Letitia Wright, Danai Gurira in Florence Kasumba. Foto: AP
Letitia Wright, Danai Gurira in Florence Kasumba. Foto: AP

Film bo nadaljeval zgodbo hvaljenega Marvelovega spektakla iz leta 2018, kjer je glavno vlogo wakandskega junaškega kralja T'Challa odigral pokojni Chadwick Boseman.

Filmska zasedba ni mogla prikriti solz, ko se je spomnila igralskega kolega, ki je pred dvema letoma izgubil bitko z rakom, novo poglavje Črnega panterja pa vidijo tudi kot poklon spominu nanj.

Protagoniste Wakande, fiktivne afriške dežele z izjemno napredno tehnologijo, znova usmerja režiser Ryan Coogler, ki se je ob tej priložnosti spomnil, kako se je Boseman pred petimi leti prav na konvenciji veselil predstavitve prvega filma. "Na sebi čutim njegovo roko," Cooglerjeve besede povzema BBC.

Ker Marvel vnaprej ne razkrije filmov, o katerih bodo govorili na svojem dogodku, je za njihove predstavitve med obiskovalci Comic-Cona največ zanimanja. Foto: AP
Ker Marvel vnaprej ne razkrije filmov, o katerih bodo govorili na svojem dogodku, je za njihove predstavitve med obiskovalci Comic-Cona največ zanimanja. Foto: AP

Z Bosemanom odšel tudi T'Challa
V Wakando se vračajo tudi britanska igralka Letitia Wright kot T'Challova sestra Shuri, ki se omenja kot verjetna kandidatka, ki bi lahko prevzela obleko Črnega panterja. Ustvarjalci filma tega sicer niso potrdili, se pa napovednik sklene s kadrom, kjer vidimo razprte panterjeve kremplje. Marvel je že pred tem potrdil, da za vlogo T'Challa ne bo iskal novega igralca, kar je oboževalce razdelilo v dva tabora – tiste, ki menijo, da bi morali lik ohraniti in ga oživiti z drugim igralcem, in tiste, ki so prepričani, da je T'Challa pripadal Bosemanu in odšel z njim. Zgodba se prav tako ne bo odvrtela brez oskarjevke Lupite Nyong'o kot wakandske tajne agentke Nakie.

Letitia Wright v vlogi Shuri. Ugiba se, da bi lahko prav ona prevzela 'uniformo' Črnega panterja. Foto: IMDb
Letitia Wright v vlogi Shuri. Ugiba se, da bi lahko prav ona prevzela 'uniformo' Črnega panterja. Foto: IMDb

V Wakandi, deželi, ki je v primerjavi s preostalim svetom pravi tehnološki paradiž, se bo v novem filmu kot antagonist pojavil Namor McKenzie, ki ga igra Tenoch Huerta (spomnili se ga boste iz serije Narcos: Mexico). Napovednik tako potrjuje dolgo šušljano govorico o dopolnitvi igralske zasedbe. Ljudstvo Wakande se bo očitno tokrat spopadalo z Namorjem in njegovim podvodnim svetom Atlantis. Nova v zasedbi je tudi Michaela Coel (protagonistka serije Lahko te uničim) in Dominique Thorne kot Riri Williams oziroma Železno srce, najstniška izumiteljica, ki postane superjunakinja. Mimogrede, prihodnje leto bo na Disney+ dobila svojo lastno nadaljevanko.

Prvi Črni panter je v blagajno prinesel več kot milijardo dolarjev, postal prvi film o superjunaku z nominacijo za najprestižnejšega med oskarji, svojevrsten mejnik v filmski industriji pa tudi zaradi upodabljanja ogromnega dela svetovne populacije, ki je bil v Hollywoodu ves čas odrinjen ob stran. S tem, ko je postal tretji najdonosnejši film vseh časov, je ne nazadnje zrušil tudi mit, da za svetovni trg zgodbe, ukoreninjene v afriško kulturo, niso zanimive.

Vodja Marvel Studiev Kevin Feige je zbranim oboževalcem (ki pred začetkom predstavitve na Comic-Conu v resnici niso vedeli, kaj lahko od dogodka pričakujejo, saj studio programa ne napove) začrtal tudi naslednja tri leta dogajanj v njihovih galaksijah. V teh se prepleta toliko zgodb in likov, da so filme oz. projekte za lažje razumevanje razporedili v faze. Trenutni filmi in tv-serije spadajo tako v četrto fazo, ki se bo z novim Črnim panterjem sklenila 11. novembra.

Svoje zadnje poglavje bodo prihodnje leto doživeli Varuhi galaksije.  Foto: IMDb
Svoje zadnje poglavje bodo prihodnje leto doživeli Varuhi galaksije. Foto: IMDb

Sledi peta faza, ki po Feigeevih napovedih prinaša film Ant-Man and the Wasp: Quantumania s Paulom Ruddom v vlogi Scotta Langa oz. Ant-Mana. Premiera filma bo 17. februarja tako zagnala nov Marvelov cikel. Sledili bodo Varuhi galaksije 3, kar bo tudi zadnje poglavje vesoljske sage. Premiera je napovedana za 5. maja. "To bo konec te zgodbe. Nekatere zgodbe imajo svoj konec. Kar ne pomeni, da vsi umrejo!" je dejal režiser James Gunn. "Nekajkrat so rešili vesolje, v resnici pa rešujejo drug drugega," je še dejal o svojih junakih. Peto fazo bo nadaljevala Stotnica Marvel, ki bo združila moči z Gospo Marvel in Spectruim oz. Monico Rambeau.

Razkrili so tudi nekaj filmov šeste faze, in sicer Fantastične štiri, ki bodo kinematografe ugledali 8. novembra 2024, kaj bistveno več pa o filmu ni znanega. Fazo bodo konec leta 2025 sklenili Maščevalci z epizodama Dinastija Kang in Skrivne vojne.

Pa še ena poslastica za ljubitelje Marvelovih svetov. Ustanovitelj Maščevalcev Nick Fury (Samuel L. Jackson) bo dobil svojo serijo – Secret Invasion prihaja spomladi 2023 na Dinsey+, Furyjevo skrivnostno življenje pa bo pomagala osvetliti igralska zasedba, ki jo sestavljajo Don Cheadle, Olivia Coleman, Emilia Clarke in Regé-Jean Page.