Morfydd Clark upodobi vilinsko bojevnico Galadriel.
Morfydd Clark upodobi vilinsko bojevnico Galadriel. "Na spol v Srednjem svetu gledajo drugače in igram junakinjo, ki lahko v telesnem spopadu prekosi katerega koli moškega," je igralka povedala o svoji vlogi. "Res zanimivo je bilo upodobiti lik z neverjetno telesno močjo." Foto: Amazon

Za zdaj je varno reči, da je Amazonovo metanje denarja v to intelektualno lastnino obrodilo popolnoma prepričljivo priredbo, ki mečevalske dogodivščine prepleta z očitnim spoštovanjem in občudovanjem mita, ki stoji za zgodbo. Ko se bo serija nadaljevala, prepletala različne zgodbe in pustila literarno predlogo za seboj, bo zanimivo videti, kako vešče lahko Prstani moči ostanejo zasidrani v izvirnem materialu in ga obenem pregnetejo v nekaj novega.

iz kritike v reviji Variety

Družba Amazon je na kanalu Prime Video premierno objavila prvi dve epizodi serije Gospodar prstanov: Prstani moči, ki je tematsko zastavljena kot predzgodba znanstvenofantastične sage Gospodar prstanov J. R. R. Tolkiena. Pravice za televizijsko upodobitev je podjetje leta 2017 odkupilo za 250 milijonov ameriških dolarjev. Drugo sezono, ki je že dobila zeleno luč, bodo začeli snemati oktobra.

Najdražja serija v zgodovini
Prvo sezono visokoproračunske serije, ki velja za najdražjo v zgodovini televizije doslej, je Amazon snemal na Novi Zelandiji, kjer je nastala tudi prva filmska trilogija Petra Jacksona. Za drugo sezono je produkcijo preselil v Veliko Britanijo, kjer jo bodo predvidoma začeli snemati oktobra.

50-urna televizijska serija temelji na "suhoparnih zgodovinskih opombah, objavljenih na koncu tretje knjige", Amazon pa želi s serijo, ki jo bo predvajal po vsem svetu, izkoristiti veliko privlačnost tako knjig, ki jih še vedno izbirajo med najbolj priljubljene romane v zgodovini, kot tudi z oskarjem nagrajene Jacksonove filmske priredbe.

Prstani moči so Amazonov glavni adut v "pretočnih vojnah" z drugimi ponudniki videovsebin na zahtevo, kot so Netflix, Disney+ in HBO Max, ki je nedavno začel predvajati lastno serijo Zmajeva hiša, predzgodbo Igre prestolov po zbirki Pesem ledu in ognja Georgea R. R. Martina. Prstane moči financira Amazonov ustanovitelj in veliki oboževalec Tolkiena Jeff Bezos.

Amazon je za nakup pravic od Tolkienove zapuščine porabil 250 milijonov dolarjev in približno 465 milijonov dolarjev samo za prvo sezono. Že od začetka se je zavezal, da bo posnel pet sezon, končni strošek pa naj bi presegel milijardo dolarjev. Foto: Amazon
Amazon je za nakup pravic od Tolkienove zapuščine porabil 250 milijonov dolarjev in približno 465 milijonov dolarjev samo za prvo sezono. Že od začetka se je zavezal, da bo posnel pet sezon, končni strošek pa naj bi presegel milijardo dolarjev. Foto: Amazon

Ženski liki v ospredju
Serija na zaslone prinaša legende drugega veka Srednjega sveta. Postavljena je na tisoče let pred dogodke iz Hobita in Gospodarja prstanov ter naseljena z junaki in zlikovci, ki so komaj omenjeni v Tolkienovi trilogiji in "dodatkih" njegove izmišljene mitologije. V seriji se pojavi le peščica likov iz Gospodarja prstanov, kot sta mlada vilinca Galadriel in Elrond, ni pa Froda, Goluma ali Aragorna. Razvila sta jo J. D. Payne in Patrick McKay ter vključuje pretežno neznano igralsko zasedbo.

Morfydd Clark upodobi Galadriel, vilinsko vojščakinjo, ki mora ustaviti zlo, preden se vrne v Srednji svet. "Na spol v Srednjem svetu gledajo drugače in igram junakinjo, ki lahko v telesnem spopadu prekosi katerega koli moškega," je igralka povedala o svoji vlogi. "Res zanimivo je bilo upodobiti lik z neverjetno telesno močjo."

Patrick McKay je ob tem poudaril, da je "Tolkien napisal nekaj največjih ženskih likov v književnosti" in da je bila Galadriel prva, ki je ustvarjalce pritegnila pri razmišljanju o novih zgodbah. "Iz namigov v tekstu je bilo res zabavno ugotavljati, kakšen je bil svet, v katerem je živela, in kakšni izzivi, s katerimi se je spopadala."

Z novo serijo Peter Jackson ni povezan, vsebinsko pa se bo posvečala predvsem zgodovini vilincev. Foto: Amazon
Z novo serijo Peter Jackson ni povezan, vsebinsko pa se bo posvečala predvsem zgodovini vilincev. Foto: Amazon
Sorodna novica Prvi odzivi na Zmajevo hišo: "Boljša kot Igra prestolov" ali "Epska fantazija za telebane"?

Zmajeva hiša se lahko skrije?
Agregatna spletna stran Rotten Tomatoes ima za Prstane moči trenutno 84-odstotno pozitivno oceno, nabralo pa se je 136 zgodnjih recenzij. Forbesov recenzent se je serije lotil kot "skeptik", a ga je v dveh epizodah prepričala: "McKay in Payne sta ustvarila nekaj absolutno osupljivega v dometu in veličini, v surovi lepoti in veličastnosti. To ni nič manj kot mojstrovina."

Guardianova recenzentka ocenjuje, da "Zmajeva hiša proti tej seriji deluje amatersko". "Proti koncu druge epizode je napetost že nevzdržna, dogajanje pa veliko bolj brutalno, kot sem pričakovala."

Seveda pa vse kritike niso bile pozitivne. "Obstajajo načini, kako posneti preddel," ugotavlja Entertainment Weekly, "in Prstani moči zgrešijo na vsakem koraku". "Serija je vzela tistih šest ali sedem reči, ki se jih vsi spomnimo iz filmske trilogije, dodala vodni bazen, preprečila, da bi bil kdo zabaven, nakazala skrivnosti, ki to niso, in poslala najboljši lik na nepotrebno zastranitev."

Pri blogu Geeks of Color napovedujejo, da oboževalci Gospodarja prstanov ne bodo razočarani. Preddel bo po njihovem mnenju "zdržal preizkus" in omogočil franšizi, da si povrne primat v kolektivni zavesti. "Svet, zgrajen po stvaritvah J. R. R.-ja Tolkiena, bo kmalu spet najsijajnejši dragulj v popkulturni kroni."