Östlundov adut v polju satire je konfrontacija: gledalcu prikaže najpritlehnejše vzgibe človeške narave in mu nato vzbudi slabo vest zaradi lastne škodoželjnosti. Foto: EPA
Östlundov adut v polju satire je konfrontacija: gledalcu prikaže najpritlehnejše vzgibe človeške narave in mu nato vzbudi slabo vest zaradi lastne škodoželjnosti. Foto: EPA
Sorodna novica Trikotnik žalosti

V črni komediji The Entertainment System Is Down (Razvedrilni sistem je pokvarjen) bosta Kirsten Dunst in Daniel Brühl nastopila v vlogi zakoncev, ki na 20-urnem poletu med Londonom in Sydneyjem naletita na nepričakovano čer za njuno zvezo: razvedrilni sistem, torej ponudba filmov, glasbe in iger na letalu se pokvari, tako da sta obsojena na družbo drug drugega.

"Ko iPhoni in iPadi začnejo odpovedovati, sta obsojena na to, da se bosta spopadla z lastnim dolgčasom," je napovedal režiser. "Na to bom pogledal s širšega zornega kota. Kaj če bi nam razvedrilo odvzeli na ravni družbe? Kaj bi se zgodilo potem?"

Ideja za film se mu je porodila ob prebiranju izsledkov študije Univerze v Virginii, ki je ugotovila, da ljudje nadvse neradi sedijo sami v sobi, če nimajo pri roki nobenega razvedrila. Na neki točki raje izberejo boleč elektrošok kot pa dolgčas.

Vloge v filmu imajo tudi Keanu Reeves, Nicholas Braun in Samantha Morton.

Letalo so kupili zelo kmalu po prižigu zelene luči za produkcijo.
Letalo so kupili zelo kmalu po prižigu zelene luči za produkcijo. "Takrat sem naenkrat dojel, aha, zdaj moramo pa dejansko posneti ta film," je na filmski tržnici v Cannesu komentiral režiser. Foto: EPA

Zgornji sinopsis ni nobeno presenečenje, če se spomnimo, da Östlunda v njegovih filmih zanima predvsem, kaj se zgodi z družbo, ko enkrat odpadejo maske vljudnega, "civiliziranega" vedenja. S sorodnimi tematikami se je ukvarjal v vseh svojih novejših filmih – ne samo v Trikotniku žalosti, ampak tudi v Višji sili in Kvadratu. Prav Kvadrat in Trikotnik žalosti sta režiserju prinesla tudi zlati palmi v Cannesu.

"Vedno si želim delati z ljudmi, ki preizkušajo meje filmske umetnosti," je v Cannesu o prihajajočem filmu povedala Kirsten Dunst. "Zame je vedno sanjsko, kadar lahko delam s takim tipom režiserja."

70-dnevno snemanje se bo začelo v kratkem, produkcijska hiša pa je za potrebe filma kupila čisto pravo letalo Boeing 747 – na krovu letala se bo namreč odvilo 99 odstotkov celega filma, je napovedal režiser. "Imamo letalo, celo letalo, ne pa samo makete potniške kabine. Lahko se bomo sprehodili od pilotove kabine pa vse do repa, lahko bomo speljali dolge sledilne kadre in resnično ustvarili občutek tega, da smo v prostoru," pojasni Östlund.

Na canski tržnici je distribucijske pravice za Severno Ameriko že odkupila hiša A24.