Animacije Hajaa Mijazakija boste prepoznali po podrobnih upodobitvah narave oziroma pokrajine, pa tudi po tem, da se na rahločuten in nedogmatičen način približuje temam vojne, trka med človekom in naravo ter posameznikove identitete. Foto: Studio Ghibli
Animacije Hajaa Mijazakija boste prepoznali po podrobnih upodobitvah narave oziroma pokrajine, pa tudi po tem, da se na rahločuten in nedogmatičen način približuje temam vojne, trka med človekom in naravo ter posameznikove identitete. Foto: Studio Ghibli

Producent Tošio Suzuki je napovedal, da bo legendarni studio Ghibli za promocijo animiranega celovečerca Kimi-tachi wa Dou Ikiru ka? (How Do You Live?) uporabljal zgolj in samo en filmski poster, isti, kot je v obtoku že od decembra (in ga lahko vidite na levi stani). Do premiere filma v japonskih kinematografih, ki je napovedana za letošnje poletje, ne bodo objavili nobenega napovednika ali razkrili kake druge podobe iz filma.

Odsotnost strategije je seveda strategija sama po sebi: studio upa, da bo pomanjkanje informacij še bolj podžgalo radovednost v Mijazakijevih oboževalcih.

"Suzuki-san, to je res izjemno"
V nedavnem intervjuju je Suzuki povedal le, da se Mijazaki s takim pristopom strinja: "S filmi se ukvarjam že od Navzikaje iz Doline vetra, pa je ta poster prva stvar, za katero me je zares pohvalil. 'Suzuki-san', mi je rekel, 'to je res izjemno.' Rekel je, da je to najboljše, kar sem kdaj naredil. To je bil velik namig. Torej, nobenih napovednikov. Absolutno nobenih TV-oglasov. Nobenih oglasov v časopisih!"

Topla zgodba o ljubezni in žalovanju
Podrobnosti v povezavi s filmom so torej skrbno varovana skrivnost, znano pa je, da se zgodba vrti okrog tega, kako "istoimenska (resnična) knjiga vpliva na protagonistovo življenje".

Roman Kako živiš? avtorja Genzabura Jošima iz leta 1937 je sicer zgodba o dečku Koperuju, ki po očetovi smrti ostane sam z mamo. Očetovsko vlogo v njegovem življenju prevzame stric, ki svoje pogovore z dečkom zapisuje v knjigo – z idejo, da jo bo nekega dne lahko podaril odraslemu Koperuju.

Najprepoznavnejša dela iz bogate kariere Hajaa Mijazakija so animirani celovečerci, ki so nastali pod okriljem studia Ghibli. Filmi, kot so Sosed Totoro, Čudežno potovanje in Princesa Mononoke, so širili naše dojemanje tega, kakšne zgodbe lahko podaja animirani medij. Kako živiš bo še ena v seriji Mijazakijevih zgodb o odraščanju, nastajala pa je dolga leta.

Film, ki je nastajal dolgih sedem let
Z domišljijsko zgodbo, ki je narisana na roko in z večjim številom sličic, kot je običajno, se je od leta 2016 naprej ukvarjalo 60 animatorjev – potrebnih je toliko sličic, da so lahko dokončali samo eno minuto filma na mesec.