Glavni protagonist filma je sicer Janko Pirc, ki je po obsodbi zaradi gojenja in uporabe osmih sadik konoplje, s katerimi je želel pomagati bolnemu sinu in ženi, na vrhovnem sodišču leta 2016 dosegel oprostilno sodbo. Foto: Astral Film
Glavni protagonist filma je sicer Janko Pirc, ki je po obsodbi zaradi gojenja in uporabe osmih sadik konoplje, s katerimi je želel pomagati bolnemu sinu in ženi, na vrhovnem sodišču leta 2016 dosegel oprostilno sodbo. Foto: Astral Film

Premiera bo nocoj ob 19. uri, film pa v petek prihaja na redni spored Kinodvora v Ljubljani, so sporočili iz produkcijske hiše Astral Film. S filmsko ekipo se je mogoče srečati tudi na filmski stojnici na Marihuana maršu, ki poteka danes na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Na pot svoje osebne tako imenovane konopljine revolucije
Konoplja osvobaja je nekaj več kot 80-minutni dokumentarni filmski esej, ki duhovito pripoveduje zgodbo o aktivistih, ki so pri svojih naprezanjih za legalizacijo konoplje tako ali drugače stopili na pot svoje osebne tako imenovane konopljine revolucije, nekateri pa so pri tem prišli tudi v navzkrižje z zakonom.

Režiser in scenarist filma je Miha Čelar, avtor številnih dokumentarcev, kot so Mama je ena sama, Moj čudoviti um, Skrivnost Barjanskega kolesa in dokuserije iOtok.

Glavni protagonist filma je Janko Pirc
Film ob duhoviti pripovedi glasbenika in "rock'n'roll filozofa" Ramba Amadeusa hkrati opisuje, kako kljub nasprotovanju medicine, ki ima konopljo še vedno za mamilo, v bliskovito razvijajočo se industrijo konoplje vstopajo politika, farmacija in kapital. Film tudi glasbeno spremljajo skladbe Ramba Amadeusa.

Premiera dokumentarnega filmskega eseja Konoplja osvobaja

Prepovedana "konoplja tako vse bolj postaja simbol civilne družbe in pravice posameznika, da si sam pridela zdravilo", opisujejo pri Astral film. Glavni protagonist filma je sicer Janko Pirc, ki je po obsodbi zaradi gojenja in uporabe osmih sadik konoplje, s katerimi je želel pomagati bolnemu sinu in ženi, na vrhovnem sodišču leta 2016 dosegel oprostilno sodbo.

Spodbuditi k razmišljanju in izobraževanju
"S filmom želimo osvetliti vse plati prihodnjega odnosa med konopljo in družbo ter tako ljudi spodbuditi k razmišljanju in izobraževanju, ki bi vsakomur omogočilo dober in premišljen odnos do prihodnje medicinske in rekreativne uporabe konoplje,"
pravi Čelar.

Film je slovensko-hrvaško-severnomakedonska koprodukcija in je, kot so zapisali, nastal s podporo družbe Konoplja osvobaja. Prikazan je bil na več festivalih, Festival slovenskega filma, Dokudoc Maribor, Cinedays Skopje in na Kotlovnici, kjer je Čelar dobil nagrado Zlata ribica za režijo.