Druga sezona, ki prav tako nastaja v režiji Petra Bratuše, bo na sporedu predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Režiser z glavnima igralcema Matijo Vastlom in Katarino Čas na snemanju. Foto: Ana Črešnar
Režiser z glavnima igralcema Matijo Vastlom in Katarino Čas na snemanju. Foto: Ana Črešnar

Ekipa bo v štiridesetih snemalnih dneh zaobjela pet različnih življenj Tomaža Kajzerja, ki ga tako kot v prvi sezoni vodijo ne povsem pojasnjene odločitve, misli in naključja. Snemanje se bo končalo v začetku julija, so sporočili z RTV Slovenija.

V vsakem od nas živi Tomaž Kajzer, ki se kdaj pa kdaj vpraša o svojem življenju. Kam bi zavili, če bi/če ne bi...? Strašljivo in vabljivo je opazovati lik, ki se podaja v raziskovanje teh poti v našem imenu. Pretrese nas, ko se identificiramo z njim tudi takrat, ko se načeloma ne bi smeli.

Špela Levičnik Oblak, soscenaristka

V nanizanki se bo glavni junak v podobi igralca Matija Vastla vsakokrat predstavil v novem življenju. Kot so zapisali ustvarjalci, bo druga sezona v načinu pripovedi povsem realistična, vendar vzgib različnih Kajzerjevih življenj ostaja uganka. "Misterij nepredvidljivosti Kajzerjevih življenj gledalca preseneča, ga privlači in obenem sili k razmisleku o svojem lastnem bivanju."

V vsaki epizodi torej Tomaž Kajzer živi novo življenje preko poklica, ki pa je vsakokrat drugačen. Izbira poklica za razumevanje življenjskega konteksta je načrtno izbran koncept. V novih epizodah ga bomo spoznavali kot koreografa, kriminalista-specialista za poligraf, nepremičninskega posrednika, politika in kot duhovnika.

Na snemanju serije Življenja Tomaža Kajzerja

Režiser Peter Bratuša, ki je skupaj s Špelo Levičnik Oblak napisal tudi scenarij, je povedal, da so snemanje začeli po mesecih napornih priprav, nanizanka pa z vsako epizodo odpira večna vprašanja o smislu bivanja. "Zato je enako večen citat pokojnega Marka Pavčka verjetno na mestu tudi za Tomaža Kajzerja: Živeti! Krotko ali kratko?"

V tokratni sezoni sodeluje več kot 60 igralcev. Osrednje vloge zasedajo Matija Vastl kot Tomaž Kajzer, Katarina Čas, Primož Pirnat, Jernej Kogovšek, Lotos Vincenc Šparovec, Matej Zemljič, Silva Čušin, Borut Veselko, Robert Prebil, Uroš Smolej, Bojan Emeršič, Nataša Matjašec Rošker, Branko Šturbej, Domen Valič in Marinka Štern.

"Kako ujeti in razpreti osebnost lika, ki ga v vsakem novem 'življenju' vodi in napaja nekaj drugega, je izjemna priložnost za vsakega igralca. Lep proces, že od samih vaj naprej," je svojo unikatno vlogo komentiral Vastl. "Veselim se vsakega od Kajzerjevih življenj. Največji izziv? Kako biti isti in obenem drugačen."

Direktor fotografije je Dominik Istenič, scenograf Miha Ferkov, montažer Jan Lovše, kostumografka Nadja Bedjanič, oblikovalka maske pa Mirela Brkič.

Vsem epizodam je skupno to, da Tomaž Kajzer vse, kar počne, opravlja strastno in predano. Foto: Ana Črešnar
Vsem epizodam je skupno to, da Tomaž Kajzer vse, kar počne, opravlja strastno in predano. Foto: Ana Črešnar

Televizijska renesansa
Kot je povedal urednik igranega programa RTV Slovenija Jani Virk, je dolžnost slovenske javne televizije, da svojim gledalcem ponuja kakovostne nadaljevanke v domačem jeziku. Potem ko so posneli prvo sezono Življenja Tomaža Kajzerja in zatem Jezero, Dolino rož, Leninov park in Primere inšpektorja Vrenka, ki so doživele odličen sprejem pri gledalcih in se uvrstile tudi na festivale v tujine, verjame, da bo nova sezona Tomaža Kajzerja potrdila, da so dramske nadaljevanke postale ena najbolj vitalnih in prodornih zvrsti slovenske avdiovizualne produkcije.

Pet novih delov bo na sporedu TV Slovenija predvidoma v začetku januarja 2024.