Michelle Yeoh je še ena veteranka brez nominacije za oskarja. Letos velja za favoritko. Foto: Kolosej
Michelle Yeoh je še ena veteranka brez nominacije za oskarja. Letos velja za favoritko. Foto: Kolosej

Favorit z največ nominacijami je film Vse povsod naenkrat ustvarjalnega dvojca Dana Kwana in Daniela Scheinerta, ki sta v svet filma vstopila z režijo glasbenih spotov. V svojem drugem celovečercu sta prepletla glasbeni video maraton, komedijo, borilne veščine in nadrealistično znanstveno-fantastično okolje in ga povezala z nastavki družinske drame ter uveljavljenimi igralci.

Film je nominiran v 11 kategorijah in ima največ možnosti, da postane najbolj nagrajevan film slovesnosti. Če preverimo stanje na stavnicah, ki ga je mogoče razbrati iz medijskih zapisov, se bo najverjetneje okronal z nazivom najboljšega filma leta, zlati kipec za režijo naj bi dobila tudi režiserja. Na oder naj bi se odpravila še po nagrado za izvirni scenarij. Seveda se Daniela, kot ju imenujejo, zmage še ne moreta veseliti, saj v teh kategorijah tekmuje tudi veliki Steven Spielberg, član hollywoodske aristokracije, kot ga imenujejo nekateri, s svojim delno avtobiografskim filmom Fabelmanovi. V glavnih kategorijah najboljšega filma, režiserja in scenarija lahko presenetijo Duše otoka Martina McDonagha, enako velja za Elvisa Baza Luhrmana v kategoriji najboljšega filma.

Cate Blanchett je odigrala še eno kritiško hvaljeno vlogo, tokrat antagonitske, priznane dirigentke in skladateljice Lydie Tár, obtožene nadlegovanja. Foto: Kinodvor
Cate Blanchett je odigrala še eno kritiško hvaljeno vlogo, tokrat antagonitske, priznane dirigentke in skladateljice Lydie Tár, obtožene nadlegovanja. Foto: Kinodvor

Skoraj gotova je zmaga Ke Huy Quana v kategoriji najboljše stranske moške vloge. Tudi pri stranski ženski vlogi ima Vse povsod naenkrat verjetnost za zmago, saj sta v tej kategoriji nominirani dve igralki iz filma, hollywoodska veteranka Jamie Lee Curtis, za katero je vloga zoprne davčne inšpektorice – nekoliko presenetljivo – šele prva nominacija za oskarja, ter Stephanie Hsu, ki v filmu upodobi hčerko glavne junakinje Evelyn Wang.

Sorodna novica Znani nominiranci za oskarje. Film Vse povsod naenkrat z enajstimi nominacijami.

In Evelyn Wang igra Michelle Yeoh, še ena veteranka brez nominacije za oskarja – do zdaj, ko je ne le nominirana, temveč favoritka. To še posebej velja po podelitvi cehovskih nagrad ameriških igralcev, kjer je premagala Cate Blanchett in njeno izjemno igralsko kreacijo v psihološki drami Tár Todda Fielda. Upoštevati je treba namreč dejstvo, da je igralski ceh med člani akademije najštevilčnejši, seveda pa je možno, da so igralci, kar se tiče oskarjev, glasovali drugače.

Blanchett je za vlogo v Táru letos že prejela kopico nagrad, med drugim v Benetkah, bafto in zlati globus ter cel šopek kritiških nagrad, a vendarle se zdi, da je pri gledalcih bolj priljubljena igralska in ustvarjalna zasedba filma Vse povsod naenkrat. To kažejo tudi podatki o blagajniških izkupičkih obeh filmov: Vse povsod naenkrat je zaslužkar z več kot 100 milijoni dolarjev, medtem ko je Tár imel nekoliko večji uspeh v evropskih kinih, v ZDA pa ne; po svetu je zaslužil petkrat manj kot filmska večvesolja Danielov.

Scenarist in režiser Todd Field kotira nekoliko slabše od glavne igralke iz filma. Tár je nominiran v najprestižnejših kategorijah za najboljši film, izvirni scenarij in režijo, vendar ne velja za favorita v nobeni od kategorij. Omeniti je treba, da je Vse povsod naenkrat slavil na tako imenovanih "velikih štirih" stanovskih nagradah v ZDA, medtem ko sta si Cate Blanchett in Michelle Yeoh razdelili zlata globusa, Blanchett za najboljšo glavno igralko v drami, Yeoh v komediji.

Barry Keoghan je v Dušah otoka vrhunsko odigral vaškega čudaka. Foto: IMDb
Barry Keoghan je v Dušah otoka vrhunsko odigral vaškega čudaka. Foto: IMDb

Na drugi strani je Tár ostal eden izmed zgolj sedmih filmov, ki se ponaša s trojčkom nagrad losangeleških, newyorških in ameriških nacionalnih filmskih kritikov, slavil pa je tudi pri londonskih filmskih kritikih v kategorijah najboljšega filma, režiserja in glavne igralke, kar sicer ni posebej relevantno pri glasovanju ameriške akademije, ki se je že končalo, njegove rezultate pa bodo razkrili v nedeljo zvečer.

Pri stranskih igralkah še nič ni odločeno; večje možnosti za nagrado ima še Kerry Condon iz Duš otoka in njeni soigralci Colin Farrell za glavno, Barry Keoghan in Brendan Gleeson za stranski vlogi. Kljub napovedani zmagi in odlični izvedbi Keja Huya Quana iz Vse povsod naenkrat je Barry Keoghan vrhunsko odigral vaškega čudaka in je v očeh mnogih favorit. Duše otoka so nominirane za skupno devet kipcev in so drugi največji favorit letošnje podelitve.

Pri mednarodnih filmih se pričakuje zmaga koprodukcijskega Netflixovega filma Na zahodu nič novega; v kategoriji najboljšega dolgometražnega animiranega filma pa bo najverjetneje slavil prav tako Netflixov Ostržek Guillerma del Torra. Naj dodam, da v kategoriji dokumentarnega filma tekmuje film Hiša iz trsk, ki si ga bomo v Sloveniji lahko ogledali še pred podelitvijo oskarjev, in sicer na Festivalu dokumentarnega filma v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Austin Butler velja z vlogo Elvisa za favorita v kategoriji najboljšega igralca. Foto: Reuters
Austin Butler velja z vlogo Elvisa za favorita v kategoriji najboljšega igralca. Foto: Reuters

Za najboljšega igralca je nominiran Austin Butler v vlogi Elvisa in velja za favorita, a še nič ni odločeno, saj so med konkurenti nič manj odlični Colin Farrell in Paul Mescal v filmu Po soncu ter Brendan Fraser z vlogo v filmu Kit in Bill Nighy z vlogo v filmu Živeti in prav vsi omenjeni so za zdaj še brez najelitnejše trofeje.

V uvodu v prispevek smo omenjali škandal. Zanj je tik pred koncem glasovanja članov ameriške filmske akademije je poskrbela Michelle Yeoh, ko je na svojem uradnem profilu na enem izmed družbenih omrežjih delila članek iz revije Vogue, v katerem so zapisali, da nebele igralke že vrsto let niso prejele oskarja, in so na splošno bistveno slabše zastopane med nominirankami in prejemnicami nagrad, ter da ima Cate Blanchett doma že dva zlata kipca in zato ne potrebuje nujno še tretjega. Kakšna neumnost! Po razburjenju dela javnosti in špekulacijah o kršenju pravil je Yeoh objavo umaknila, a je ta ostala shranjena – zanimivo naključje, saj se je podobnega pripetilo prav v filmu Tár, ko glavna junakinja (ali antijunakinja?) želi uničiti dokaze o lastnih nečednostih, toda danes vse ostane zapisano in shranjeno, četudi je spomin morda zavajajoč. Ali bo ta afera imela kakršen koli vpliv na potek glasovanja v letos najostrejši bitki – tisti za najboljšo igralko – bomo, kot rečeno, izvedeli v noči z nedelje na ponedeljek.

Iz oddaje Gremo v kino.