Marlonu Brandu je obljubila, da se samega kipca ne bo dotaknila. Foto: Getty Images
Marlonu Brandu je obljubila, da se samega kipca ne bo dotaknila. Foto: Getty Images

Skoraj petdeset let pozneje se je Akademija filmskih umetnosti in znanosti aktivistki formalno opravičila za obravnavo, ki jo je doživela na sami podelitvi in v letih, ki so sledila. "Zloraba, ki ste jo pretrpeli zaradi svoje izjave, je bila nezaslužena in neutemeljena," je nekdanji predsednik Akademije David Rubin zapisal v pismu. "Čustveno breme, ki ste ga prenašali, in škoda, ki jo je utrpela vaša kariera v naši industriji, sta nepopravljiva. Predolgo ni nihče prepoznal poguma, ki ste ga pokazali. Izrekamo vam najgloblje opravičilo in iskreno občudovanje."

Sacheen Littlefeather bo gostja Akademije v naslednjem mesecu; pogovor bo tekel o njenem zgodovinskem nastopu na oskarjih in o prihodnosti zastopanosti ameriških staroselcev na filmu. Prireditev, na kateri bo opravičilo tudi osebno sprejela, je aktivistka opisala kot "uresničitev sanj". "Kar se tiče opravičila Akademije: Indijanci smo zelo potrpežljivi ljudje – šele petdeset let je minilo!", se je pošalila. "Ohraniti moramo smisel za humor okrog teh stvari. To je naš način preživetja." In še: "Res je čudovito videti, koliko se je spremenilo, odkar pred pol stoletja nisem sprejela nagrade." Na prireditvi bo nastopilo več staroselskih umetnikov.

Sacheen Littlefeather:
Sacheen Littlefeather: "Ohraniti moramo smisel za humor okrog teh stvari. To je naš način preživetja." Foto: AP
Po škandalu na oskarjih je bila Sacheen Littlefeather po lastnih besedah
Po škandalu na oskarjih je bila Sacheen Littlefeather po lastnih besedah "utišana" in nikakor ni dobila dela v filmski industriji. Foto: AP

Žvižgi in aplavz
Ko je Marlon Brando – pričakovano – osvojil oskarja za svojo vlogo v Botru, v dvorani ni bil prisoten. Namesto njega se je slavja udeležila takrat še igralka in aktivistka Sacheen Littlefeather, ki je imela eno samo nalogo: jasno povedati, da igralec nagrado zavrača. Na oder je prišla v tradicionalnem oblačilu ter se predstavila kot pripadnica Apačev ter predsednica narodnega odbora za pozitivno podobo staroselskih Američanov. "Brando z velikim obžalovanjem ne more sprejeti te zelo radodarne nagrade, razlog pa je v obravnavi staroselskih Američanov v filmski industriji," je povedala avditoriju, iz katerega so leteli tako žvižgi kot ploskanje. Na odru je bila vidno razburjena in je morala za hip predahniti. "Upam, da nisem zmotila večera in da se bomo v prihodnosti lahko srečali z ljubeznijo in radodarnostjo v srcih in mislih."

Brandova zavrnitev je bila povezana tudi z odzivom oblasti na incident pri Ranjenem Kolenu: predstavniki staroselcev so zasedli mesto v Južni Dakoti, kjer pa so naleteli na odpor zveznih oblasti. Sacheen je Brandu obljubila, da se samega kipca ne bo dotaknila. "Osredotočala sem se na usta, ki so se v šoku odpirala v občinstvu, in teh ni bilo malo," je povedala za blog Akademije A.Frame. "Ampak bilo je, kot da gledam v morje Vanisha, veste, v občinstvu je bilo zelo malo nebelcev."

Spominja se tudi, da je zvezda vesternov John Wayne, ki je nekoč izjavil, da so "Indijanci sebično poskušali obdržati Ameriko zase", skočil proti njej, da bi jo spravil z odra – a so ga zadržali varnostniki.

Izrinjena iz šovbiznisa
Po škandalu na oskarjih je bila Sacheen Littlefeather po lastnih besedah "utišana" in nikakor ni dobila dela v filmski industriji. Večino svoje kariere po letu 1973 je posvetila aktivizmu in nabiranju sredstev za staroselske Američane v uprizoritvenih umetnostih.

Čeprav so jo mnogi v Hollywoodu obsodili, pa se spominja, da je prejela tudi veliko podpore, med drugim od Corette Scott King in od Cesarja Chaveza. "Vedela sem, da sem ravnala prav," je povedala za A.Frame.