Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Zgodovina Zveze prijateljev mladine se razteza čez sedem desetletij. Že po vojni se je začelo njihovo prizadevanje omogočiti čim več otrokom boljše otroštvo. Ključne mejnike tega dolgega in vztrajnega delovanja predstavlja nov dokumentarni film.

Foto: ZPMS
Foto: ZPMS

Film z naslovom Prijatelji mladih – 70 let ZPMS je režirala Maja Pavlin, slavnostna premiera pa bo danes ob 18.00 v Dvorani Smelt ob sklepu jubilejnega leta zveze.

Zrcalo sedmih desetletij ZPMS-ja v izvedbi ART7 ter koprodukciji ZPMS-ja in RTV Slovenije prinaša spomine številnih prostovoljcev. Na ta način gledalca seznanijo s ključnimi dosežki Zveze prijateljev mladine Slovenije in številnih društev za lepše, spodbudnejše otroštvo. Nabor arhivskih posnetkov popelje v čas začetkov zveze po drugi svetovni vojni, v čas razvoja in delovanja sistema za skupnost, do prehoda v novo družbeno ureditev, potrošništvo in individualizem, ki odpirajo nove izzive in narekujejo drugačen način dela zvez in društev prijateljev mladine. Kljub prilagoditvam na družbene in politične spremembe pa je ZPMS ohranil cilje, vrednote in načela, ki so bila postavljena pred 70. leti in v drugem sistemu, sporočajo iz zveze.

Na premieri bosta goste pozdravila predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik in predsednica države dr. Nataša Pirc Musar.