Caroline Champetier na snemanju filma Les gardiennes (2017) v režiji Xavierja Beauvoisa. Foto: IMDb
Caroline Champetier na snemanju filma Les gardiennes (2017) v režiji Xavierja Beauvoisa. Foto: IMDb

Caroline Champetier (1954, Pariz) bo na letošnjem Berlinalu prejela festivalsko kamero, s katero se poklonijo osebnostim in ustanovam, zaslužnim za edinstven prispevek h kinematografiji in so povezane s tem festivalom, ki se je prvikrat odvil leta 1961. Gre za direktorico fotografije, ki je pomagala oblikovati pogled številnih filmskih ustvarjalcev, sta poudarila izvršna direktorica festivala Mariëtte Rissenbeek in njegov umetniški direktor Carlo Chatrian.

Letošnji Berlinale bo 16. februarja odprla svetovna premiera ameriškega celovečerca She Came to Me v režiji Rebecce Miller. V tekmovalnem programu bo na ogled 18 filmov, žiriji bo predsedovala igralka Kristen Stewart. Režiser Steven Spielberg bo na festivalu, ki se bo sklenil 26. februarja, prejel nagrado za življenjsko delo.

Champetier je na karierno pot stopila leta 1979, snemala je za Francoisa Truffauta in Jacquesa Rivetta ter za več kratkih in celovečernih filmov Jeana-Luca Godarda. Kot direktorica fotografije se je podpisala pod več kot 100 filmov, med katerimi so tudi Of Gods and Men (2010) Hannah Arendt in Holy Motors (oba 2012) ter Annette (2021).

Tudi sicer je sodelovala z velikimi imeni francoskega filma (Xavier Beauvois, Leos Carax, Arnaud Desplechin, Jacques Doillon, Anne Fontaine, Philippe Garrel, Benoit Jacquot in Claude Lanzmann), ob njih pa tudi z mednarodno znanimi filmarji (Margarethe von Trotta, Wang Chao, Amos Gitai in Nobuhiro Suwa).

Caroline Champetier je do danes prejela več nagrad, med katerimi izstopa cezar za najboljšo kinematografijo, ki ji ga je leta 2011 prinesel film Of Gods and Men (Božji možje) v režiji Xavierja Beauvoisa. Za to prestižno nagrado je bila nato nominirana še štirikrat.

Za projekcijo na Berlinalu, s katero se ji bodo poklonili ob podelitvi nagrade, je nagrajenka izbrala film The Innocents, ki ga je leta 2016 režirala Anne Fontaine in se odvija neposredno po koncu druge svetovne vojne.