Lily-Rose Depp na prvi uradni fotografiji iz filma. Foto: Film Focus
Lily-Rose Depp na prvi uradni fotografiji iz filma. Foto: Film Focus
Sorodna novica 100-letnica filma Nosferatu, vampirja, "ki postane simbol epidemije"

Film temelji na legendarnem nemem filmu Nosferatu – simfonija groze (1922) nemškega režiserja Friedricha Wilhelma Murnaua, neuradni ekranizaciji Stokerjeve Drakule, ki pripoveduje o vampirju grofu Orloku. V Eggersovem filmu, tako kot v izvirniku, vampir iz Transilvanije ustrahuje mlado žensko v Nemčiji v 19. stoletju.

Leta 1979 je nemški režiser Werner Herzog posnel film Nosferatu – fantom noči s Klausom Kinskim v vlogi krvosesa.

Po Svetilniku (2019) in Severnjaku (2022) bo Eggers že tretjič sodeloval z Willemom Dafoejem. Tokrat bo upodobil lovca na vampirje, ki gre po sledi grofa Orloka (Bill Skarsgård); pred krvosesom mora namreč rešiti Ellen Hutter (Lily-Rose Depp). V igralski zasedbi so med drugimi še Nicholas Hoult, Aaron Taylor-Johnson, Emma Corrin in Simon McBurney.

Eggers je v preteklosti že obljubil, da bomo dobili "zelo grozljiv film". "Mislim, da že dolgo nismo dobili grozljivega gotskega filma stare šole, ki bi bil res grozen. Ta bo za večino gledalcev precej strašen."

V klepetu za Entertainment Weekly je Eggers opisal markanten prizor na pokopališču, v katerem se poleg Dafoeja pojavi dva tisoč podgan – ki pa niso bile dodane z računalniško animacijo v poprodukciji. "Poleg tega, da so bili ognjeni zublji v prizoru pravi, smo imeli tudi dva tisoč živih podgan, kar je bilo precejšen izziv, ampak tudi zabavno." O Dafoejevem liku razmišlja kot o nekakšnem Sherlocku Holmesu. Po tej analogiji bo njegov "dr. Watson" lik Wilhelma Sieversa, ki ga igra Ralph Ineson.

Doslej najmarkantnejša vloga Billa Skarsgårda je bila lik morilskega klovna v grozljivki Tisto. Foto: AP
Doslej najmarkantnejša vloga Billa Skarsgårda je bila lik morilskega klovna v grozljivki Tisto. Foto: AP
Premiera filma je napovedana za 25. december 2024. Foto: IMDb
Premiera filma je napovedana za 25. december 2024. Foto: IMDb

Bill Skarsgård: po morilskem klovnu še vampir
Eggers je sicer poudaril, da bo novi Nosferatu ogromno prostora odstopil Skarsgårdu v naslovni vlogi. Švedski igralec se je na vlogo pripravljal z opernim inštruktorjem, ki mu je pomagal glas spustiti za celo oktavo. Njegov lik so v celoti ustvarili s praktičnimi učinki, brez pomoči računalniške animacije. "Z izjemo oči je v Orloku težko najti Billa. Ne bi rad izdal preveč, ampak Bill se prelevi v nekaj popolnoma samosvojega. Ljudje bodo mislili, da smo sliko digitalno priredili, ampak v resnici je vse njegovo delo. Res me zanima, kaj si bodo ljudje mislili o Skarsgårdovem grofu Orloku."

Dafoe je v intervjuju za IndieWire komentiral, da se mu vsako sodelovanje z Eggersom zdi še boljše kot prejšnje. "Vse boljši in boljši je, bolj artikuliran, bolj obvlada. Zelo jasen je, kadar dela. Film v kinematografe prihaja prihodnji december, kar je težek termin, tako da studio najbrž zelo zaupa v to, da imajo močan adut. Videl sem nekaj kadrov s snemanja in lahko rečem, da je to vizualno drugačno od vsega, kar poznam. Osupljivo je, kako je bil film posnet in kakšen je njegov končni videz."

O svojem liku je povedal, da "igra nekakšnega Van Helsinga, ampak ne čisto". "V nekaterih pogledih je film zvest izvirniku, v drugih je čisto samosvoj. Videti Lily-Rose Depp v vseh tistih kostumih, pa tudi Ralpha Inesona in Nicka Houlta – zdi se, kot da so stopili iz slike iz tistega obdobja. Vizualno je film krasen."