Alec Baldwin na snemanju vesterna Rust. Foto: Santa Fe County Sheriff’s Office
Alec Baldwin na snemanju vesterna Rust. Foto: Santa Fe County Sheriff’s Office

Namesto enega filma dva
Podjetje Rust Movie Productions je potrdilo še, da pripravljajo tudi dokumentarec v režiji Rachel Mason, ki bo popisal tako dokončevanje filma kot tudi življenje Halyne Hutchins, katere pot se je tragično končala zaradi strelske rane, zadane med vajami na ranču v bližini Santa Feja. (Odraščala je v odročni sovjetski pomorski bazi in v Kijevu.) Novi dokumentarec nastaja "s popolno podporo vdovca" in ekipe prvotnega filma.

"Rachel Mason in (producentka) Julee Metz sta bili Halynini dobri prijateljici; veselita se sodelovanja pri projektu, da se bosta poklonili svoji prijateljici ter prikazali sijajnost in veličino njenega talenta, pa tudi to, kaj je njena smrt pomenila za prijatelje, kolege in celo filmsko industrijo," je produkcijska hiša zapisala v izjavo za javnost.

Na delo se vrača mešana ekipa prejšnjih in novih sodelavcev, med katerimi je tudi producent in igralec Alec Baldwin, ki se v povezavi s tragedijo bori z več tožbami in obtožnico, ki jo je vložilo tožilstvo.

Proti Baldwinu in orožarki Hannah Gutierrez-Reed, ki je nadzorovala orožje pri projektu Rust, je bila prejšnji mesec vložena obtožnica zaradi uboja. Tožilstvo je ugotovilo, da je Alec Baldwin pištolo uperil proti Halyni Hutchins, ko se je orožje sprožilo – njo je ubilo, ranilo pa je režiserja Joela Souzo.

"Nočemo odmikati pogleda od nobene plati te zgodbe ne glede na to, kako težko je, in to vključuje projekt dokončanja Halyninega poslednjega filma," je stališče avtorice dokumentarca Rachel Metz. Foto: AP

Mož umrle snemalke najprej tožil, zdaj je producent
Vzporedno še vedno poteka tudi preiskava domnevnih sistemskih napak pri zagotavljanju varnosti na snemanju.

Tožbo so prejšnji teden v Los Angelesu vložili tudi starši in sestra pokojnice: Baldwina in druge člane ekipe obtožujejo načrtnega povzročanja čustvene stiske, nasilja, malomarnosti in odvzema koristi družinskega razmerja, njihova odvetnica je Gloria Allred.

Podobna tožba, ki sta jo vložila njen mož in sin, se je končala s poravnavo; mož je v izjavo za javnost zdaj zapisal, da drugi sorodniki niso upravičeni do tožbe in da o njej ni bil obveščen.

Prav vdovec Halyne Hutchins, Matthew Hutchins, bo – poleg vseh dosedanjih producentov – novi izvršni koproducent vesterna Rust. Vlogo direktorice fotografije bo prevzela Blanca Cline (Marcel the Shell With Shoes On, American Horror Story); napovedala je že, da bo svoj honorar namenila v dobrodelne namene.

Dogovor, da se bo snemanje vesterna nadaljevalo, je bil dosežen lani, ob podpisu poravnave z Matthewom Hutchinsom. Na delo bi se morali vrniti že januarja, snemalne lokacije pa so iskali tudi v Kaliforniji.

Joel Souza se bo vrnil na režiserjev stolček, čeprav še ni povsem jasno, v kakšni obliki bo produkcija potekala. Produkcijska hiša je potrdila le, da bo na snemanju prepovedana uporaba "delujočega orožja" in "kakršne koli oblike streliva".

Prizor, ki so ga snemali, ko se je zgodila tragična nasreča, je bil spremenjen, so potrdili v produkcijski hiši, niso pa povedali, kako so ga spremenili.