Nominiranci za nagrade bodo razglašeni 11. decembra letos.

Podobno kot za druge podelitve nagrad tudi za zlate globuse velja, da jim je gledanost strmo padla: če je še leta 2020 podelitev gledalo 18,4 milijona ljudi, je bilo leta 2021 gledalcev le še 6,9 milijona. Lani je ta številka padla na 6,3 milijona gledalcev. Foto: AP
Podobno kot za druge podelitve nagrad tudi za zlate globuse velja, da jim je gledanost strmo padla: če je še leta 2020 podelitev gledalo 18,4 milijona ljudi, je bilo leta 2021 gledalcev le še 6,9 milijona. Lani je ta številka padla na 6,3 milijona gledalcev. Foto: AP
Sorodna novica Na "rehabilitirani" podelitvi zlatih globusov slavile Duše otoka in Fabelmanovi

Velik udarec za ugled je Združenje tujih novinarjev v Hollywoodu (HFPA), ki globuse podeljuje, doživelo, ko je leta 2021 Los Angeles Times v reportaži popisal zakulisje delovanja organizacije in podeljevanja nagrad.

Raziskovalno novinarstvo razkrilo neprijetno resnico
Reportaža je razkrila, da ni v celotni organizaciji niti enega temnopoltega člana, precej dovzetni pa so za neetične finančne prakse in obnašanje.

Zaradi plazu, ki ga je sprožil članek, so v HFPA vpeljali številne reforme – po novem člani ne smejo več sprejemati "daril", vsem pa je znana tudi anonimna vroča linija za prijave neetičnega vedenja. V svoje vrste so vključili 103 nove mednarodne člane in 21 novinarjev, ki so nastanjeni v ZDA, a poročajo za tuje publikacije. Njihova sestava je zdaj 52-odstotno ženska in 51-odstotno nebelska.

Leta 2022 se je po noto hollywoodska elita HFPA javno obsodila in se večinoma izogibala slovesnosti, ki je ni prenašala niti televizija. Z letošnjo podelitvijo se je končala pogodba za prenos z NBC-jem, zato še ni znano, kje si bo spektakel mogoče ogledati.

Od takrat je bilo uvedenih več "popravnih" ukrepov, med drugim je omenjena skupina z vabili za nove člane sistematično postala bolj rasno raznolika, poleg tega so se lotili sankcioniranja etično spornih praks.

Kratek spomin Hollywooda
Slovesnost se je nato letos januarja vrnila na televizijo v neposrednem prenosu in kljub nekaterim opaznim odsotnostim na rdeči preprogi je število prisotnih zvezdnikov – med njimi so bili Steven Spielberg, Michelle Yeoh in Brad Pitt – pokazalo, da je Hollywood pripravljen preboleti škandal. Je pa podelitev kljub temu dosegla najslabšo gledanost doslej, saj si jo je ogledalo le 6,3 milijona gledalcev.

Lastništvo zlatih globusov so medtem prevzeli zasebni vlagatelji. Organizacija, ki stoji za zlatimi globusi, je v četrtek sporočila, da je bil oblikovan nov odbor, ki bo odslej odgovoren za izbiro, ratifikacijo in akreditacijo novinarjev kot članov v žiriji za zlate globuse. Devetčlanski odbor bo podpiral in uveljavljal stroge standarde in prakse volilnega telesa, so dodali v izjavi za javnost.