Nate Parker skuša svojo kariero znova obuditi s pomočjo močnega zaveznika – Spika Leeja.  Foto: Reuters
Nate Parker skuša svojo kariero znova obuditi s pomočjo močnega zaveznika – Spika Leeja. Foto: Reuters

Tri leta po tem, ko se je zaradi javnega razkritja obtožbe posilstva v univerzitetnih letih Nate Parker znašel v središču škandala, se vrača s filmom, v katerem igra veterana vojne v Iraku, ki izgubi sina zaradi policijskega nasilja – ustreli ga belski mož postave. Ko je policist brez sojenja opran krivde, sklene naš protagonist zadevo vzeti v svoje roke ... Film American Skin bo 1. septembra v Benetkah "predstavil" Spike Lee, eden najrelevantnejših delujočih ameriških režiserjev, ki se v svojih delih vedno znova vrača k temi rasne diskriminacije v ZDA.

"Moj brat, Nate Parker, je skuhal pogumen tour de force," je Lee zapisal v izjavi za javnost. "Že dolgo, dolgo ni noben film name naredil takšnega vtisa na toliko različnih ravneh. Upam in molim, da bo občinstvo razumelo to bitko med Ljubeznijo in Sovraštvom, ki je razdvojila naš svet. Bravo Nate, bravo." Parker in Lee bosta po projekciji odgovarjala na vprašanja občinstva.

Rojstvo naroda in zaton zvezde
Parker, ki je kariero začel kot igralec v filmih Non-Stop in Beyond the Lights, je dokončno izbruhnil na sceno na festivalu Sundance pred tremi leti. V Utahu je namreč premiero doživela njegova zgodovinska drama Rojstvo naroda, ki je tematizirala resnične dogodke okrog upora sužnjev pod vodstvom Nata Turnerja. Film so na festivalu za distribucijo odkupili za rekordnih 17,5 milijona dolarjev in studio Fox je zanj načrtoval oskarjevsko kampanjo.

A nato je na Parkerjeva vrata potrkala preteklost. V javnost so pricurljale informacije o incidentu iz režiserjevih študentskih let. Sošolka je njega in še enega študenta obtožila, da sta jo posilila, ko je bila v neprištevnem stanju. Parker, ki je bil njen partner, je bil oproščen, drugi študent pa spoznan za krivega, čeprav je pozneje tudi njegova obsodba padla. Domnevna žrtev je med sojenjem po dveh neuspešnih poskusih naredila samomor. "Kot 36-letni Oče hčerk in veren človek gledam nazaj na svoja najstniška leta in brez omahovanja lahko rečem, da bi moral ravnati pametneje," je Parker leta 2016 zapisal v objavi na Facebooku, kar je kot primer dvoličnega 'opravičila' samo še podžgalo javno ogorčenje.

Rojstvo naroda, ki je že na festivalski turneji dobivalo mešane ocene, je na koncu studiu Fox pridelalo ogromno izgubo, Parker pa se je umaknil iz soja žarometov.