Alain Delon leta 2021 na pogrebu igralskega kolega Jean-Paula Belmonda. Foto: AP
Alain Delon leta 2021 na pogrebu igralskega kolega Jean-Paula Belmonda. Foto: AP
Sorodna novica Alain Delon: karizmatični, hladnokrvni morilec francoskega filma

Pranje družinskega umazanega perila v francoski javnosti je postalo tako neokusno, da je k "premirju" javno pozval tudi Delonov odvetnik Christophe Ayela. "Temu je treba narediti konec in vsi se morajo pomiriti. Dovolj je bilo," je izjavil.

Alain Delon starost preživlja na posestvu La Brûlerie v osrednji Franciji, 140 kilometrov jugovzhodno od Pariza. Na pokopališču, ki ga je dal postaviti za svojih 30 psov, bi bil rad igralec tudi pokopan, ko bo nekoč nastopil čas za to. V vasi, ki šteje samo 1500 prebivalcev, je do lanskega poletja živel s svojo zdaj že nekdanjo partnerico Hiromi Rollin – takrat so namreč Delonovi otroci dosegli njeno izselitev. 66-letnico so enoglasno obtožili, da izkorišča igralčevo krhkost in da ga je s prekinitvijo njegovega zdravljenja poskušala umoriti.

Nato so se otroci sprli še med seboj: 59-letni Anthony (rodil se je v Delonovem edinem zakonu) je svojo polsestro, 33-letno Anouschko, obtožil, da "laže" in "potvarja" rezultate testa kognitivnih sposobnosti, ki so ga na Delonu starejšem opravili švicarski zdravniki. Anouschka se je pred obtožbami branila z nastopom na javni televiziji.

Sorodna novica Alain Delon: “Pri življenju so me držale ženske, ki so me ljubile”

Delonov odvetnik Ayela je opozoril, da je igralec zgrožen nad medijskim cirkusom, v to pa se je vpletel še najmlajši sin, 29-letni Alain-Fabien, ki je priskočil na pomoč Anthonyju in priskrbel na skrivaj pridobljene posnetke sestre, kako "očeta pita z insinuacijami". Sledili so novi nastopi na televiziji in nove obtožbe.

Javni tožilec je zahteval zdravstveno oceno Delonovega stanja, in ko je ta pokazala, da igralec ni stoodstotno prišteven, predlagal, da skrbništvo nad njim prevzame sodišče. Na zahtevo otrok je bila nato opravljena še ena ocena, ki je, nasprotno, pokazala, da je Delon še vedno luciden.

Glavna dedinja bo hčerka
Vsi trije otroci poudarjajo, da pri sporu ne gre za dediščino: Delonova oporoka narekuje, naj polovico njegovega imetja prejme hčerka, druga polovica pa se razdeli med oba sinova. Te oporoke do zdaj ni izpodbijal nihče od trojice.

Delon ni nikoli skrival, da je Anouschka njegova ljubljenka. "Nobeni drugi ženski nisem tako pogosto rekel, da jo imam rad," je izjavil leta 2018. In desetletje pozneje še: "Imam hčerko, ki je ljubezen mojega življenja, morda celo malo prevelika glede na druge." Filmski pisci so v preteklosti ugotavljali, da je Delonov odnos s sinoma deloma skazilo to, da ju je dojemal kot tekmeca, saj sta oba postala igralca.

Po petletni zvezi z Romy Schneider se je Delon leta 1964 poročil z Nathalie (na fotografiji), ki je bila takrat noseča z Anthonyjem. Ločila sta se po štirih letih. Delonovo ljubezensko življenje je bilo sicer vedno razvpito: v poznih šestdesetih je nekaj časa živel v trojčku z igralkama Mireille Darc in Maddly Bamy, ker
Po petletni zvezi z Romy Schneider se je Delon leta 1964 poročil z Nathalie (na fotografiji), ki je bila takrat noseča z Anthonyjem. Ločila sta se po štirih letih. Delonovo ljubezensko življenje je bilo sicer vedno razvpito: v poznih šestdesetih je nekaj časa živel v trojčku z igralkama Mireille Darc in Maddly Bamy, ker "se ni mogel odločiti, katero ima raje". Foto: AP

"Sofisticirani morilec" francoskega filma
Alain Delon je v povojnem obdobju obveljal za najsvetlejšo vzhajajočo zvezdo francoskega filma. Igralec, ki so ga krstili za "moško Brigitte Bardot", si je s kombinacijo angelske lepote in hladne distanciranosti izboril sloves "sofisticiranega morilca". Od šestdesetih let pa do sredine osemdesetih je bil Alain Delon prvo ime francoskega filma in tudi najbolje plačani igralec v njegovi zgodovini. V svoji polstoletni karieri je nastopil v več mojstrovinah, med katerimi velja omeniti seksikriminalko V zenitu sonca (film je bil posnet po isti predlogi kot pozneje Nadarjeni gospod Ripley), Viscontijevo družinsko sago Rocco in njegovi bratje in Leoparda, ki je v kinematografe menda zvabil približno 134 milijonov gledalcev.

Oba Delonova sinova, tako Anthony kot Alain-Fabien, sta imela v preteklosti napet odnos z očetom, pa tudi težave z mamili. Tretji sin, Ari Boulogne, ki se je rodil v Delonovi zvezi z zvezdnico Nico iz skupine Velvet Underground, je lani zaradi odvisnosti umrl.

Zaznamovalo ga je težko otroštvo
Reportaža v reviji Le Monde namiguje, da igralec zaradi svojega lastnega težkega otroštva nikoli ni zmogel vzpostaviti globokega odnosa s svojimi otroki. Njegovi starši so se ločili, ko je bil Alain star štiri leta; otrok je končal v rejniški družini. V obdobju, ki je sledilo, je bil zaradi neukrotljivega in nediscipliniranega vedenje izključen iz kar šestih šol. Pri sedemnajstih letih je vstopil v vojsko in se boril v indokinski vojni, a zaradi kraje džipa končal pred vojaškim sodiščem. Po vrnitvi v Pariz je živel v svetu gangsterjev in prostitutk, dokler se mu v petdesetih letih 20. stoletja ni kar naenkrat nasmehnila igralska kariera.