Gostja oddaje je žlahtna komedijantka Vesna Pernarčič. Foto: RTV SLO
Gostja oddaje je žlahtna komedijantka Vesna Pernarčič. Foto: RTV SLO

Zadnjo nagrado žlahtne komedijantke je prejela za vlogo v predstavi Nobelovega nagrajenca Daria Foja Vse zastonj! Vse zastonj!, ki je nastala v produkciji Prešernovega gledališča Kranj. "Nagrada vedno veliko pomeni. Ne glede na to, kolikokrat jo dobiš, je občutek dober. Ker sem imela tudi močno konkurenco, je res nisem pričakovala," pravi in dodaja, da zasluge za nagrado pripadajo tudi njenim soigralcem.

Oddaja Ah, ta leta bo na sporedu danes ob 17.15 na Prvem programu Televizije Slovenija.

Kot rada poudarja, je žanr komedije pri nas zelo podhranjen. Po eni strani se v gledališčih uprizarja malo kakovostnih komedij, po drugi strani pa velja nekakšno prepričanje, da je smešno tudi plehko. A to še zdaleč ne drži, saj dobre komedije, pri kateri se ljudje smejejo, nikakor ni lahko narediti. Ne nazadnje ima komedija tudi močno družbenokritično vlogo, saj ob tem, da ljudi sprosti, pokaže tudi na nevralgične točke družbe. "Ljudje ne marajo, da jih kdo kritizira, saj se potem počutijo krive in se zaprejo vase. Pri komediji je prav nasprotno: gledajo, se smejijo, se odprejo – in nato jih od zadaj zadene, čemu so se pravzaprav smejali. Komedija pride prej do ljudi," pojasnjuje igralka.

Pogledali so tudi v zakulisje snemanja satirične radijske oddaje Radio Ga Ga. Foto: RTV SLO
Pogledali so tudi v zakulisje snemanja satirične radijske oddaje Radio Ga Ga. Foto: RTV SLO

Smisel za humor je po njenem ravno pravšnja kombinacija nekega občutka, ki ga z rojstvom prineseš s sabo, in obenem nečesa, kar razvijaš v okolju, v katerem odraščaš: "Odraščala sem v družini, v kateri smo se veliko smejali, oče je rad pripovedoval šale in tudi sicer smo marsikaj reševali s humorjem. Mogoče nam je bilo tako lažje prebroditi tudi težke trenutke." To je verjetno čutiti tudi pri njenem delu v gledališču: "Tako sem se že strenirala, da že natanko vem, kdaj bo kaj smešno, kdaj je treba kaj poudariti, kdaj kaj reči. Ni prave formule za smešno: neki stavek lahko ne deluje smešno, dokler ga ne povemo na pravi način ali v pravem trenutku."

Vesna Pernarčič se tudi sama rada veliko smeji. Najbolj jo nasmejijo vsakdanje stvari, še posebno rada pa se nasmeji sebi. Toda to ne drži za Slovence, ki nam, kot pravi, včasih občutka za humor nekoliko primanjkuje. "Slovenci se zelo radi smejimo, vendar smo zadržani. Žal mi je, ker je humor zdrav, in to, da se znamo nasmejati, nam pomaga prebroditi težke trenutke. Slovenci velikokrat jemljemo stvari preresno, preveč usodno in se ne zavedamo, da bi nam bilo veliko lažje, če bi nekoliko z distance pogledali na težavo ali izziv."

O humorju bo spregovoril tudi satirik Tone Fornezzi Tof. Foto: RTV SLO
O humorju bo spregovoril tudi satirik Tone Fornezzi Tof. Foto: RTV SLO

Humor je ne nazadnje povezan tudi s tem, kako in kaj stvari razumemo. Čeprav si ne želimo takih delitev, še vedno velja, da si lahko moški pri humorju privoščijo več kot ženske. "Jaz se ne zadržujem pri tem, kako se hecam. Rada sem tudi nespodobna. Toda ženske si manj upamo, ker za nas nekatere stvari menda niso primerne. Ne gre za to, da ženske ne bi bile dobre komedijantke, ampak bolj za to, ali si upaš ali ne," še pravi sogovornica.

V oddaji smo o humorju, smehu in smešnem spregovorili tudi z novinarjem, urednikom, humoristom in satirikom Tonetom Fornezzijem Tofom, pogledali pa smo tudi v zakulisje snemanja kultne satirične radijske oddaje Radio Ga Ga.