Paul Haggis je bil v Italiji gost filmskega festivala v Ostuniju, turističnem mestecu v Apuliji. Foto: AP
Paul Haggis je bil v Italiji gost filmskega festivala v Ostuniju, turističnem mestecu v Apuliji. Foto: AP
Sorodna novica V Italiji zaradi obtožbe spolnega napada aretiran režiser Paul Haggis

"Našo zahtevo po umiku hišnega pripora je sodnik sprejel brez dodatnih ukrepov, tako da je g. Haggis zdaj na prostosti," je za tiskovno agencijo Reuters potrdil režiserjev odvetnik Michele Laforgia, ki sicer ne ve, ali njegova stranka hoče zapustiti Italijo ali ne.

Dva tedna od aretacije
Paul Haggis je bil aretiran 19. junija, na podlagi britanske ženske, ki ga je obtožila, da jo je v dvodnevnem obdobju večkrat posilil v kraju Ostuni, kjer je bil gost tamkajšnjega filmskega festivala.

V prvem zaslišanju je Haggis vse obtožbe kategorično zanikal. "Pojasnil je dejstva in to, kar se je zgodilo, ter se opredelil za v celoti nedolžnega," je novinarjem pojasnil Laforgia. Posredoval je tudi informacijo, da naj bi bili spolni odnosi med njegovo stranko in žensko v času njunega druženja "popolnoma soglasni" ter da naj domnevna žrtev ne bi imela nobenih sledi poškodb ali nasilja; tožilstvo je v povezavi s tem trdilo ravno nasprotno.

28-letna Britanka je na zaslišanju podala popolnoma drugačno različico dogodkov od režiserja in vztrajala pri zgoraj povzetih obtožbah. Režiser trdi, da ga je mladenka prosila, naj ji pomaga dobiti vlogo Bondovega dekleta v naslednji bondiadi.

69-letni Kanadčan je najbolj znan kot scenarist drame Punčka za milijon dolarjev in kot režiser filma Usodna nesreča (Crash), ki mu je prinesel dva oskarja.

Večletna zgodovina obtožb
Paula Haggisa so leta 2018 v ZDA spolnega nasilja obtožile štiri ženske; v dveh primerih je šlo za obtožbo posilstva. Primerov sodišče še ni obravnavalo. Med drugim ga je posilstva obtožila njegova publicistka Haleigh Breest (incident naj bi se zgodil leta 2013), na kar je Haggis odgovoril s tožbo zaradi "izsiljevanja". Primer bo sodišče pred poroto obravnavalo oktobra letos.

Preostale tri ženske svoje identitete niso javno razkrile. Haggis je tudi pred leti vse obtožbe kategorično zanikal.