Tiskovni predstavnik televizijske mreže je sporočil, da so se odločili raziti z igralcem, vloga pa bo preoblikovana.

Biković, ki je bil pred nekaj tedni izbran za nov obraz v seriji, je HBO-jevo odločitev komentiral z besedami, da je to "zmagoslavje absurda in poraz umetnosti".

Sprememba se je zgodila po tem, ko se je oglasilo ukrajinsko ministrstvo za zunanje zadeve in kritiziralo izbiro Bikovića za nastop v HBO-jevi seriji. Igralec naj bi po besedah Ukrajincev podpiral rusko invazijo.

"Miloš Biković, srbski igralec, ki Rusijo podpira že od začetka napada na Ukrajino, bo nastopil v tretji sezoni HBO-jevega Belega lotosa. HBO, se vam zdi prav, da sodelujete s človekom, ki podpira genocid in krši mednarodne zakone," je v sredo na družbenih omrežjih zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo.

Biković je v soboto na družbenih omrežjih zapisal, da ne podpira nobenih vojn, pri tem pa je opozoril na odraščanje v nekdanji Jugoslaviji. "Odraščal sem v državi, ki jo je razdejala vojna. Pri 11 letih sem dneve in noči preživljal v zakloniščih, medtem ko so mojo domovino in moj domači kraj bombardirali. Nikomur ne bi mogel zaželeti takšnega uničenja," je dejal. Biković je dodal, da si želi, da bi se vsi trenutni spori povsod "končali in da bi prevladala načela ljubezni".

36-letni Biković je nastopil že v številnih ruskih produkcijah in večkrat javno izrazil svoje občudovanje ruske kulture. Leta 2018 je ruski predsednik Vladimir Putin Bikoviću podelil Puškinovo medaljo za prispevek k ruski kulturi, nato pa je dobil še rusko državljanstvo. "V veliko čast mi je danes reči: Rusija je moja domovina," je takrat zapisal igralec. Leta 2019 je dejal, da so mu prepovedali vstop v Ukrajino "zaradi nacionalne varnosti".

Snemanje tretje sezone oddaje The White Lotus se bo začelo na Tajskem ta mesec, po pisanju Varietyja pa naj bi jo predvajali leta 2025.