Preiskava po tragediji je pokazala, da je bilo na prizorišču snemanja šest pravih nabojev, vključno s tistim, ki je bil uporabljen.
Preiskava po tragediji je pokazala, da je bilo na prizorišču snemanja šest pravih nabojev, vključno s tistim, ki je bil uporabljen. "Vsakič, ko je igralec prijel orožje s slepimi naboji, se je torej šel igro ruske rulete," je v sklepnem govoru podčrtala tožilka Kari T. Morrissey. Foto: AP
Sorodna novica Orožarka pri filmu Rust kriva nenamernega uboja, ne pa tudi prirejanja dokazov

Snemalko je z revolverjem, v katerem je bil namesto slepega pravi naboj, ustrelil in ubil glavni igralec in producent filma Alec Baldwin, ki je prav tako obtožen povzročitve smrti iz malomarnosti.

Zablodela krogla
Porota je 27-letno orožarko 6. marca obsodila zaradi kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti. V dvotedenskem sojenju Hannah Gutierrez-Reed je ključno vlogo igral podatek, da bi orožarka revolver Aleca Baldwina morala napolniti s slepimi naboji, ki so na filmu sicer podobni pravim nabojem, a iz cevi v resnici ne pošljejo nobenega izstrelka. Eden od nabojev, ki jih je uporabila, se je izkazal za pravega. Med vajo za prizor streljanja, s katero sta Baldwin in Halyna Hutchins iskala najboljšo kompozicijo in idealno postavitev kamere, se je revolver sprožil, zablodela krogla pa je ubila direktorico fotografije in ranila režiserja Joela Souzo.

Pred izrekom sodbe so na sodišču prikazali film o pokojni snemalki, Gutierrez pa je v solzah dejala, da jo tragedija preganja od usodnega trenutka naprej; sodnico je prosila za pogojno kazen in družbeno koristno delo.

Zasebni razgovori razkrili pomanjkanje sprejemanja odgovornosti
Sodnica Mary Marlowe Sommer je pred izrekom sodbe navedla skrivne posnetke telefonskih pogovorov orožarke iz pripora, kjer je od začetka marca. Gutierrez je v njih iz neznanega razloga prijateljem med drugim komentirala, da so porotniki in sodnica "neumni" in da je tožilstvo "napadalo njen značaj", sodnica pa sprejela podkupnino; klici razkrivajo, da ni prevzela nobene odgovornosti za to, kar se je zgodilo. Šalila se je tudi, da sodni proces ovira njeno manekensko kariero.

Sodnica je ob tem dejala tudi, da je imela obsojenka več kot dovolj priložnosti, da preveri, ali je v pištolo naložila prave naboje. Obtoženki je izrekla najvišjo možno kazen, 18 mesecev zapora, kot so zahtevali tudi tožilci.

Kaj to pomeni za Baldwinov primer?
Baldwinu bodo začeli soditi 10. julija. Zvezdnikova obramba argumentira, da za nesrečo ni odgovoren, ker mu je bilo rečeno, da v strelnem orožju ni pravih nabojev, ki jih na samem snemanju tako ali tako ne bi smelo biti.