Poleg igre in petja se Julie Andrews, ki ji je kraljica Elizabeta II. podelila damski naziv, posveča tudi pisanju: napisala je več knjig za otroke in svojo avtobiografijo, naslovljeno Dom: Spomin na moja zgodnja leta (2008). Foto: AP

Direktor festivala Alberto Barbera je 83-letno Julie Andrews označil kot legendo, ki so jo oboževale številne generacije filmskih gledalcev, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Na odru West Enda je nadarjena igralka in pevka stala že v zgodnjih najstniških letih, pri 20 pa se je je na Broadwayu prijela oznaka "najmlajša britanska primadona". Filmski debi je prišel leta 1964 v Mary Poppins, ki ji je hkrati prinesel oskarja, že naslednje leto pa je navdušila v muzikalu Moje pesmi, moje sanje in za vlogo dobila zlati globus.

Igralski izzivi zunaj varnih okvirov

V svoji dolgi karieri se ni želela omejiti zgolj na varne vloge v družinskih filmih, temveč je sprejemala tudi igralske izzive v različnih zahtevnih, provokativnih in pikro ironičnih likih. Med temi so bili tudi filmi, ki jih je režiral njen pokojni mož Blake Edwards, je še povedal Barbera.

Zlati lev festivala, nagrada za življenjsko delo, je zato po direktorjevih besedah zelo zasluženo priznanje za izjemno kariero, prepleteno z velikim uspehom in umetniškimi dosežki.

Igralka se je na nagrado odzvala z besedami, da je počaščena in da se veseli, ko bo ob tej posebni priložnosti septembra v krasnem mestu, kot so Benetke.

Benetke gostijo najstarejši filmski festival na svetu od leta 1932. Letos bo potekal med 28. avgustom in 7. septembrom.