Foto: EPA
Foto: EPA

94. podelitev oskarjev bo 27. marca potekala na tradicionalni lokaciji, gledališču Dolby v Hollywoodu. Osem nagrad bodo podelili že pred dogodkom in jih nato dodali v televizijski prenos – za kratki film, kratki dokumentarni film, kratki animirani film, montažo, masko, izvirno glasbeno podlago, scenografijo in zvok.

Slovesnost se bo začela že uro pred prenosom, da bi se prilagodili spremembam. To je podobno pristopu, ki ga ubirajo pri podelitvi nagrad tony in nekaterih drugih TV-prenosih slovesnosti z nagradami, ki slavijo tehnične dosežke. Akademija je že prestavila častne nagrade iz neposrednega prenosa in ta dogodek prestavila na drug večer, poroča Variety.

Sorodna novica 12 oskarjevskih nominacij za neovestern Moč psa

Podelitev oskarjev se bliža 94. izvedbi, in je pod pritiskom, da zmanjša osip gledanosti. Lanska slovesnost je bila najmanj gledana v zgodovini podelitve nagrad, saj si je podelitev za najboljši film ogledalo 9,23 milijona gledalcev, to je 51 odstotkov manj od 18,69 milijona gledalcev, ki so si ogledali podelitev leto prej. To je spodbudilo Akademijo, da se je odločila prenoviti televizijsko oddajo, ki bo na sporedu 27. marca. Odločili so se za potezo, ki jih bo skoraj zagotovo izpostavila polemikam in kritikam.

Leta 2019 je Akademija filmske umetnosti in znanosti vzbudila ogorčenje, ko je objavila, da bodo več nagrad podelili med reklamami. To je povzročilo buren odziv, producenti pa so načrte opustili.

"Po pozornem poslušanju povratnih informacij in predlogov naše filmske skupnosti, našega TV-partnerja in vseh, ki imajo radi oskarje, je bilo očitno, da moramo sprejeti nekaj odločitev glede oddaje, ki so v najboljšem interesu prihodnosti naše oddaje in naše organizacije," je zapisal predsednik Akademije David Rubin.

Več časa za komične točke, filmske posnetke in glasbene nastope
Spremembe bodo omogočile več časa za komične točke, filmske posnetke in glasbene nastope, je pojasnil Rubin. Toda vodja Akademije je priznal, da bi ta poteza lahko povzročila negativna čustva.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Zavedamo se, da lahko tovrstne spremembe sprožijo skrb glede pravičnosti, zato vas prosimo, da razumete, da je naš cilj najti ravnovesje, v katerem bodo imeli nominiranci, zmagovalci, člani in gledalci in vsi nagrajeni izkušnjo oddaje," poudarja Rubin. "V nadaljevanju bomo ocenili to spremembo in še naprej iskali dodatne načine, da bi naša slovesnost postala zabavnejša in bolj razburljiva za vse vpletene, v Dolby Theatru in za ogled od doma," je še zapisal.

Sorodna novica Podelitev oskarjev bodo vodile Regina Hall, Amy Schumer in Wanda Sykes

V gledališče Dolby le cepljeni?
Akademija je bila sicer pod pritiskom javnosti že pred nekaj dnevi, ko so napovedali, da bo 2500 povabljenih gostov v občinstvu – vključno z vsemi nominiranimi – moralo pokazati dokazilo o cepljenju proti koronavirusu in vsaj dva negativna PCR-testa. Nastopajoči in voditelji pa bodo šli prav tako skozi več testiranj, vendar jim ne bo treba pokazati dokazila o cepljenju. To je odločitev, ki so jo sprejeli v skladu s protokoli določil okrožja Los Angeles, piše NY Times.

Tudi zahteve glede nošenja mask se bodo razlikovale. Nominiranci in njihovi gostje bodo sedeli v prostorih za orkester in jim ne bo treba morali nositi mask. Ti udeleženci bodo sedeli z več prostora med sedeži kot običajno. Tisti v medetaži pa bodo morda morali nositi maske, saj bodo sedeli z ramo ob rami.