Tony Sirico leta 2007, na premieri novih epizod Sopranovih. Foto: EPA
Tony Sirico leta 2007, na premieri novih epizod Sopranovih. Foto: EPA
Sorodna novica Umrl je James Gandolfini, zvezda serije Sopranovi

Uradni razlog smrti ni znan, je pa igralec v zadnjih letih svojega življenja bolehal za demenco. "Ni bil samo lojalen klient, ampak tudi dober prijatelj," je za The Hollywood Reporter vest o smrti potrdil Bob McGowan, ki je bil Siricov menedžer zadnjih 25 let.

Sirico je v HBO-jevi uspešnici Sopranovi torej upodabljal Paulieja, desno roko in tesnega zaupnika Tonyja Soprana (James Gandolfini).

Še en igralec iz nadaljevanke, Michael Imperioli, se je od kolega na Instagramu poslovil z besedami: "Z žalostjo sporočam, da je moj ljubi prijatelj, kolega in pajdaš v zločinu, veliki Tony Sirico, danes preminil. Tony je bil unikat: najbolj žilav, vdan in širokosrčen tip, kar sem jih kdaj poznal."

Nadaljeval je še: "Ob njem sem bil v dobrih in v slabih časih. Ampak večinoma so bili dobri časi. In ogromno sva se smejala. Našla sva ritem kot Christopher in Paulie in s ponosom lahko rečem, da sem najboljše in najbolj zabavno delo v svoji karieri opravil s svojim pajdašem Tonyjem. Za vedno ga bom pogrešal. Resnično nenadomestljiv je. Z ljubeznijo mislim na njegovo družino, prijatelje in številne, številne oboževalce. Bil je ljubljen in ne bo pozabljen."

Avtor Sopranovih David Chase je v seriji mojstrsko združil temačni, nasilni svet mafijskega šefa Soprana (James Gandolfini) s pravili življenja predmestnega srednjega razreda. Foto: EPA
Avtor Sopranovih David Chase je v seriji mojstrsko združil temačni, nasilni svet mafijskega šefa Soprana (James Gandolfini) s pravili življenja predmestnega srednjega razreda. Foto: EPA
Z Michaelom Imperiolijem na praznovanju 20-letnice Sopranovih, 2019. Foto: AP
Z Michaelom Imperiolijem na praznovanju 20-letnice Sopranovih, 2019. Foto: AP

Resnične izkušnje za vloge kriminalcev
Sirico se je leta 1942 rodil v New Yorku. Preden se je v sedemdesetih podal na igralsko pot, je bil nekaj časa poklicni vojak. V mladosti je bil pogosto aretiran, v zaporu pa se je navdušil za igro, ko je videl nastopati skupino nekdanjih kaznjencev.

Svoj igralski ognjeni krst je doživel leta 1974, ob Henryju Winklerju v drami Crazy Joe. Filmska zgodovina si ga bo zapomnila še po vlogah v filmih Dobri fantje (Goodfellas), Cop Land in Mickey Blue Eyes. Pogosto je sodeloval tudi s plodovitim Woodyjem Allenom: nastopil je v njegovih filmih Krogle nad Broadwayem, Mogočna Afrodita, Ljubim te, pravijo vsi, Sesuti Harry, Zvezdniki in Lunapark.

Na televiziji je nastopil tudi v petih epizodah animirane serije Family Guy – kot Vinny, družinski pes. Med njegovimi preostalimi televizijskimi vlogami so še nastopi v serijah Vice, Chuck, Medium, Taxi Brooklyn in The Grindr. Njegova zadnja filmska vloga je bila v kriminalni drami Respect the Jux, ki je premiero doživela maja letos.

"Glavni razlog za uspeh Sopranovih"
Avtor serije Sopranovi David Chase se je Siricu poklonil z izjavo za javnost: "Tony je bil dragulj. Tako kot dragulj razumejo budisti – nadnaraven in mojstrski. Ampak definitivno pa ni bil zenovski mojster. Bil je tako prekipevajoč, duhovit, nadarjen. Vesel sem, da je v svojih petdesetih in šestdesetih naposled lahko občutil, kako nadarjen in priljubljen je. Čudno, ampak ravno včeraj sem razmišljal o njem, in se spomnil, da je bil glavni razlog za uspeh Sopranovih. Neznansko ga bom pogrešal, Gennara, tako kot ves svet."

Z Woodyjem Allenom na snemanju filma Zvezdniki (1998). Foto: IMDb.
Z Woodyjem Allenom na snemanju filma Zvezdniki (1998). Foto: IMDb.

Paulie, psihopat'? Morda – nasilnik pa ne
V povezavi s Sopranovimi je dolgo krožila govorica, da je Sirico vlogo sprejel samo pod pogojem, da so mu obljubili, da njegov lik nikoli ne bo postal izdajalec oz. vladni obveščevalec. (Njegov razlog za to je bil menda lastna prestopniška preteklost.)

Bil je tudi eden redkih igralcev, ki so lahko kakor koli vplivali na scenarij Sopranovih: pritožil se je, ko je v scenariju opazil, da neki drug lik Paulieja opiše kot "nasilnika" (ang. bully). Scenaristom je argumentiral, zakaj se s to oznako ne strinja, in bil zadovoljen, ko so jo popravili v "psihopata".

Od kolega sta se poslovila tudi soigralca Lorraine Bracco in Stevie Van Zandt. Lorraine Bracco, zvezda Sopranovih in Dobrih fantov, je tvitnila: "Načelen tip, ki mi je vedno ščitil hrbet, ki je imel rad moje otroke in moje starše. S Tonyjem sva ustvarila za celotno življenje spominov – začne se z Dobrimi fanti in Sopranovimi ter tako naprej, ampak o moj Bog, kako sva se zabavala pri (kratkem filmu, op. n.) Bensonhurst Spelling Bee. Upam, da zdaj že spravlja vse v smeh v nebesih. Rada te imam, prijatelj."

Stevie Van Zandt, s katerim sta sodelovala pri seriji Lilyhammer, je zapisal: "RIP Tony Sirico. Legenda. Silviev najboljši prijatelj Paulie v Sopranovih, "oče Tony" Tagliano v Lilyhammerju. Izjemen karakter pred kamero in za njo. Pogrešal te bom, prijatelj."