Festival bo potekal od petka do 24. oktobra. Občinstvu se bo predstavil 20. in 21. oktobra, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

V filmu z naslovom Prasica, slabšalni izraz za žensko nastopata Jure Henigman in Liza Marijina. Foto: Saša Huzjak
V filmu z naslovom Prasica, slabšalni izraz za žensko nastopata Jure Henigman in Liza Marijina. Foto: Saša Huzjak

"Gre za alter komedijo v jeziku z ulice o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej," opisujejo ustvarjalci filma, za katerega je scenarij napisala Iza Strehar.

"Glavni lik filma je ženska. Neprilagojena ženska, ki hrepeni po vsem, po čemer hrepeni tudi
prilagojena ženska, le da se s tem spopada na drugačen način. Kot režiserko me zanima ta
neprilagojenost in kaj se zgodi, ko neprilagojena ženska ob prelomnici, tik pred 27. rojstnim dnem, izgubi menstruacijo. Kako se neprilagojeno spopade s tem!" pa o filmu pravi režiserka.

V filmu nastopajo Liza Marijina, Jure Henigman, Anuša Kodelja in Tosja Flaker Berce. Igrajo še: Lea Cok, Jožica Avbelj, Špela Rozin, Jernej Kogovšek, Nika Rozman, Miranda Trnjanin, Lovro Zafred, Sebastijan Horvat, Ana Urbanc, Nina Valič, Nejc Gazvoda, Marko Miladinović, Vesna Pernarčič Žunić, Davor Janjić, Matej Puc in drugi.

Direktor fotografije je Miloš Srdić, montažer Anže Verdel, scenografka Neža Zinajić, kostumograf Matic Hrovat, oblikovalka maske Lija Ivančič, oblikovalec zvoka Julij Zornik. Producenta filma sta Lija Pogačnik in Vlado Bulajić iz produkcijske hiše December, koproducent je RTV Slovenija. Film je nastal v sodelovanju z Viba filmom.

Celovečerni prvenec Tijane Zinajić Prasica, slabšalni izraz za žensko
Prva klapa celovečerca Tijane Zinajić o pritiskih, ki so gonilo vsake generacije

V večnem iskanju ključa do preživetja in sledi ljubezni

V isto sekcijo desetih uvrščenih filmov se je uvrstila tudi slovenska manjšinska koprodukcija Homo makedonskega scenarista in režiserja Igorja Ivanova.

"Film Homo pokaže šest obrazov, šest faz v spretno povezanih, črnohumornih epizodah, postavljenih v sodobno metropolo, v kateri se naključno prekrižajo poti obupanih protagonistov v večnem iskanju ključa do preživetja in sledi ljubezni. Brezposelni diplomiranec postane grobar, žalujoča vdova odide med redovnice, duhovniki kockajo in gangsterji obvladujejo sodišča. Le osamljeni otrok si lahko obeta nekaj nežnosti, saj upanje nikoli ne ugasne," so opisali film na SFC-ju.

"Film Homo pokaže šest obrazov, šest faz v spretno povezanih, črnohumornih epizodah, postavljenih v sodobno metropolo." Foto: SFC

V filmu igrajo Aleksandar Matovski, Nataša Petrović, Igor Angelov, Oliver Mitkovski, May-Linda Kosumović, Saško Kočev in drugi. Slovenski koproducent je Bojan Mastilović v okviru produkcijske hiše Iridium Film.

V tekmovalni program pa se je uvrstil manjšinski slovenski film Nebesa srbskega scenarista in režiserja Srdjana Dragojevića. Nebesa je črna komedija, ki se odvije v treh zgodbah o isti družini v razponu treh desetletij (1993, 2001, 2026). Govori o vplivu čudežev na sodobno družbo. V filmu se večkrat pojavijo številni liki, katerih usode se prepletajo in zapletajo v čedalje bizarnejših okoliščinah.

V filmu igrajo Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Nataša Marković in drugi. Pri srbsko-nemško-makedonsko-slovensko-hrvaško-črnogorski in bosensko-hercegovski koprodukciji je slovenska koproducentka Eva Rohrman iz produkcijske hiše Forum Ljubljana.

Vsi filmi so na ogled tudi na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu (FSF).