Igralka Ryan Kiera Armstrong v filmu Firestarter. Foto: IMDb
Igralka Ryan Kiera Armstrong v filmu Firestarter. Foto: IMDb

Armstrong je bila ta teden nominiran za najslabšo igralko za svojo vlogo v filmu Firestarter.

Glede na to, da je nominirana igralka stara le 12 let, pa je tokrat nastopil buren odziv.
"Včasih storiš stvari brez razmisleka, potem pa te nekdo opozori, kaj počneš. In potem se ti razjasni. Zato so bile zlate maline sploh ustvarjene," je v izjavi v sredo dejal soustanovitelj nagrad John B. Wilson, poroča EuroNews.

Zlate maline so satira hollywoodskih podelitev nagrad, ki se predstavlja kot proslavljanje najboljših med najslabšimi v filmu.

"Nedavna utemeljena kritika izbire 11-letne Armstrong kot nominiranke za eno od naših nagrad nas je opozorila na to, kako neobčutljivi smo bili v tem primeru," se nadaljuje izjava. "Posledično smo njeno ime odstranili iz glasovanja, ki ga bodo naši člani izvedli naslednji mesec. Prav tako verjamemo, da gospe Armstrong dolgujemo javno opravičilo, in želimo povedati, da obžalujemo vsako škodo, ki jo je utrpela zaradi naših odločitev."

Zakaj bi otroka izpostavljali ustrahovanju ali čemu še hujšemu?
Poleg tega uvajajo starostno omejitev za nominacije. Odslej bo v pravilniku zapisano, da mlajši od 18 let ne bodo upravičeni do nominacij. Med tistimi, ki so kritizirali odločitev o nominaciji mlade igralke, je bil igralec Julian Hilliard, ki je nastopil v WandaVision in Doktor Strange v Multivesolju norosti: "Zlate maline so že tako zlobne in brez okusa, a nominirati otroka je res odvratno in narobe. Zakaj bi otroka izpostavljali ustrahovanju ali še čemu hujšemu? Bodite boljši."

Macaulay Culkin je vrhunec slave dosegel kot desetletnik na začetku 90. let s filmom Sam doma in njegovim nadaljevanjem Sam doma 2. Foto: AP
Macaulay Culkin je vrhunec slave dosegel kot desetletnik na začetku 90. let s filmom Sam doma in njegovim nadaljevanjem Sam doma 2. Foto: AP

"Nikoli nismo nameravali uničiti nikogaršnje kariere. Zato je bila ustvarjena naša nagrada Redeemer Award," piše v izjavi. "Vsi delamo napake, tudi mi. Ker je naš moto 'prevzemi odgvornost za svoje napake', se zavedamo, da moramo tudi sami živeti v skladu z njim."

Nominacijo je pred leti dobil tudi Macaulay Culkin
Številni otroški igralci so bili sicer pred tem že nominirani za zlato malino. Med nominiranci sta bila denimo Macaulay Culkin za kar tri vloge (v filmih Sam z očetom, Richiejevo fantastično potovanje inMali bogataš) ter Jake Lloyd za Vojno zvezd: Epizoda I — Fantomska grožnja, ko je je bil star enajst let. Lloyd je kasneje povedal, da ga je ustrahovanje s strani sošolcev in novinarjev po tem spodbudilo, da je za vedno opustil igralstvo, piše EuroNews.