Več zvezdnikov bo na Azurno obalo pripeljal film Wesa Andersona Asteroid City, med drugim Toma Hanksa, Margot Robbie, Majo Hawke, Edwarda Nortona in Scarlett Johansson. Z romanco režiserja Todda Haynesa May/December pa prihajata Natalie Portman in Julianne Moore.

Na 76. filmskem festivalu, enem najprestižnejših na svetu, bodo priznani cineasti, kot je Ken Loach, ki bo predstavil film The Old Oak, Wim Wenders pa film Perfect Days.

Ljubitelji filma se posebej veselijo vrnitve britanskega režiserja Jonathana Glazerja z romanco The Zone of Interest, ki je po romanu Martina Amisa postavljena v kontekst holokavsta. Za zlato palmo se znova potegujeta dobitnika zlate palme Nanni Moretti in Nuri Bilge Ceylan ter znani avtorji, kot so Hirokazu Kore-eda iz Južne Koreje, Aki Kaurismaki s Finske in Marco Bellocchio iz Italije.

V tekmovalni program je uvrščenih tudi šest režiserk, to so: Kaouther Ben Hania, Jessice Hausner, Justine Triet, Alice Rohrwacher, Catherine Breillat in Ramate-Toulaye SY.

Jeanne du Barry, film, ki odpira letošnji festival, pripoveduje o Jeanne Bécu, zadnji uradni ljubici Ludvika XV. Zgodovinska drama režiserke in igralke Maïwenn se predstavlja zunaj tekmovalnega programa. Foto: IMDb
Jeanne du Barry, film, ki odpira letošnji festival, pripoveduje o Jeanne Bécu, zadnji uradni ljubici Ludvika XV. Zgodovinska drama režiserke in igralke Maïwenn se predstavlja zunaj tekmovalnega programa. Foto: IMDb

Festival bo 16. maja odprl film režiserke Maïwenn Jeanne du Barry, v katerem je Johnny Depp odigral francoskega kralja Ludvika XV., kar je bila zanj prva vloga po odmevnem sodnem procesu zaradi obrekovanja proti nekdanji ženi Amber Heard. Film se predstavlja zunaj tekmovalnega programa.

Harrison Ford še enkrat Indiana Jones, nov film predstavlja tudi Scorsese
Potem ko sta lani svetovno premiero v Cannesu doživela Top Gun: Maverick in Elvis, je tudi letos napovedanih nekaj hollywoodskih premier, med drugim novi film Martina Scorseseja Killers of the Flower Moon, v katerem z režiserjem sodelovanje ponavljata Leonardo DiCaprio in Robert De Niro. Trenutno je na sporedu zunaj konkurence, vendar lahko konča v konkurenci, pravi o filmu direktor festivala Thierry Fremaux, ki sicer ob tem ni podal podrobnejše razlage.

V Killers of the Flower Moon sta sodelovanje znova ponovila Martin Scorsese in Leonardo DiCaprio. Foto: IMDb
V Killers of the Flower Moon sta sodelovanje znova ponovila Martin Scorsese in Leonardo DiCaprio. Foto: IMDb

Tu je tudi novi film o najslavnejšem filmskem arheologu. Na sporedu bo Indiana Jones and the Dial of Destiny s Harrisonom Fordom v svojem petem in zadnjem nastopu v vlogi znanega arheologa, pri katerem sta se mu pridružila še Phoebe Waller-Bridge in Antonio Banderas.

McQueen z radikalno večurno zgodbo o vojnem Amsterdamu
Zunaj konkurence bo na sporedu tudi dokumentarec o vojnem Amsterdamu slavnega britanskega režiserja Steva McQueena Occupied City, ki ga je Fremaux označil za "zelo radikalen večurni film".

Lani je na canskem festivalu Trikotnik žalosti, ki je pozneje osvojil več nominacij za oskarja. Na čelu žirije bo letos režiser filma, Šved Ruben Östlund.

Filmi v glavnem tekmovalnem programu

CLUB ZERO, r. Jessica HAUSNER

THE ZONE OF INTEREST, r. Jonathan GLAZER

FALLEN LEAVES, r. Aki KAURISMAKI

LES FILLES D’OLFA, r. Kaouther BEN HANIA

ASTEROID CITY, r. Wes ANDERSON

ANATOMIE D’UNE CHUTE, r. Justine TRIET

MONSTER, r. KORE-EDA Hirokazu

IL SOL DELL’ AVVENIRE, r. Nanni MORETTI

L’ÉTÉ DERNIER, r. Catherine BREILLAT

KURU OTLAR USTUNE, r. Nuri Bilge CEYLAN

LA CHIMERA, r. Alice ROHRWACHER

LA PASSION DE DODIN BOUFFANT, r. TRAN Anh Hun

RAPITO, r. Marco BELLOCCHIO

MAY DECEMBER, r. Todd HAYNES

JEUNESSE, r. WANG Bing

THE OLD OAK, r. Ken LOACH

BANEL E ADAMA; r. Ramata-Toulaye SY

PERFECT DAYS, r. Wim WENDERS

FIREBRAND, r. Karim AÏNOUZ