Film temelji na resničnih dogodkih in raziskuje življenje policijske tajne agentke med vojaško diktaturo v Čilu.

Glavno nagrado po izboru občinstva je prejel film Bestia (Zver). Foto: Hugo Covarrubias
Glavno nagrado po izboru občinstva je prejel film Bestia (Zver). Foto: Hugo Covarrubias

Nagrado v sklopu Borderlands, kjer so izpostavljeni dosežki na področju eksperimentiranja s tehnikami animacije zaustavljenih gibov v kombinaciji z drugimi pristopi, so prisodili filmu When We Fell (Ko smo padli), pod katerega se podpisujeta Ben Spooner in Morgan Twiston Davies iz Velike Britanije. Po besedah organizatorjev festivala gre v tem primeru za vizualno in glasbeno sodelovanje, ki raziskuje tanko mejo med svobodo in uničenjem.

Stop motion je splošen izraz za tehnike ročno izdelanih, prostorskih animacij, kot so lutkarski film, animacija z glino, manipulacija z objekti ali fotografijo, animacija razsutih materialov, pikselacija, tradicionalni cut-out in druge. Tridimenzionalni objekti so najprej fotografirani sličico za sličico, nato pa oživljeni skozi prikaz gibanja.

Groteskni videz in srhljiva tišina
Nagrado po izboru študentske žirije je prejel film I'm Here/Jestem tutaj (Tukaj sem) Julie Orlik iz Poljske, ki prikazuje, kako starejši moški skrbi za paralizirano ženo. "Pokazala nam je, da ni treba neposredno prikazovati resnice, ampak se zgolj osredotočiti na srž zgodbe. Z le enim kadrom, ki prikazuje materine zadnje dneve, skupaj z nenehnimi spremembami osvetlitve in premišljenim izbiranjem prizorov, verjamemo v svet od trenutka, ko vstopimo vanj. S svojo minimalistično estetiko obenem ohranja zanimanje in vzbuja empatijo. Groteskni videz in srhljiva tišina ustvarjata intenziven občutek, ki ostane še dolgo po koncu filma," je v utemeljitvi zapisala žirija.

"Pokazala nam je, da ni treba neposredno prikazovati resnice, ampak se zgolj osredotočiti na srž zgodbe," je žirija zapisala o filmu I'm Here/Jestem tutaj (Tukaj sem) Julie Orlik. Foto: IMDb

Nagrado v sklopu Borderlands je pripisala filmu #upor_poljskih_žensk v režiji kolektiva animatorjev iz Poljske. "Vsebuje močno politično sporočilo, ki je žal še vedno aktualno v današnjem času," piše v utemeljitvi.

Sorodna novica Letošnji StopTrik se poglablja v svet animirane mitologije

Za posebno omembo študentske žirije so njene članice izbrale animacijo Bestia Huga Covarrubiasa, ki je prejel tudi grand prix mednarodnega tekmovalnega programa na StopTriku. "Zaradi svojega brezhibnega pripovedništva, občutka za kadriranje, realizma, ki se na edinstven način dotika intimnega odnosa med žensko in njenim psom, ki ne govori le o ljubezni in naklonjenosti, ampak o tem, kako težko je prekiniti krog osamljenosti in sovraštva do sebe," so izpostavile.

Direktorica festivala Olga Bobrowska je posebej izpostavila film Push This Button, if You Begin to Panic (Če vas začne grabiti panika, pritisnite ta gumb) Gabriela Böhmerja zaradi "dodelane in sočutne uporabe animacije kot orožja proti neizogibnim strahom in tesnobam".

StopTrik je eden največjih festivalov animacije zaustavljenih gibov v Evropi, ki vsako leto gosti vrhunske, mednarodno priznane ustvarjalke in ustvarjalce s tega področja kot tudi goste in strokovnjake iz tujine. Prinaša izbor animiranih filmov v tehniki animacije zaustavljenih gibov, letošnji tematski okvir je bil animirana mitologija. V Mariboru je festival potekal med 29. septembrom in 3. oktobrom, med 5. in 7. novembrom pa bo v Lodžu še poljska različica.