najprej objavili v popularni videoigri Fortnite in šele potem na drugih tradicionalnih platformah, kot je YouTube.

Kinematografi po svetu so večinoma še zaprti zaradi epidemije novega koronavirusa, zato je distribucijske urnike skoraj nemogoče sestaviti. Direktor ameriške verige Vue je sicer pred kratkim izrazil upanje, da se bodo lahko odprli v juliju; to je tudi časovni okvir, ki ga je napovedala veriga Showcase. (Slovenski kinematografi bodo predvidoma odprti 1. junija.)

Filmi v ... FortNitu?
Ideja za premiero napovednika v Fortnitu se je menda porodila iz telefonskega pogovora z Nolanom samim. Direktor založnika igre Donald Mustard je napovedal tudi, da bodo še letos znotraj igre predvajali tudi enega od starejših Nolanovih filmov. (Na izbiro so denimo Izvor, Medzvezdje, vojna drama Dunkirk in seveda "trilogija Viteza teme".)

Delovni naslov filma je bil Merry Go Round (Vrtiljak). Naslov Tenet, ki ga ima film zdaj, pa je palindrom – enako se prebere od spredaj in od zadaj. Foto: IMDb
Delovni naslov filma je bil Merry Go Round (Vrtiljak). Naslov Tenet, ki ga ima film zdaj, pa je palindrom – enako se prebere od spredaj in od zadaj. Foto: IMDb

Tenet (ang. doktrina, načelo, dogma) je "akcijska epopeja, ki je zasidrana v svetu mednarodnega vohunstva", kot povzema studio Warner. Na kocki je menda preživetje vsega sveta. V glavnih vlogah nastopijo John David Washington (spomnite se ga iz Črnega Kkklanovca Spika Leeja), Robert Pattinson in Kenneth Branagh.

Iz novega napovednika izvemo, da Brannagh igra Rusa, ki ima sposobnost "komuniciranja s prihodnostjo". Predstavijo nam tudi koncept "inverzije" in posledično niz prizorov, v katerih dogodki potekajo v obratnem vrstnem redu. Priča smo pregonu z avtomobili, kjer se vozila premikajo tako naprej kot nazaj, strelom, pri katerih se krogla vrne v cev pištole, pa tudi prizoru letala, ki se zaleti v hangar, ter ugotovitvi, da "skušamo preprečiti tretjo svetovno vojno".

"To je obračanje toka časa," razmišlja Washingtonov lik. "Ali to, da sploh smo zdaj tukaj, ne pomeni, da se nikoli ni zgodilo?"

V igralski zasedbi so še Elizabeth Debicki, Aaron Taylor-Johnson, Clémence Poésy, Dimple Kapadia in seveda Michael Caine, stalni obraz večine Nolanovih filmov.

John David Washington je sin Denzela Washingtona.  Foto: IMDb
John David Washington je sin Denzela Washingtona. Foto: IMDb

Baza oboževalcev je zvesta
Prvi odzivi na Twitterju so večinoma pozitivni: ljudje uporabljajo besede, kot so "osupljivo", "ikonično". "To je svet Christopherja Nolana in mi samo živimo v njem," je tvitnil eden izmed oboževalcev.

Tenet je imel produkcijski proračun 250 milijonov dolarjev, kar pomeni, da je to najdražji Nolanov projekt po izvirni predlogi doslej. Pravzaprav bo eden najdražjih filmov po izvirni predlogi v zgodovini. Tako kot pri Medzvezdju in Dunkirku je tudi tokrat direktor fotografije veliki Hoyte Van Hoytema.

Nad napovednikom je bil John David Washington po lastnih besedah presenečen, češ da razkriva več, kot bi od Nolana sicer pričakoval. "V napovedniku so drobci informacij, drobtinice, za katere si ne bi mislil, da jih bo razkril. Ampak se mi zdi odlično, da jih je."