Veliko slavje zasedbe filma Parazit na nedeljski podelitvi nagrad igralskega ceha (SAG) v Los Angelesu. Foto: EPA
Veliko slavje zasedbe filma Parazit na nedeljski podelitvi nagrad igralskega ceha (SAG) v Los Angelesu. Foto: EPA
Sorodna novica Največ oskarjevskih nominacij za Jokerja, Irec in 1917 tesno za petami

Nagrade ameriškega igralskega ceha (Screen Actors Guild - SAG) so namreč še ene v vrsti lovorik, ki prispevajo k napovedi, kdo si lahko obeta osvojitev oskarja, ki jih bodo podelili v prihodnjem mesecu. Parazit, ki ga podpisuje južnokorejski režiser Bong Joon Ho, je nominiran za šesterico oskarjev, med njimi torej tudi za najboljši film. Če zmaga, bo postal prvi tujejezični film, ovenčan s tem osrednjim oskarjem.

Stoječe ovacije za južnokorejsko zasedbo
Parazit je v konkurenci filmov, kot sta med drugim Bilo je nekoč ... v Hollywoodu in Irec, odnesel nagrado za najboljšo igralsko zasedbo. Film je obveljal tudi za favorita občinstva na nedeljski podelitvi v Shrine Auditoriumu v Los Angelesu, saj je igralska zasedba ob predstavitvi filma na odru požela stoječe ovacije, poroča tiskovna agencija Associated Press (AP).

Čeprav je film v tokratni sezoni podeljevanja nagrad deležen več nominacij in tudi že osvojenih lovorik, pa jih je redkeje deležna igralska zasedba, med drugim tudi nobeden izmed igralcev ni nominiran za oskarja. "Čeprav se naslov glasi Parazit, menim, da zgodba govori o sobivanju in kako lahko vsi živimo skupaj," je prek prevajalca sporočil Song Kang Ho, eden izmed zvezd filma.

Veselje nekdanjega zakonskega para Pitt-Aniston. Foto: EPA
Veselje nekdanjega zakonskega para Pitt-Aniston. Foto: EPA

Oči (in kamere) usmerjene v nekdanja zakonca
Pred velikim zmagoslavjem Parazita je letošnjo podelitev nagrad SAG najbolj zaznamovala tako rekoč vnovična združitev nekdanjih zakoncev Brada Pitta in Jennifer Aniston. Igralca sta namreč domov odnesla vsak po en kipec in tudi slavila zmago drug drugega.

To moram dodati v svoj profil na Tinderju.

Brad Pitt ob prejemu nagrade za najboljšo moško stransko vlogo

Pitta so nagradili za stransko vlogo v filmu Bilo je nekoč ... v Hollywoodu, s čimer se le še bolj omenja kot favorit za osvojitev oskarja, ki bi bil njegov prvi za igralske dosežke. Ob prejemu nagrade je v šali dejal: "To moram dodati v svoj profil na Tinderju." In dodal: "Bodimo iskreni, to je bila težka vloga. Tip, ki se zadeva, si slači srajice in ne shaja z ženo. Zelo se je bilo treba pretegniti."

Kamere so se ob tem osredotočile tudi na njegovo nekdanjo ženo Jeniffer Aniston, ki se je tako kot drugi v občinstvu na njegovo izjavo odzvala s smehom in aplavzom. Igralka je kasneje prejela nagrado za najboljšo vlogo v dramski seriji, in sicer za serijo ponudnika pretočnih vsebin Apple TV Plus, naslovljeno Jutranji šov.

Igralka se je v svojem velikem presenečenju nad prejeto nagrado obregnila ob po njenem mnenju neupravičeno dejstvo, da Adam Sandler ni deležen praktično nobene nagrade za svojo vlogo v Nebrušenih draguljih. Pitt je njen zahvalni govor spremljal v zaodrju, ob njenem prihodu z odra pa sta si medsebojno čestitala za lovoriki, ki sta bili tako za enega kot drugega prvi osvojeni posamični nagradi SAG.

Več predvidljivih nagrajencev
Poleg Pitta je bilo na ta večer ovenčanih še nekaj drugih oskarjevskih favoritov, vključno z Renee Zellweger (Judy), Joaquinom Phoenixom (Joker) in Lauro Dern (Zakonska zgodba).

Zgolj še ena nagrada za Joaquina Phoenixa in njegovo upodobitev Jokerja. Foto: EPA
Zgolj še ena nagrada za Joaquina Phoenixa in njegovo upodobitev Jokerja. Foto: EPA

Phoenix je tako po pričakovanjih odnesel nagrado za najboljšo glavno moško vlogo. V govoru je najprej namenil besede hvale vsakemu izmed tekmecev v tej kategoriji, govor pa je sklenil s poklonom svojemu predhodniku v vlogi Jokerja. "Stojim tukaj na ramenih svojega najljubšega igralca, Heatha Ledgerja," je dejal Phoenix.

Ovenčana Phoebe Waller-Bridge, ki podpisuje serijo Bolhača in prav tako upodablja njeno glavno protagonistko. Foto: EPA
Ovenčana Phoebe Waller-Bridge, ki podpisuje serijo Bolhača in prav tako upodablja njeno glavno protagonistko. Foto: EPA

Laura Dern je z osvojeno nagrado SAG prav tako utrdila svoj status favoritke za oskarja za stransko žensko vlogo. Na poti na oder je objela svojega očeta Brucea Derna, člana igralske zasedbe Bilo je nekoč ... v Hollywoodu.

Phoebe Waller-Bridge je s to podelitvijo le še nadaljevala svoj zmagoslavni pohod s svojo Bolhačo, s katero je slavila tako na emmyjih kot zlatih globusih. Zbirki kipcev je dodala še enega za najboljšo žensko vlogo v komični seriji. Ob prejemu se je ozrla na pohvale, ki jih je deležna serija. "Vse skupaj je naravnost sanjsko. Če se jutri zbudim in ugotovim, da je bilo zgolj to, potem hvala. To so bile najlepše sanje," je dejala.

Obstaja prav in obstaja narobe. In obstaja zdrav razum in obstaja zloraba moči. Kot državljan imam enako pravico kot kdor koli - igralec, športnik, kdor koli drug -, da izrazim svoje mnenje. In če imam zaradi svojega položaja glasnejši glas, ga bom uporabil vsakič, ko bom videl očitno zlorabo položaja.

Robert De Niro ob prejemu nagrade za življenjsko delo

Tudi že ovenčana serija Čudovita gospodična Maisel je osvojila nagrado v kategoriji za najboljšo igralsko zasedbo v komični seriji, kar se je zgodilo že drugo leto zapored. Ob prejemu nagrade je glavna igralka zasedbe Alex Borstein presunjeno dejala, da je sama glasovala za Bolhačo. "Resnično, to nima smisla. Bolhača je sijajna," je dejala igralka. Serija Čudovita gospodična Maisel je nagrado prinesla tudi igralcu Tonyju Shalhoubu.

Poklon De Niru za njegov življenjski prispevek
Igralski ceh se je Robertu De Niru poklonil z nagrado za življenjsko delo, ki mu jo je izročil Leonardo DiCaprio, ki je tako kot De Niro, upodobil več glavnih protagonistov v filmih Martina Scorseseja. Občinstvo je 76-letnemu igralcu naklonilo bučne stoječe ovacije, ta pa kot goreči nasprotnik Donalda Trumpa v svojem govoru ni mogel mimo kritik trenutnega predsednika ZDA.

Robert De Niro je znova svoje kritične puščice usmeril v predsednika ZDA Donalda Trumpa. Foto: EPA
Robert De Niro je znova svoje kritične puščice usmeril v predsednika ZDA Donalda Trumpa. Foto: EPA

"Obstaja prav in obstaja narobe. In obstaja zdrav razum in obstaja zloraba moči. Kot državljan imam enako pravico kot kdor koli igralec, športnik, kdor koli drug , da izrazim svoje mnenje," je dejal. "In če imam zaradi svojega položaja glasnejši glas, ga bom uporabil vsakič, ko bom videl očitno zlorabo položaja," je še dodal igralski veteran.

Igra prestolov je s svojo zadnjo, osmo sezono odnesla nagradi za najboljšega moškega igralca v dramski seriji, ki jo je prejel Peter Dinklage, in za najboljše delo kaskaderske ekipe. Nato so nagradili še Krono za najboljšo igralsko zasedbo v dramski seriji. Michelle Williams in Sam Rockwell pa sta odnesla nagradi za svoja nastopa v miniseriji Fosse/Verdon, še poroča AP.