V teh dneh je Scorsese sicer v Nemčiji: ameriški režiser je dobitnik letošnjega zlatega medveda za življenjsko delo na Berlinalu. Foto: EPA
V teh dneh je Scorsese sicer v Nemčiji: ameriški režiser je dobitnik letošnjega zlatega medveda za življenjsko delo na Berlinalu. Foto: EPA
Sorodna novica Morilci cvetne lune

Martin Scorsese gre na letošnjo podelitev oskarjev z deseterico adutov: njegova zgodovinska drama Morilci cvetne lune je nominirana za deset oskarjev, vključno s kategorijama najboljšega filma in najboljše režije. Njegov naslednji projekt bo film o Jezusovem življenju, ki ga bodo začeli snemati še pred koncem letošnjega leta.

"Briljantna, pomembna vloga"
Ima pa 81-letnik, ki se je v preteklosti že pojavljal tudi pred kamero, v igri še en projekt: nastopa v stranski vlogi Dantejeve roke (The Hand of Dante), filma, ki ga Julian Schnabel režira o genezi Božanske komedije. Scorsese bo upodobil starega modreca, ki Danteju Alighieriju (Oscar Isaac) svetuje v dvajsetih letih nastajanja monumentalnega literarnega dela. Za revijo Variety sta dva (neimenovana) posameznika, ki sta videla grobo različico še nedokončanega filma, komentirala, kako velik vtis je nanju naredila "intenzivnost Scorsesejevega nastopa", ki ga je tudi Schnabel opisal kot "izjemnega". To je "briljantna, pomembna vloga". "Ne moreš odtrgati oči od njega," je navdušen Schnabel.

Martin Scorsese si je v preteklosti že večkrat odmeril epizodne vlogice v lastnih filmih (vidite ga lahko tudi v Morilcih cvetne lune), nekajkrat pa je nastopil tudi v tujih projektih, na primer kot Vincent van Gogh v Sanjah (1990) Akire Kurosawe in kot animirana riba napihovalka v Kraljestvu morskega psa (2004). Različico samega sebe je uprizoril tudi v epizodi nanizanke Nikar tako živahno.

Dantejeva roka je ekranizacija romana Nicka Toschesa, ki se vrti okrog nenadejane najdbe rokopisa Božanske komedije v Vatikanski knjižnici; po spletu okoliščin dragoceni dokument pride v roke newyorškega mafijskega šefa. V filmu nastopijo tudi Al Pacino, Gal Gadot, John Malkovich, Jason Momoa in Gerard Butler; po neuradnih napovedih bi bila lahko svetovna premiera prihodnje leto na beneškem filmskem festivalu.

V teh dneh je Scorsese sicer v Nemčiji: ameriški režiser je dobitnik letošnjega zlatega medveda za življenjsko delo na Berlinalu.

Spregledani na baftah
Niti on niti nobeden izmed vidnejših članov igralske zasedbe Morilcev cvetne lune se ni udeležil nedeljske podelitve nagrad bafta – film je bil nominiran v devetih kategorijah, a ni na koncu zmagal v nobeni. Precejšnje presenečenje za industrijo je bilo, da Scorsese ni bil nominiran za režijo, Lily Gladstone pa je bila spregledana v kategoriji glavne ženske vloge.