Scott Rudin z igralsko zasedbo muzikala Hello, Dolly! leta 2017, ko so dobili tonyja za najboljšo priredbo že obstoječe predstave. Foto: AP
Scott Rudin z igralsko zasedbo muzikala Hello, Dolly! leta 2017, ko so dobili tonyja za najboljšo priredbo že obstoječe predstave. Foto: AP

Revija The Hollywood Reporter je 7. aprila objavila reportažo, v kateri navaja izjave številnih nekdanjih uslužbencev hollywoodskega mogotca, producenta Scotta Rudina: obtožujejo ga "ustrahovanja" in "problematičnih interakcij" na delovnem mestu.

Po tednih tišine se je Rudin na obtožbe zdaj tudi odzval. V izjavi za The Washington Post je izrazil svoje globoko obžalovanje "bolečine, ki sem jo prizadel posameznikom, tako posredno kot neposredno". Dodal je še: "Po obdobju razmisleka sem se odločil, da se bom od tega trenutka naprej odpovedal aktivnemu sodelovanju pri naših broadwajskih produkcijah. Moje delo bodo opravljali drugi člani broadwajske skupnosti, izbrani iz ekipe, ki že dela pri teh predstavah."

Rudin sicer ni natančneje pojasnil, kaj pomeni "aktivno sodelovanje" in kdo ga bo zamenjal, je bil pa – pred zaprtjem zaradi epidemije – producent treh broadwajskih predstav na repertoarjih: Če ubiješ oponašalca, Zgodba z Zahodne strani in Mormonova knjiga. Rekel je le: "Ne bi rad, da bi kakršen koli škandal v zvezi z mano škodoval zasluženi vrnitvi broadwajskih predstav oziroma, natančneje, vrnitvi 1500 ljudi, ki pri teh predstavah delajo."

Scott Rudin (na sredini) med bratoma Ethanom in Joelom Cohenom: v rokah držijo vse oskarje, ki so jih leta 2008 dobili za film Ni prostora za starce. Foto: AP
Scott Rudin (na sredini) med bratoma Ethanom in Joelom Cohenom: v rokah držijo vse oskarje, ki so jih leta 2008 dobili za film Ni prostora za starce. Foto: AP

Hollywood ima prakso razčlovečanja pomočnikov. To ni težava, omejena na Scotta Rudina. Vsi imamo zgodbe. Številni imamo čustvene brazgotine, nekateri telesne. Pomočniki so ljudje.

televizijska scenaristka Liz Hsiao Lan Alper, na Twitterju

Od metanja krompirjev do razbijanja ekranov
Producent Scott Rudin je eden od redkih izbrancev s statusom EGOT – za svoje delo v vseh vejah zabavne industrije je bil nagrajen tako z oskarjem kot tudi z emmyjem, grammyjem in tonyjem. A celo kariero ga spremljajo tudi govorice o zlorabi položaja, ki jih je The Hollywood Reporter zdaj zbral v poročilo. Producentovi nekdanji uslužbenci razkrivajo, da je bila "zloraba na delovnem mestu" del vsakdana pri delu z Rubinom: nekdanjemu pomočniku naj bi v glavo vrgel velik krompir, drugemu naj bi v roki razbil računalniški zaslon (in ga pri tem porezal), ker fantu ni uspel zanj dobiti sedeža na razprodanem letalu v Los Angeles. Ena izmed nekdanjih vodij projektov trdi, da je bila odpuščena, ker ima sladkorno bolezen – a nekdanjega delodajalca nikoli ni tožila, ker se je bala, da bi ji onemogočil delo v industriji.

"Vsak dan je bil izčrpavajoč in grozljiv," je za omenjeno revijo povedal pomočnik, ki je za Rudina delal v letih 2018 in 2019. "Niti ne zaradi tega, kako je zlorabljal mene, ampak zaradi tega, ker je zlorabljal ljudi okrog mene, ki so postali moji tesni prijatelji. 14 ur na dan preživljaš v družbi istih ljudi, v ozračju iste zlorabe. Med nami se je ustvarila nekakšna vez." Drugi nekdanji pomočnik se spominja, da se je Rudin "naslajal nad svojo krutostjo" in da je zaradi njegovega ravnanja "trpelo več sto ljudi".

Rudinovo vedenje v Hollywoodu ni bilo skrivnost; dolga leta je veljalo celo, da je prenašanje njegovih zlorab neke vrste iniciacija, ki jo mora prestati vsak novinec v industriji. On sam je leta 2005 za The Wall Street Journal komentiral: "Mehkužnežem to ni všeč ... trdoživi ljudje pa razumejo, da delam enako trdo kot oni."

Na obtožbe se ni do zdaj odzval še nobeden izmed številnih zvezdnikov, ki jim je Rubin (v skupnem seštevku) pomagal do 150 oskarjevskih nominacij in 17 nagrad tony. Netflix brez kakršnih koli opomb promovira njegov najnovejši film, dramo The Woman in the Window.

62-letni Rudin se je kot producent podpisal pod uspešnice Ni prostora za starce, Družbeno omrežje, Trumanov šov, Fences, Grand Budapest Hotel in druge.